Sport

IAAF åpner for at rene russere kan få delta i OL

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) publiserte torsdag retningslinjer for hvordan russiske utøvere kan søke om å delta i OL selv om deres nasjonale forbund er utestengt.

IAAF åpner for at rene russere kan få delta i OL. Det betyr at stavdronningen Jelena Isinbajeva også kan få delta.
  • NTB

IAAF besluttet forrige uke å opprettholde utelukkelsen av Russlands friidrettsforbund. Sanksjonen ble ilagt i fjor som følge av systematisk doping og manipulasjon av testprosedyrene, og IAAF kom til at det ikke er gjort nok for å rydde opp. Ingen friidrettsutøvere får dermed lov til å konkurrere for Russland i Rio-OL.

Forbundet åpner likevel for at russiske utøvere (og andre som måtte havne i en tilsvarende situasjon) kan søke om å få delta likevel, som «nøytrale utøvere».

Retningslinjene ble publisert på IAAFs nettsted.

— Om det er utøvere som klart og overbevisende kan dokumentere at de ikke er besudlet av det russiske systemet, fordi de har vært ute av landet og underlagt andre, effektive antidopingsystemer, så bør de få søke om å delta i internasjonale konkurranser, ikke for Russland men som nøytrale utøvere, skriver IAAF.

— Vi vet at det finnes russiske utøvere som vurderer å søke om å få delta internasjonalt, så det er viktig at de får vite hvilke kriterier som vil bli lagt til grunn, sier IAAF-president Sebastian Coe.

Haster

Utøverne som ønsker å benytte seg av denne muligheten oppfordres til snarest å sende en epost til generalsekretæren i IAAF med begrunnelse for hvorfor utøveren mener å være startberettiget.

Et utvalg bestående av Robert Hersh, Abby Hoffman og Antti Pihlakoski vil vurdere søknadene, eventuelt ved hjelp av ytterligere ekspertise, og de vil undersøke hver enkelt sak ved å undersøke om ulike kriterier er oppfylt. Utøveren kan bli bedt om å legge fram ytterligere dokumentasjon, og vil eventuelt få legge fram saken sin muntlig.

Utvalgets avgjørelser kan eventuelt ankes til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

(©NTB)

Les også

  1. Coe om russerne: De har gjort mye, men de har ikke gjort nok

  2. Russerne gir ikke opp kampen for OL-deltagelse

  3. Isinbajeva holder liv i OL-håpet

Les mer om

  1. Friidrett