Her bryter de russiske supporterne reglene - foran hele stadion. Ingen stoppet dem.

I regelverket trues det med arrestasjon. Men praksisen i Paralympics var helt annerledes mandag.

Fansen viftet med russiske flagg etter seieren, men ble ikke stoppet.
  • Nicholas Bergh

PYEONGCHANG: I mandagens kveldsrunde i curling tok Russland – eller de nøytrale paralympiske atletene som de offisielt heter her i Paralympics – en viktig 6–2-seier over USA.

Da det hele var over, kunne man høre taktfaste rop fra tribunen: «Roosija! Rooosiija!».

En gruppe på rundt ti russiske fans viftet med to store, russiske flagg på tribunen. Dette bryter med den internasjonale paralympiske komités egne regler for Paralympics.

Men de russiske flaggene hadde sluppet gjennom sikkerhetskontrollen, og ingen grep inn da flaggene ble synlige på tribunen.

FÅTT MED DEG DENNE? Tidligere i Paralympics kalte tysk leder behandlingen av Russland for «ubegripelig». Les mer her.

IPC bekrefter

Bakgrunnen er det omfattende russiske dopingjukset i Sotsji for fire år siden.

29. januar annonserte IPC at Russlands paralympiske komité er utestengt fra Paralympics i Pyeongchang, men at enkelte utøvere ville få delta under betegnelsen «nøytrale paralympiske atleter».

Men de strenge reglene rammer også russiske fans.

– Retningslinjene til organisasjonskomiteen for Pyeongchang 2018 er at ingen flagg fra ikke-deltagende land kan bli vist under lekene, uansett om det er Russland, Jamaica, Kenya eller hvilket som helst land, bekrefter kommunikasjonsdirektør i IPC Craig Spence i en e-post til Aftenposten.

Russlands curlingtrener Anton Batugin setter pris på støtten i Pyeongchang. Her vinker lagvenninne Darja Tsjukina til supporterne søndag.

Flagg fra «ikke-deltagende land» hører dessuten inn under punktet «Prohibited and Restricted Items» i de offisielle reglene for billettholdere.

Det innebærer at personer som har med seg et russisk flagg vil, ifølge reglene, bli tatt vekk fra stadion og potensielt bli arrestert. I tillegg står det at gjenstanden vil bli konfiskert, uten noen rettighet om å få den tilbake.

FÅTT MED DEG DENNE? Birgit Skarsteins knep har gjort konkurrentene nysgjerrige. En 74 år gammel pensjonist er hennes hemmelige våpen. Les mer her.

– Det handler om politikk

I dette tilfellet fikk ikke flaggviftingen noen konsekvenser for de russiske supporterne. Det til tross for at hele arenaens oppmerksomhet var rettet mot den høylytte russiske feiringen.

Kommunikasjonsdirektør Craig Spence var ikke til stede på arenaen og vet ikke hvordan glippen kunne skje.

Forbudet hadde ikke streifet tankene til de russiske supporterne.

– Det var en fin kamp. Vi støttet bare laget vårt, sier supporter Mikhail Sjirinkin til Aftenposten.

– Det handler om politikk, sier Sergej Kvitin om Russland-utestengelsen. Her er han nummer to fra venstre, iført en Russland-hatt.

Han er en del av en vennegjeng som har reist til Pyeongchang fra St. Petersburg.

– Hva synes du om at laget ikke får spille i de russiske fargene?

– Det er synd, sier Sjirinkin.

– Det handler om politikk, skyter sidemannen Sergej Kvitin inn.

– Sport bør være uten politikk, sier Sjirinkin.

Les også

Sjakkstjernen varslet om tabben – kunne jukset seg til VM-kamp mot Magnus Carlsen: – Jeg fikk sjokk

Treneren: – Det gjør oss triste

Da det ble kjent at Russland ble utestengt fra OL, kom landets president Vladimir Putin med det samme poenget.

– Det ser absolutt ut som en iscenesatt og politisk motivert beslutning. Vi ser dette. For meg er det ikke noe tvil om det, sa Putin til R-Sport i desember, ifølge The Independent.

I curlinghallen mandag spilte det russiske laget i svart. «Det gjør ikke noe. Det er vårt lag uansett farge», sier Russland-fan Serhej Kvitin.

– Vi tenker ikke på det, sier den russiske treneren Anton Batugin om de nøytrale fargene.

– Selvfølgelig gjør det oss triste. Men nå er vi midt i mesterskapet. Vi har ikke tid til å tenke på det. Men det er selvfølgelig en dårlig situasjon mentalt, psykologisk og følelsesmessig, sier Batugin, som setter pris på støtten fra supporterne.

Det russiske laget tapte VM-finalen for Norge i fjor – og er én av favorittene i Paralympics. Etter de seks første kampene står de med tre seire – og er dermed på skuddhold til semifinaleplass.

De nøytrale paralympiske atletene fra Russland har dessuten tatt fem gull så langt i Pyeongchang – fordelt på skiskyting, langrenn og alpint.