Rørt Johaug fikk Egebergs Ærespris – debatten ikke over

En rørt Therese Johaug ble fredag tildelt Egeberg Ærespris til tross for utestengelsen for brudd på dopingbestemmelsene. Reaksjonene er delte.

Therese Johaug ble fredag tildelt Egeberg Ærespris.

– Det er en pris jeg setter utrolig stor pris på. Det er noe av det største du kan få i norsk i idrett. At komiteen har valgt meg, setter jeg virkelig stor pris på, sier Johaug til NTB etter at hun mottok hederen i forbindelse med norgescupen på Sjusjøen.

Johaug får prisen for sine prestasjoner på internasjonalt toppnivå i langrenn og på nasjonalt toppnivå i friidrett. I tillegg til dette skal en kandidat også oppfylle kravet om å være en god rollemodell for idretten.

Kontroversielt

Det er på dette punktet det har vært diskutert om Johaug fortjener prisen ettersom hun tidligere har vært utestengt for brudd på det internasjonale dopingreglementet.

Komiteen bak Egebergs Ærespris påpeker i begrunnelsen at Johaug ikke er dømt for å ha prøvd å jukse.

– Johaug er verken tiltalt eller dømt for forsøk på juks, hun er tiltalt og dømt for brudd på dopingreglementets krav til aktsomhet fra utøveren. Komiteen mener imidlertid at uaktsomheten alene ikke kan diskvalifisere Johaug som en god rollemodell, skriver den.

– Jeg setter stor pris på at de ser at det er forskjell på å gjøre ting bevist og ubevisst, sier Johaug, som likevel er klar på at diskusjonen om dopingutestengelsen ikke var til å komme unna.

– Jeg har fokusert på prestasjonene i sporet, og så er det ikke jeg som har bestemt at jeg skal få denne prisen, legger hun til.

Delte meninger

Norske sportskommentatorer er delt i synet på tildelingen.

– Jeg mener de burde spart seg, ikke minst for Johaugs del. Jeg tror det betyr mer for en jury enn det gjør for Johaug, sier sportskommentator Jan Petter Saltvedt i NRK om tildelingen.

Han mener debatten knyttet til Johaug som forbilde vil blusse opp igjen

Sportskommentator Esten O. Sæther i Dagbladet mener på sin side at norsk idrett har satt endelig strek over den stygge omtalen av Therese Johaug.

– Heretter får all den skamløse praten bare være de bitreste kritikernes problem, skriver Sæther.

Jubel i skiforbundet

Det var Norges Skiforbund som nominerte Johaug til prisen for hennes prestasjoner i 2019, da hun både ble verdensmester i langrenn og vant NM-gull i terrengløp.

– Johaug er alltid blid og positiv og bidrar med sin kunnskap og kompetanse inn i den norske langrennssporten. Norges Skiforbund mener Johaug er et forbilde både nasjonalt og internasjonalt, samt at hun er en god ambassadør for skisporten generelt og langrennssporten spesielt, skriver de i begrunnelsen.

Skipresident Erik Røste er glad for at Johaug fikk den prestisjetunge prisen.

– Dette har virkelig Therese fortjent. En rå idrettsutøver med enorm treningsvilje og mental styrke, som gir resultater både i skiløypa og på friidrettsbanen. En utøver som viser vei for unge idrettstalenter med sin åpenbare glede over å trene og konkurrere. Therese er en unik utøver. Gratulerer så mye, sier Røste til NTB.

Egebergs Ærespris er en av norsk idretts høyeste utmerkelser, og i reglementet står det blant annet at kandidaten skal være en god rollemodell for idrettens grunnverdier.