Sport

Harde anklager mot Tour-stjernen. Unnskyldningen hans provoserer konkurrent: – Fullstendig pisspreik!

– Jeg så det ikke, sier Fabio Aru.

Fabio Aru får kritikk etter angrepet på Chris Froome. Her diskuterer han med Daniel Martin underveis i etappen søndag. Foto: AP

  • Nicholas Bergh

Søndagens Tour de France-etappe var av det episke slaget. Flere store stjerner måtte trekke seg, og det ble også et durabelig oppgjør mellom sammenlagtfavorittene.

Én av de store snakkisene i etterkant var det som skjedde i favorittgruppen på vei opp til Mont du Chat. Plutselig fikk sammenlagtleder Chris Froome mekaniske problemer. Umiddelbart etter at briten ropte på hjelp, rykket konkurrenten Fabio Aru.

  • Froome stormet ut av pressekonferansen etter å ha blitt spurt om hendelsen. Les mer her:
Les også

Tour-lederen forlot pressekonferanse i sinne

I sykkelsporten er det uglesett å angripe når sammenlagtlederen har kræsjet eller sliter med mekaniske problemer. I målområdet avviste imidlertid Aru at han visste om Froomes problemer.

– Jeg så det ikke, for jeg angrep bakfra, sa Aru ifølge Eurosport.

– Så hørte jeg på radioen at Froome hadde stoppet. Jeg så det ikke på det tidspunktet da det mekaniske problemet inntraff. Jeg ville angripe akkurat på det tidspunktet - 6 kilometer fra toppen. sa Aru.

– Fullstendig pisspreik

På tidspunktet da Aru rykket, var det om lag 15 ryttere i favorittgruppen. Aru får krass kritikk fra den britiske sammenlagtkandidaten Simon Yates.

– Jeg synes det var et «skittent» trekk. Jeg liker ikke det han gjorde, men dette er et sykkelritt, og han kan gjøre som han vil, sier Yates ifølge Cyclingnews.

– Fullstendig pisspreik, sier Simon Yates om Fabio Arus forklaring. Her tar Yates på seg den hvite ungdomstrøyen etter søndagens etappe. Foto: AP

Da Yates ble konfrontert med Arus forklaring om at han ikke hadde lagt merke til Froomes rop, var svaret kontant:

– Det er fullstendig pisspreik!

Aru får imidlertid støtte fra sin danske lagkamerat Jakob Fuglsang. Dansken sier at man ikke alltid kan vente bare forbi sammenlagtlederen får mekaniske problemer.

– Jeg vet ikke hva som skjedde i tilfellet med Froome. Men dersom man har dårlige ben, kan man jo alltid si at man har problemer med sykkelen, og så får man to minutters pause, sier Fuglsang ifølge bt.dk.

Les også

Skrekkvelt rystet Touren: – En av de verste kræsjene jeg har sett

Kaggestad reagerte

Froome kom seg raskt tilbake i favorittgruppen og tapte til slutt ikke noe tid på Aru i sammendraget. Sammenlagtlederen ble spurt om angrepet etter etappen.

– Jeg visste ikke om Fabios angrep. Akkurat da var jeg for opptatt med å få meg en ny sykkel. De fleste andre i gruppen ville ikke angripe da lederen fikk trøbbel. Spesielt var Richie Porte veldig «fair». Jeg vil takke ham for det, sa Froome.

Chris Froome takket konkurrentene som ikke angrep ham etter de mekaniske problemene. Foto: REUTERS

Arus manøver vakte også reaksjoner i TV 2s direktesending.

– Jeg så det var litt «unfair» av Aru. Men han roet det ned etterpå, sa Johan Kaggestad - som fikk støtte av kollega Dag Otto Lauritzen.

Froome beholdt sammenlagtledelsen etter den dramatiske etappen. Han leder rittet 18 sekunder foran nettopp Fabio Aru etter ni etapper. Mandag er det hviledag i Tour de France.

Topp ti i kampen om den gule trøyen:

1) Froome 38.26,28, 2) Aru 0.18 min. bak, 3) Bardet 0.51, 4) Uran 0.55, 5) Fuglsang 1.37, 6) Martin 1.44, 7) Simon Yates 2.02, 8) Quintana 2.13, 9) Landa 3.06, 10) Bennett 3.53.

Norske: 76) Boasson Hagen 57.07, 94) Stake Laengen 01.03,03, 160) Kristoff 01.29,45.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Tviler på Rosenborg, hyller Tour de France-hardhausene og slakter overgangsvinduets priser:

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Sykkel