Hjalmar (73) har vært boksetrener i en mannsalder: - Jeg har sett en del knockouter og tenkt «hva holder vi på med?»

Nå mener han at sporten har én viktig oppgave.

ILDSJEL: Hjalmar Styve har vært boksetrener i mange tiår, også på proffnivå, for sønnen Anders tidlig på 2000-tallet. Styve er opptatt av boksesportens sosiale funksjon for mange ungdommer, men også kritisk til elementer av proffboksingen. Foto: Tor Høvik

Få i Norge kjenner boksesporten bedre enn Hjalmar Styve (73). Etter et langt liv som trener har Styve fulgt den pågående debatten om proffboksing, legalisering, helserisiko og nivå fra utsiden.

Nå velger nestoren å blande seg inn.

— Politikerne som har besluttet å gjøre proffboksing lovlig, vet i realiteten lite om hva proffboksing er, sier Styve.

Da Cecilia Brækhus (35) bokset sin første kamp i Norge sist lørdag, var det med statsminister Erna Solberg (H) og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) som aktiv heiagjeng.

Leste du denne?

— Jeg synes det er rart å se Erna Solberg i ringen, det blir for meg populistisk, sier Styve, som likevel ikke er uenig i avgjørelsen om å gjøre proffboksing lovlig. Men han vil gjerne nyansere debatten.

— Mye i boksing er ikke direkte vakkert. En skotsk proffbokser døde sist uke. Du begynner å tenke når unge mennesker dør som følge av en kamp. Det er ikke kjekt. Jeg har sett en del knockouter og tenkt «hva holder vi på med?», sier Styve.

Hun er en god bokser, men vi har hatt gode proffer før også - uten at det ble en politisk bevegelse for å legalisere profesjonell boksing.

Redaktør: - Bokserne beskyttes

En annen ildsjel i norsk boksesport er Kenneth Bruun, redaktør for nettstedet knockout.no. Han har vært til stede på en rekke proffboksestevner utenlands, erkjenner at «ulykker skjer», men sier han har sett få stygge knockout-avgjørelser.

— Jeg skjønner at proffboksing ikke er for alle, men det er lovlig i hele verden. Det er ikke bra å bli slått i hodet, risikoen er der, men regelverket for å beskytte bokserne er blitt forbedret, sier Bruun.

Hjalmar Styve var selv en del av proffsirkuset i flere år, som trener for sønnen Anders Styve, som gikk 10 proffkamper og vant ni av dem tidlig på 2000-tallet.

— Jeg synes diskusjonen nå er for unyansert fra begge sider. Det er de som vil ha totalforbud og ser på boksing som ren vold, og det er de som elsker det dramatiske i en knockout. Boksing på sitt beste er stor idrett, men proffboksing er mer business. Da kan idrettslige bli vike for andre interesser. Dette ble vel også godt illustrert ved Brækhus-arrangementet, sier Styve.

Han fortsetter:

— Det politikerne har kjempet gjennom, er på grunn av Brækhus. Hun er en god bokser, men vi har hatt gode proffer før også - uten at det ble en politisk bevegelse for å legalisere profesjonell boksing.

- Dette må til

Etter å ha levd med sporten, som han mener er kunst med fotarbeid og unnvikelser, er han tydelig på hva boksingen må fokusere på fremover:

— Skal boksing overleve, må sporten gjøres sikrere. Skadetallet må ned. Nå virker det som amatørboksingen går andre veien, blant annet ved å fjerne hjelmen, og det argumenteres for at det er sikrere å bokse uten hjelm enn med hjelm, sier Styve.

Kenneth Bruun mener det nå fokuseres langt mer på sikkerhet enn tidligere.

— I olympisk boksing er det utvilsomt, i proffboksing er oppfatningen min at det jobbes godt med sikkerhet. De seriøse promotorene jobber med det, de ønsker jo ikke at sporten skal dø ut. Dommernes fremste oppgave er å beskytte utøverne, og jeg er ikke sikker på om Brækhus-kampen hadde blitt stoppet så tidlig som den ble for noen år siden, sier Bruun.

Skal boksing overleve, må sporten gjøres sikrere.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) avfeide tirsdag å svare på spørsmål om skaderisiko i proffboksing.

— Denne kritikken har vært kjent i mange tiår, og det er det samme som kommer igjen, sa Helleland til Aftenposten.