Viruskaos i Giro d'Italia: Stjernerytter testet positivt – to lag trekker seg fra rittet

Sykkellagene Jumbo-Visma og Mitchelton-Scott trekker seg begge fra Giro d'Italia etter at ryttere og støttepersonell har testet positivt for koronaviruset.

Steven Kruijswijk må stå av giroen etter å ha testet positivt på koronaviruset.

Mitchelton-Scott bekreftet sin beslutning tirsdag morgen, og ved 12- tiden kom også bekreftelsen fra Jumbo-Visma. Da gjensto det bare kort tid til starten på den tiende etappen.

Tidligere tirsdag ble det bekreftet at Jumbo-Vismas sammenlagtkandidat Steven Kruijswijk hadde avgitt en positiv virustest og står av Giroen. Norske Tobias Foss er del av Giro d'Italia-troppen til det nederlandske laget.

Tobias Foss sykler for Jumbo-Visma som nå har trukket laget.

Kruijswijk testet positivt da samtlige ryttere var gjennom en obligatorisk medisinsk sjekk på hviledagen mandag.

Dermed er den klatresterke nederlenderen og hele hans lag ferdig i årets Giro. Kruijswijk lå på 11.-plass sammenlagt foran tirsdagens etappe, kun ett minutt og 24 sekunder bak ledende João Almeida. Sjansene for en plassering helt i toppen var således meget gode.

Veltet i Dauphine

Nyheten om den positive virustesten kommer i en sesong der Kruijswijk har hatt flere tunge nedturer. Deltagelsen i Tour de France røk da han veltet stygt under Critérium du Dauphiné i forkant av det prestisjetunge rittet i Frankrike.

«Kruijswijk har ingen smerter eller symptomer, og han var svært motivert til å vinne Giro d'Italia», heter det i en uttalelse fra Jumbo-Visma.

– Innad i laget gjør vi mange tiltak for å unngå smitte. Og jeg føler meg frisk. Jeg kan ikke tro at jeg har fått viruset. Det er en stor skuffelse å få denne nyheten, sier sykkelstjernen selv.

Mandagens testrunde i Giroen får også store konsekvenser for Mitchelton-Scott-laget. Fire personer i støtteapparatet testet positivt. Som følge av det trekker hele laget sin deltagelse.

Tidligere i rittet mistet Mitchelton-Scott sin sammenlagtkandidat Simon Yates som følge av en positiv koronaprøve.

Tar ansvar

Tirsdag opplyser laget på egne nettsider at virustestene som ble tatt av samtlige ryttere og lagledere fredag og lørdag, var negative. Mandagens runde fikk altså et annet utfall.

– Dessverre fikk vi mandag nyheten om at vi har et antall positive covid-19-resultater blant medlemmer av vår stab etter den tredje runden med tester på tre dager, sier Mitchelton-Scott-sjef Brent Copeland i en uttalelse.

– Med hensyn til det sosiale ansvaret vi har overfor våre ryttere, støtteapparatet, resten av sykkelfeltet og organisasjonen, har vi kommet til den klare konklusjonen at vi skal trekke oss fra Giro d'Italia, tilføyer han.

Michael Matthews har testet positivt på korona.

Copeland understreker samtidig at personene som har testet positivt på koronaviruset har milde eller ingen symptomer.

Ytterligere én rytter og to personer tilhørende støtteapparatet til andre lag i Giroen testet også positivt mandag. Rytteren er Sunweb-lagets Michael Matthews, mens lagene AG2R og Ineos skal ha et tilfelle hver i støtteapparatet.

(©NTB)