Sport

TV2r de France

De siste årene har sommersolen fått en gul konkurrent. Christian Paasche og Johan Kaggestad har fjernsynets ledertrøye i nesten hele juli.STARTER I MORGEN

Christian Paasche (t.v.) og Johan Kaggestad har vært juliektepar siden 2004. Lørdag starter de skildringen av Tour de France ¿ der de byr på mye mer enn bare den sportslige spenningen.

 • Espen Hansen
  Aftenposten

Johan Kaggestad og Christian Paasche klarte syv rette, uten alternativer til spørsmålene. Hvor mange rette klarer du? Ta Tour de France-quizen! «Filler’n. Der røyk strandturen i dag også». «Nå så jeg akkurat stedet jeg var på ferie i fjor. Hilsen mor på 50». Tilbakemeldingene via sms til TV2 forteller at Tour de France både favner de som er hektet på rytternes slit og de som er frankofile. Sammenlignet med en fotballkamp får seerne så mye mer enn bare den sportslige dramatikken. Det er kultur, turisme og vakre landskap som krydder til den sportslige spenningen.

I morgen er Paasche og Kaggestad igjen klare til å guide seerne gjennom sykkelrittet, som bare fortsetter å vokse i popularitet til tross for skandaler og negativ omtale. For mange er juli blitt synonymt med timevis foran TV-skjermen, mens solen og dagen er på sitt mest vennlige. Siden 2004 har de to dominert TV2s sendeskjema i juli, og nå venter 107 timer direktesending.

–Hva er det sportslige høydepunktet dere har kommentert?

Christian: –Da Arvesen vant i fjor. Hans første Tour var i 2004, som også var da jeg debuterte. Da gikk han på trynet hele tiden. Han var nær ved å vinne året etter, men da satt jeg hjemme i sofaen og skrek, siden kona hadde termin. Når man vet hvilken rolle han har på laget, blir det enda mer festlig at en arbeidshest kan gå til topps.

Johan: –Det var et stort øyeblikk, og Christian var helt rå da han kommenterte spurten. Men siden han velger Arvesen, tar jeg Thor Hushovds seier på prologen i Strasbourg i 2006. Og så var det veldig moro at George Hincapie fikk vinne en etappe.

–Og det verste øyeblikket?

Christian: –Rent personlig da jeg hadde fått beskjed fra regien i Bergen i fjor om at det var reklamepause, og jeg sa til Johan «nå går jeg og driter». Dessverre var vi fremdeles på luften, og mobiltelefonen min gikk varm før jeg hadde kommet meg på do.

Johan: –I etterkant er det nok hvordan vi ble lurt av Floyd Landis. Jeg skrøt til seerne hvor fantastisk riktig han og laget gjorde absolutt alt på den etappen til Morzine i 2006. Etter sending rant det inn tekstmeldinger fra folk som lurte på hva han hadde spist. Og de fikk jo rett!

–Dere er ikke så lei alle dopinghistoriene at dere har vurdert å droppe hele kommenteringen?

Christian: –De første årene. Jeg gikk til sjefen og sa vi ikke kunne fortsette å sende dette. Men nå er jeg blitt mye mer kynisk, og både håper og tror det kommer nye dopingsaker. For det finnes fremdeles tullinger der ute. Jeg synes det blir rart når tysk TV trekker seg ut fordi arrangøren faktisk bare gjør det de hele tiden blir bedt om å gjøre, nemlig avsløre synderne.

Johan: –Jeg har hatt dopingen innpå meg helt siden jeg var landslagstrener. Nå er det ingen av utholdenhetsforbundene som har så mange og så gode tester som i sykkelsporten. Jeg er overbevist om at IOC ikke hadde testet for tredje generasjons EPO i OL i Beijing, hvis ikke det var blitt gjort under Tour de France noen uker før.

Christian: –Vi kan ikke sitte på lufta og si at den eller den har vært i medisinskapet. Vi kan ikke snakk dritt om noen før det er bevist at de har jukset.

Johan: –Men det er noen saker som stinker, blant annet er det underlig at Fränk Schleck liksom skulle ha betalt en gynekolog for å få treningstips. Han vet sikkert om mange andre trenere han kunne spurt. Slikt kan man ironisere over, og det gjør jeg!

–Fire uker på tur sammen. Krangler dere?

Christian: –Lite, men det er en del ondsinnet mobbing. Med foreldre fra Bergen, har jeg hjertet i Brann, og Johan og Vålerenga fikk bl.a. gjennomgå i noen av fjorårets Paasche-nøtter.

Johan: –Og jeg hadde det gøy da Molde slo Brann 7-0. –Hvem vinner sammenlagt i år?

Christian: –Jeg tror på Sastre. Det gjorde jeg i fjor også. Han pleier å være veldig skarp den siste uken, og med Mont Ventoux som mål på den nest siste etappen, kan han avgjøre der. Men han vil ikke få samme hjelp av laget som i fjor.

Johan: –Det blir jevnt, og det er mange som kan vinne. Men jeg velger meg Alberto Contador.

–Dere tror ikke på Lance Armstrong?

Johan: –Skulle han vinne, ville det være noe av det mest utrolige som har skjedd i idrett. Men nei, det skal ikke gå an. Han har vært borte for lenge, og jeg synes han ser mer gammelmannsaktig ut på sykkelen. Særlig på tempo, han hakker litt mer. Jeg er heller ikke sikker på motivasjonen hans. Kanskje er han fornøyd med å levere stafettpinnen videre til Contador, hjelpe ham til seier?

Les også:

 1. Les også

  Program

 2. Les også

  Etappen direkte

 3. Les også

  Resultater

 4. Les også

  Etappene i Tour de France 2010

 5. Les også

  Oversikt over lagene

 6. Les også

  Tidligere vinnere

 7. Les også

  - Armstrong er dopet

Les mer om

 1. Tour de France

Relevante artikler

 1. SPORT

  Store endringer: Slik er TV 2-profilenes helt nye Tour de France-hverdag

 2. SPORT

  Bli med i kulissene - slik skaper de Tour-magi

 3. SPORT

  Folkets favoritt

 4. SPORT

  Det eneste de krangler om er veien til hotellet

 5. SPORT

  Kaggestad tror ikke på Armstrong

 6. SPORT

  Johan Kaggestad (73) elsker sykkelritt i Frankrike: – Det blir ikke tid til noe kos. Ikke i det hele tatt