Sport

Breivik la suksessoppskriften som fortsatt gjelder: – Det var mye arbeid for å endre en kultur

Den tidligere landslagssjefen gikk nye veier for å finne gullformelen.

Thorir Hergeirsson og Mia Hermansson Högdahl er sjefer på landslaget i dag. Marit Breivik (t.h.) følger dem som Olympiatoppens representant.
  • Mette Bugge
    Journalist

SOTRA: Nå skal Marit Breivik være mentor for en ung leder eller trener, via Skiforbundets store prosjekt der 25 kvinner får mulighet til å utvikle seg over tre år.

Breivik har tatt turen til Sotra, der håndballandslaget for kvinner spiller turnering i disse dager. Etter Sør-Korea er det Ungarn og Russland som er motstandere i helgen.

Trønderen er i dag sjef for Olympiatoppens sommeridretter, men hun har oppfølging håndball som én av flere grener. Hun førte landslaget frem til det første VM-gullet i 1999, og tilsammen ble det 13 internasjonale medaljer i løpet av de 15 årene som landslagstrener.

Les også

Her er de nye landslagsdraktene til håndballjentene

Måtte ta betenkningstid

Selv om Karen Fladset hadde vært landslagstrener for kvinnene i et par år tidlig på 1980-tallet, var det ikke en selvfølge at alle ville like at det kom en kvinne som sjef etter årene med blant andre Sven Tore Jacobsen.

– Jeg var i tvil om jeg skulle takke ja, og det tok litt tid før jeg gjorde det, forteller Breivik.

Hun hadde vært topptrener i Byåsen og Larvik, og syntes landslagsjobben virket mer stressende. Men hun ble trigget av at daværende president Tor Lian og andre i styret støttet henne.

– De første to årene var veldig masete. Jeg trodde det skulle gå fortere å klatre helt til topps, men det var mye arbeid for å endre på en kultur, for å få flere til å dra lasset.

Breivik gikk nye veier

Nettopp dette skulle bli landslagssjefen suksessoppskrift: Involvere spillere og andre trenere.

– Det nytter ikke bare å ha en førstemålvakt og en førstesekser. Man trenger flere som kan ha tro på seg selv og være god samtidig. Det tok litt tid å utvikle medansvar i spillergruppen.

Hun brukte selv en mentor og en psykolog, for å være godt rustet. Den tidligere danske herrelandslagstreneren Leif Mikkelsen var sparringpartner.

På hjemmebane hadde hun ektemann Niels Hertzberg, som da var generalsekretær i Norges Håndballforbund.

– Møtte du fordommer som kvinne og trener?

– Ja, internasjonalt. Her hjemme var ikke fordommene så sterke, men jeg vil likevel si at det først var da vi ble verdensmester på hjemmebane i 1999 at anerkjennelsen kom.

Før det hadde hun ført Norge til tre medaljer, blant annet VM-sølv i 1997.

Les også

Den skjeve kjønnsfordelingen rystet langrennstreneren: Hun ville finne ut hvorfor

Marit Breivik er fortsatt veldig glad i ballidrettene.

Trodde utsendingen var selskapsdame

Brevik hadde på internasjonale møter, som styremedlem før hun tok over landslaget, skjønt at hun ble oppfattet som selskapsdame. Ingen trodde at hun hadde ansvaret for å følge opp kvinner og menn, og i alle fall ikke de siste.

Men det internasjonale miljøet skulle snart komme til å vite hvem Breivik fra Norge var. Da stoppet de sleivete kommentarene.

– Var spillerne noen gang usikre på om du hadde kompetansen?

– Av og til kunne de bli litt usikre fordi jeg stilte så mange spørsmål til dem. De var ikke vant til å bli involvert. Selv følte jeg at jeg sto stødig etter årene som klubbtrener i Byåsen og Larvik.

Marit Breivik skal være mentor for unge kvinner som vil bli ledere. Som sommeridrettssjef på Olympiatoppen har hun også fått mye erfaring.

Breivik hadde alltid en mannlig trener ved sin side. Hun mener et slikt team med begge kjønn har stor verdi. Etter henne, valgte nåværende landslagstrener Thorir Hergeirsson samme løsning, ved å ta med Mia Hermansson Högdahl.

Thor Hergeirsson har stor respekt for Brevik. Nå konser han om å ta en ny medalje i VM i Tyskland.

– Vårt mål er hele tiden å prege internasjonal håndball. Ikke noe mindre, sier han.

Det er ingen tvil om han og laget som tok gull i siste EM, går for gull i VM.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Petter Northug hylles som mirakelmannen som deler nasjonen i to:

Les mer om

  1. Håndball
  2. Sosiale medier
  3. Thorir Hergeirsson
  4. Marit Breivik