Kandidatene til Aftenpostens gullmedalje 2020
Trodde du 2020 har vært et idrettsfattig år? Tro om igjen. Norske utøvere har stått for mange sterke prestasjoner. Dette er kandidatene til Aftenpostens Gullmedalje 2020.
- Eirik FardalSportssjef
Kort om saken:
- Aftenpostens Gullmedalje har vært delt ut siden 1933 og går til den beste prestasjonen gjort av en norsk idrettsutøver.
- En utøver kan kun vinne medaljen én gang.
- Lille julaften offentliggjør vi hvem som har vunnet.
- Denne saken handler om noen av utøverne som har vært oppe til vurdering. De er oppgitt i tilfeldig rekkefølge.
Marius Lindvik, hopp
Debutant med knallsensasjon i Hoppuka. Vant det tradisjonsrike nyttårsrennet i Garmisch-Partenkirchen. Han tangerte bakkerekorden på 143,5 meter.
Maren Lundby, hopp
Verdens beste kvinne i hoppbakken. Vant verdenscupen sammenlagt for tredje år på rad – etter én enkeltseier, tre annenplasser og en tredjeplass. Plaget av skader i deler av sesongen.
Jarl Magnus Riiber, kombinert
Desidert best i verden. Vant verdenscupen sammenlagt for andre år på rad. Vant hele 14 konkurranser og hadde sikret sammenlagtseieren før de fire siste rennene. Han slo Hannu Manninens gamle rekord med 10 verdenscupseire i løpet av en sesong.
Marte Olsbu Røiseland, skiskyting
Første skiskytter som vant syv av syv mulige medaljer i VM. Gull på to miksstafetter, på sprinten, fellesstarten og stafett. Bronse jaktstart og 15 km normaldistanse. Nummer fem sammenlagt i verdenscupen totalt. Ingen enkeltseirer.
Tiril Eckhoff, skiskyting
Vant seks individuelle seire i verdenscupen i sesongen. To VM-gull i Anterselva, miksstafett og stafett. Meget sterk sesong.
Johannes Thingnes Bø, skiskyting
Seks VM-medaljer i Anterselva – tre gull og tre sølv. Gull i blandet stafett og parstafett og individuelt på fellesstart. Sølv på normaldistanse, jaktstart og stafett. Tre seire i verdenscupen. Vant også verdenscupen sammenlagt for andre år på rad.
- Les om de tidligere vinnerne her:
Aftenpostens Gullmedalje 1933–2019
Aleksander Aamodt Kilde, alpint
Vant den totale verdenscupen sammenlagt for første gang. Vant ett renn individuelt i tillegg til fire annenplasser og en tredjeplass i løpet av sesongen. Første nordmann med sammenlagtseier etter åtte år med Marcel Hirscher-dominans. Bare tre nordmenn har gjort det tidligere.
Henrik Kristoffersen, alpint
Best i verden i de tekniske disiplinene etter at Marcel Hirscher la opp etter 2019-sesongen. Vant verdenscupen sammenlagt både i slalåm og storslalåm. Nummer tre sammenlagt i verdenscupen totalt. Tre individuelle seire i verdenscupen i 2020-sesongen.
Jesper Saltvik Pedersen, paraalpint
Pedersen driver med sitteski og vant verdenscupen sammenlagt samt utfor, storslalåm og super-G-cupen. En imponerende bredde og prestasjon.
Stine Bredal Oftedal, håndball
Kanskje verdens beste håndballspiller. Var en av hovedarkitektene bak Norges suksess i håndball-EM. Kapteinen førte laget til åtte seiere i mesterskapet som ble toppet med det første gullet siden 2016.
Sander Sagosen, håndball
Omtales i store håndballnasjoner som «verdens beste og mest attraktive spiller». Under EM 2020 satte han ny scoringsrekord for mesterskapet med 62 mål. Norge tok bronse i EM.
Johannes Høsflot Klæbo, langrenn
Vant seks individuelle seirer i verdenscupen. Vant minitouren sammenlagt i sesongstarten i Ruka. Vant også den klassiske sprinten i prøve-VM i Oberstdorf. Tredjeplass sammenlagt i Tour de Ski bak russerne Bolsjunov og Ustjugov.
Vilde Nilsen, paralangrenn
Deltar i klassen LW4 for stående utøvere i langrenn. Til tross for sin unge alder (19 år), vant hun verdenscupen sammenlagt i sin klasse.
Casper Ruud, tennis
Har fått sitt internasjonale gjennombrudd. Første nordmann som vant en tittel på den prestisjetunge ATP-touren (Argentina Open 2020). Ruud kom også til 3. runde i US Open (Grand Slam-turnering). Klatret opp til 25. plass på verdensrankingen – den høyest rangerte norske tennisspiller gjennom alle tider.
Viktor Hovland, golf
Første proffsesong. Imponerende gjennombrudd med en rekke gode resultater i verdenstoppen. Har vært rangert innenfor de 20 beste i verden. Første nordmann som vant en turnering på PGA-touren (Puerto Rico Open 2020).
Martin Ødegaard, fotball
Hentet tilbake til Real Madrid «ett år før tiden» etter utlån og suksess i spanske Real Sociedad. Innlemmet i stjernestallen hvor det til enhver tid sitter fem-seks landslagsspillere fra ulike nasjoner på reservebenken i alle kamper. Startet sesongen som førstevalg.
Erling Braut Haaland, fotball
En av Europas beste målscorere – enorme prestasjoner i Champions League og Bundesliga. Har scoret 16 mål på 12 kamper i Champions League, blant annet to mot selveste Paris Saint-Germain i februar. I Bundesliga er det også blitt 23 mål siden han kom til Dortmund. Er en av verdens mest attraktive spisser.
Jakob Ingebrigtsen, friidrett
I alder av 20 år en etablert verdensstjerne blant seniorene. I en turbulent covid-19-sesong med minimale muligheter for konkurranser og normale forberedelser, presterte han resultater som 3.28,68 på 1500-meter (Monaco 14.08.20) og ble første nordmann under drømmegrensen på 3.30. Satte ny Europa-rekord og ny verdensrekord for U20. Han er den åttende raskeste løperen på distansen gjennom alle tider.
Karoline Bjerkeli Grøvdal, friidrett
Ble kåret til månedens europeiske utøver i oktober. Hun løp på 30.32 på 10 km gateløp og knuste Ingrid Kristiansens norske rekord som har stått så lenge. Hun er nå nummer tre på den europeiske alle-tiders-listen bak Lonah Chemtai Salpeter (30.05) og Paula Radcliffe (30.21).
Grace Bullen, bryting
Tok EM-gull i 57-kilosklassen under mesterskapet i Roma. Under NM i februar vant hun i 62-kilosklassen og tok sin tredje kongepokal.