Sport

Her mister han hodet etter konkurrentens frekke manøver: – Det der er kjempefarlig

Straffen for flaskekasting i Giro d’Italia forbauser offeret.

Her kaster Eugenio Alafaci drikkeflasken sin på Rory Sutherland. Foto: Skjermdump, Eurosport

  • Nicholas Bergh
    Journalist

I disse dager arrangeres den 100. utgaven av Giro d’Italia. Jubileumsutgaven har vært proppet full av lidenskap og dramatikk.

Enkelte ganger har det også kokt over for rytterne. Det fikk vi et nytt eksempel på under fredagens etappe til Piancavallo.

Les også

Da etappen skulle avgjøres, stoppet sammenlagtlederen for en dopause. Rivalenes reaksjon vekker harme.

Med 11 kilometer igjen av etappen var det en intens kamp om de beste posisjonene i hovedfeltet. Rory Sutherland fra Australia svingte da inn foran italienske Eugenio Alafaci.

Da mistet Alafaci hodet.

Italieneren tok opp drikkeflasken, og kastet den på Sutherland i raseri.

Se hendelsen her:

Forbauset over straffen

Ifølge nettstedet Cyclingnews skal vannflasken ha vært full.

Alafaci så ut til å treffe baksiden av sykkelen til Sutherland, altså ikke australieren selv.

Likevel ble han straffet med en bot på 200 sveitsiske franc (rundt 1.700 kroner etter dagens kurs) og ett minutts tidsstraff.

Rory Sutherland er hjelperytter for Nairo Quintana (bildet), som leder Giro d’Italia etter 19 etapper. Foto: AP

Cyclingnews skriver at rittjuryen skal ha syntes synd på Alafaci, som fortsatt sliter med skadene etter en velt på torsdagens etappe. Dermed unngikk 26-åringen å bli kastet ut av rittet.

Rory Sutherland, som altså var offeret for flaskekastingen, er forbauset over straffen.

– Er det alt?, skriver han på Twitter.

– Kjempefarlig

I sosiale medier var det flere som var sikre på at Alafaci ville blitt utestengt. Den svenske sykkeleksperten Roberto Vacchi spekulerte til og med rundt hvorvidt Alafaci i det hele tatt ville få lov til å fullføre etappen.

– Snakk om å ikke tenke på om man vil være med videre i rittet. Det ville overrasket meg om det ikke blir en skikkelig straff. Det der er kjempefarlig, sa Vacchi ifølge Aftonbladet.

I en annen Twitter-melding avdramatiserer imidlertid Sutherland hendelsen ved å skrive:

– Husk at jeg er fra Australia. Hvis du vil få oppmerksomheten min, bør du kaste noe større enn en vannflaske.

Les også

Knut (26) involvert i sykkelulykke. Han mener dette bildet illustrerer problemet på norske veier.

– Unnskyld

Eugenio Alafaci legger seg på sin side flat etter hendelsen.

– Jeg vil gjerne si unnskyld for å ha kastet en flaske på en konkurrent. Jeg er kjent for å være vennlig og rolig, men etter å ha veltet i går (torsdag, journ. anm.), kjørte jeg dagens etappe med et smertefullt skrubbsår. Da en farlig manøver skjedde foran meg, reagerte jeg på en dårlig måte, skriver han på sin Twitter-konto.

– I løpet av etappen sa jeg unnskyld til den aktuelle rytteren. Jeg vil gjerne gjøre det igjen nå, overfor ham, laget mitt, sykkelfeltet og Giro d’Italia, legger Alafaci til.

Ifølge Cyclingnews var dette den tredje forseelsen som blir kategorisert som en «voldelig handling» i årets Giro d’italia. Til sammenligning ble spanjolen Javier Moreno kastet ut av rittet etter en dytt på den niende etappen.

Les mer om den hendelsen her:

Les også

Kastet ut av Giro d’Italia etter denne manøveren: - Skammelig

Rotterace om sammenlagtseieren

Konteksten bak den innbitte posisjoneringsdysten mellom Sutherland og Alafaci er at begge er hjelperyttere for sammenlagtfavoritter.

Sutherland kjører for Nairo Quintana, som leder rittet med to etapper igjen. Alafaci er blant hjelperne til nederlenderen Bauke Mollema, som er nummer syv sammenlagt.

Både Mollema og Quintana håper nok å spille hovedroller på lørdagens fryktinngytende etappe til Asiago. Etter at rytterne skal måle krefter i blant annet to førstekategoristigninger lørdag, avsluttes rittet med en tempoetappe søndag.

Spenningen er stadig til å ta og føle på. Ledende Quintana følges av fem mann innenfor halvannet minutt på sammenlagtlisten: Tom Dumoulin (00:38 bak), Vincenzo Nibali (00:43), Thibaut Pinot (00,53), Ilnur Zakarin (01:21) og Domenico Pozzovivo (01.30).

Les mer om

  1. Giro d'Italia