Thorir: – Jeg var ikke bekymret for det nye forsvaret

Landslagssjefen skrøt av ferskingene etter drømmestart i EM-kvalifiseringen.

Thorir Hergeirsson holder rundt Heidi Løke (t.v.) og Mari Kristine Søbstad Molid etter norsk seier 25-23 i onsdagens kamp.
  • Arne Hole
Mari Kristine Søbstad Molid markerte seg i Romania.

Romania-Norge 23-25:

Mari Molid og Ida Alstad begynte å trene sammen i midtforsvaret tirsdag. Onsdag ga de håndballjentene en drømmestart på EM-kvalifiseringen.

Norge har som mål å vinne EM-puljen for å få best mulig seeding til mesterskapet neste år. Det største steget ble tatt i Oradea.

– Jeg var ikke bekymret for det nye forsvaret, men spent, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson på telefon fra Romania etter borteseieren mot en motstander som i tre av de seks siste kampene har slått Norge.

Etter at Tonje Larsen, Gro Hammerseng, Kristine Lunde Borgersen og Marit Malm Frafjord har skjemt oss bort med godt forsvarsspill i en årrekke. var det klart for nye koster. Veldig nye, ettersom Isabel Blanco måtte melde forfall søndag.

– Vi er ydmyke i forhold til hva som kreves for å slå lag som Romania, med det trykket de har. Derfor var jeg spent på gjennomføringen i midtforsvaret, sier islendingen.

Skrøt av mange

Hergeirsson fikk noen av de svarene han hadde håpet på.

– Jeg har sett Ida Alstad i midtforsvaret før og kjenner det potensialet hun har. Mari Molid spiller ikke treer i klubben sin, men har mye håndball i seg og tok sjefsrollen. Ida og Mari fikk en bratt læringskurve, sier Hergeirsson, som også berømmer Veronika Kristiansen for innsatsen i midten – og Karoline Dyhre Breivang og Sanna Solberg i toerrollene.

Norge lå under bare på 1-2, men greide aldri å riste rumenerne av seg. Bare på 16–13 var Norge tre mål foran.

Fem minutter før slutt hadde et ferskt rumensk lag utlignet til 22–22. Nora Mørk, som hadde gjort hele seks av Norges ni tekniske feil, revansjerte seg grundig i innspurten. Først gjorde hun 23–22 før hun spilte Heidi Løke fri til 24–22 halvannet minutt før slutt.

Katrine Lunde, som holdt Norge inne i kampen i første omgang, var svak etter pause og hadde bare reddet fire skudd før hun hentet frem en matchvinnerredning drøyt to minutter før slutt.

Kan møte Romania i VM

Med hjemmekamp mot Romania på Sotra søndag og to kamper mot svakere Hviterussland i mars, regner de fleste med at EM-plassen til Kroatia/Ungarn neste år allerede er sikret. Det gjør som vanlig ikke Hergeirsson.

– Jeg er ikke blant dem som tror at ting er gitt på forhånd. Vi skal forberede oss grundig, og vi tenker bare på returkampen på Sotra søndag. Hviterussland, som vi skal møte på nyåret, ofrer jeg ikke en tanke ennå. Vi kan møte Romania i en åttendedelsfinale i VM (i Serbia i desember), og da vil vi gjerne være godt forberedt.

– Førsteprioritet i returkampen?

– Litt mer nøyaktighet i avslutningene, råere i duell med keeper, luke vekk noe smårusk i forsvar og få flere kontringer.

Da taper Romania med mer enn to?

FAKTA

Romania – Norge 23-25 (10-11)

2500 tilskuere

Toppscorer Romania: Luciana Andrea Marin og Elisei Ardean begge 5. Norge: Katrine Lunde, Silje Solberg – Mari Molid, Stine Bredal Oftedal 2, Ida Alstad 1, Heidi Løke 4, Nora Mørk 4, Karoline Dyhre Breivang 6, Linn Jørum Sulland 1, Veronica Kristiansen, Linn-Kristin Riegelhuth Koren 5, Linn Gossé 1, Maja Jakobsen, Kamilla Sundmoen, Sanna Solberg 1, Pernille Wibe.

Dommere: Joanna Brehmer og Agnieszska Skowronek, Polen

Utvisninger: Romania 3 x 2 min., Norge 4 x 2 min.