Ny seier til Granerud – Johansson med bakkerekord

Halvor Egner Granerud (24) fortsetter knallhoppingen. Det ble seier i verdenscupen i Russland i kveld. Og nå tjener han endelig penger igjen – etter et år med null.

SEIER: Halvor Egner Granerud (t.v.) med ny seier i verdenscupen. Robert Johansson (t.h.) hoppet seg opp fra 25. plass i første omgang til en tredjeplass. Her jubler de på hotellet lørdag kveld.

Verdenscupen i hopp handler om to hoppere for øyeblikket. En tysker og en nordmann. Markus Eisenbichler og Halvor Egner Granerud. Det ble en ny duell dem imellom i Nizjnij Tagil. Men Eisenbichler landet på kulen i finalen. Ikke bare tapte han seieren. Egner Granerud tok også over ledelsen i verdenscupen. I søndagens renn er det han som hopper i gult.

– Det går slag i slag med høydepunkter, og jeg tror det var greit at jeg fikk min første seier forrige helg. At det er VM i skiflyging (Planica) i neste uke blir bare bonus for meg, sier Halvor Egner Granerud til VG.

Tyskeren hadde imidlertid lagt grunnlaget med 136,5 meter mot Graneruds 132,5 meter. Og en klar ledelse med 11,1 poeng etter 1. omgang.

Men Eisenbichler sprakk i vinden – da han hoppet stusslige 80 meter – og endte helt nede på 28. plass. Egner Granerud leverte 132 meter. Et nytt stødig hopp. Han var hele 14,3 poeng foran Daniel Huber fra Østerrike.

KRÅKEHOPP: Slik gikk det med den tyske verdensmesteren Markus Eisenbichler i finaleomgangen. 80 meter landet han på.

– Jeg så umiddelbart at det ble tidlig landing for Eisenbichler. Dumt for han. Heldigvis, må jeg si, så kom han fra det uten skade, sier Egner Granerud

Kampen om seieren handlet også om Robert Johansson. Det så ikke sånn ut etter første runde. Men mannen med den kledelige røde barten banket til med et drømmehopp i finaleomgangen. Det ble bakkerekord på 142,5 meter.

Det var nesten flat mark der han landet. Lillehammer-hopperen klarte likevel å sette nedslag. Men med bare 120,5 meter i første omgang – og en nedslående 25. plass – klatret han til en sensasjonell tredjeplass.

– Jeg ble hardt straffet i 1. omgang. Det var ikke det jeg hadde sett for meg. Bakkerekordhoppet var noe helt annet. Jeg fikk enorm motstand i kropp og ski da det «stakk av» i luften. Men jeg hadde bestemt meg for å sette nedslag uansett hvor langt det ble, sier Robert Johansson.

Landslagstrener Alexander Stöckl var i perlehumør i den kalde russisk vinterkvelden.

– Snakk om renn for oss. Robert Johansson med bakkerekord, attpåtil med nedslag, og Halvor Egner Granerud som hopper som en klokke. Dette er bekreftelsen på at vi har jobbet meget godt i sommer til tross for permitteringer. Alle har gjort et utmerket jobb, sier Stöckl til VG.

Les også

E-posten til Stöckl endret alt for hoppkometen

Granerud tok til tårene da han vant sin første verdenscupseier i karrieren i Ruka søndag. Nå er det mer å glede seg over enn bare god hopping. Han tjener endelig til livets opphold. Det har ikke Asker-hopper gjort på lenge. Under fjorårets fiaskosesong – hvor han aldri kvalifiserte seg for verdenscuprenn – var det null i inntekt. Han levde på sparepenger og midler fra private sponsorer. Nå tjener han. Og han tjener godt.

I løpet av to uker har han innkassert 260.000 kroner ifølge tallene som FIS (det internasjonale skiforbundet) opererer med.

– Det er en pen årslønn det, sier Egner Granerud

Les også

Gjør stikk motsatt av langrenn: – Ingen betenkeligheter

Men han husker hvor kjipt det var for en kort stund siden.

– Det var tilnærmet null, men noen inntekter hadde jeg fra sponsorer. Men i to sesonger før fjorårets nedtur tjente jeg litt prispenger. Jeg har vært flink til å spare, men når jeg var i matbutikken, så var det sparekontoen det gikk ut over. Nå skal den fylles opp igjen, sier Halvor Egner Granerud.

Han forteller at han ikke ble stresset av det økonomiske. Selv om kontoen minket. Men det er unektelig langt hyggeligere å sjekke nettbanken i disse dager. I løpet av to uker har han to førsteplass, og to fjerdeplasser.

Daniel-André Tande endte på 18. plass. Sander Vossan Eriksen ble nummer 19, Johann André Forfang nummer 20, og Marius Lindvik kom på 26. plass. Anders Håre kom ikke til finaleomgangen, og endte på 42. plass.