Sport

Lund Svindal i tenkeboksen: - Jeg aner ikke om jeg satser videre

Før jul trente Aksel Lund Svindal ti prosent av det han skulle. Nå vet han ikke om denne sesongen er hans siste.

SISTE MESTERSKAPSLØP?: Aksel Lund Svindals femteplass i super-G-rennet natt til fredag kan ha vært hans siste i mesterskapsammenheng.
  • Erlend Nesje
    Journalist

PYEONGCHANG: Femteplassen OL-rennet i super-G natt til fredag var sannsynligvis hans aller siste i OL-sammenheng, men nå er spørsmålet om Aksel Lund Svindal satser mot VM i Åre neste år.

- Det får vi ta når den tid kommer. Det aner jeg ikke nå, sier 35-åringen.

Han har slitt voldsomt med skader de siste årene. Nå handler det om hvorvidt han er i stand til å kjøre på ski så mye som han ønsker.

- Jeg har lyst til å kjøre på ski. Det er det som avgjør, om jeg får kjørt på ski eller ikke. Jeg har ikke så lyst til å bare konkurrere. Jeg vil kjøre mye på ski også. Men det vet jeg ikke før jeg har fått prøvd litt.

Trente ikke på en måned

I 2016 falt veteranen stygt i Kitzbühel og fikk ødelagt både korsbåndet og menisken i fallet. Etter et lite comeback sesongen etter viste det seg at Lund Svindal måtte gjennom en ny operasjon i januar 2017.

Les også

Jansrud etter OL-bronse: - Vet jeg var god nok for gull

Etter å ha kommet tilbake igjen denne sesongen har han slitt med hevelser i kneet som følge av overbelastning, og Lund Svindal har ikke fått trent i nærheten av så mye som han gjerne skulle.

I MÅL BAK JANSRUD: Da Aksel Lund Svindal kom i mål til andreplass, visste han at løpet ikke kom til å holde til medalje.

Om han skal satse videre på toppnivå, må kneet fungere mye bedre enn det gjorde før jul, medgir han.

- Fra Lake Louise (i slutten av november) frem til jul gjør jeg ti prosent av det jeg bør gjøre. Så har det vært noe mer etter det, og her i OL har jeg gjort ganske mye. Jeg trente ikke en dag fra Lake Louise til rennene i Bormio og Wengen, sier Lund Svindal.

På spørsmål om det er riktig forstått at det ikke kan fortsette på den måten, svarer han:

- Det kan jo fortsette. Jeg er fortsatt med og kjemper om gull, men spørsmålet er hvor lenge.

Les også

  1. Mens du sov, flyttet Aksel Lund Svindal grensene for hva som er mulig for en nordmann

  2. «En spinnvill torsdag. Her er historien om en av de aller største dagene»

Fristes av Åre-VM

Lund Svindal har ikke satt noen deadline for når han må bestemme seg for fremtiden.

- Du føler ikke tiden er inne for å gi seg nå?

- Jeg vet ikke, sier han og understreker at han fortsatt synes det er gøy å være alpinist på toppnivå. Samtidig frister VM i Åre neste år.

Nå skal han gi kneet ro «en viss periode».

- Etter sesongen vil nok det være fornuftig.

Uansett drar han hjem fra OL i Pyeongchang som en vinner etter utforgullet natt til torsdag norsk tid. Det gjør at skuffelsen over femteplassen i super-G ikke stikker så fryktelig dypt.

- Det var helt perfekt i går. Og det trumfer denne dagen veldig greit, sier han.

Les også

Aamodt hyller Svindal etter gullet: – Han er tidenes norske idrettsutøver

Jansrud: - 100 prosent sikker på at Aksel kjører neste år

Lagkamerat Kjetil Jansrud sier følgende når han får høre at Lund Svindal skal i tenkeboksen:

– Nå får han litt tid å komme seg på, men det handler selvfølgelig om helsen og motivasjonen. Men han har lagt grovarbeidet bak seg og det som koster mest etter slike skader er allerede gjort. Jeg tror vi ser han igjen. Det er noe poetisk med å avslutte med VM i Åre, sier han.

Dersom Lund Svindal skulle gi seg, mister alpinlandslaget sin mest erfarne veteran og forbilde. Likevel er ikke Jansrud bekymret for hvordan det vil påvirke de yngre utøverne.

– Det blir et svakere landslag, men alpinkulturen er sterkere enn et individ. Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt hadde ansvaret med å føre den videre og vi har det også når vi gir oss. Jeg er ikke redd for den dagen der Aksel blir borte.

– Hvordan blir det for deg personlig om han gir seg?

– Jeg har kjent ham så mange år at vi ser hverandre mye utenom idretten også, så jeg skal ikke legge på ham at han skal tenke på hvordan jeg skal ha det. Men jeg er 100 prosent sikker på at han kjører neste år, sier Jansrud bestemt.

Les mer om

  1. Alpint
  2. OL
  3. Aksel Lund Svindal