Van Avermaet med gul trøye etter kjempeetappe: - Meget, meget sterkt

Ingen av nordmennene preget dagens kuperte etappe i Tour de France.

SEIER: Greg van Avermaet vant etter en meget sterk etappe. (arkiv)

Belgiske Greg van Avermaet fra BMC vant dagens etappe i Tour de France og overtok den gule trøyen fra slovakiske Peter Sagan.

— Det føles fantastisk. Jeg var fornøyd med etappeseier i fjor. Og nå en ny seier og gul trøye, det føles som noe som bare skjer deg en gang i livet, sier etappevinneren i et intervju vist på TV 2. Van Avermaet kom tidlig med i et brudd på den kuperte etappen, og på det meste hadde hans gruppe rundt 15 minutter på hovedfeltet. Han hadde med seg landsmannen Thomas de Gendt fra Lotto-Soudal lenge, men van Avermaet viste seg som den sterkeste og dro fra de Gendt med litt under 20 kilometer igjen.

Greg van Avermaet (til høyre) på en tidligere etappe, sammen med lagkamerat Michael Schar.

Ingen av de fire norske i Tour de France preget løpet. De satt i feltet og sparte krefter til i morgen da det venter en ny massespurt. Denne etappen kunne passet Edvald Boasson Hagen om han hadde sittet i bruddet. Boasson Hagen blir regnet som en minst like god klatrer som vinneren, men han var altså aldri med helt framme.— Dette er meget, meget sterkt av Greg van Avermaet, sier TV 2-kommentator Johan Kaggestad.

Alexander Kristoffs danske hjelperytter Michael Mørkøv skadet seg på den første etappen og slet på dagens etappe.

De aller fleste av sammenlagtfavorittene syklet samlet i mål med hovedfeltet.

Edvald Boasson Hagen uttalte før start på den 5. etappen at han hadde håp om å komme med i det avgjørende bruddet på den 216 kilometer lange etappen til Le Lioran, men nordmannen lyktes ikke.

Det gjorde imidlertid Greg Van Avermaet og Thomas De Gendt, som hadde dannet en duo da de begynte på Col du Perthus. Med 17 kilometer igjen rykket van Avermaet fra sin bruddkamerat, og til tross for at Movistar satte opp tempoet i favorittgruppa, klarte de ikke hente inn 31-åringen.

Belgieren tok dermed sin andre etappeseier i Tour de France, og sikret seg altså også den gule trøya.