Sport

Tour de France: Dette kjemper de om

Suksess i Tour de France gir rytterne enormt med heder og ære, men lykkes de på sykkelsetet venter det også noen flotte pengebonuser.

DETTE KJEMPER DE OM: Nei, ikke sauen, men den gule trøyen og fire millioner kroner.jpg

  • Kurt Arne Nilssen

STAVANGER (Aftenbladet): Pengepremiene hvert lag kjører inn i løpet av Tour de France pleier de normalt sett å dele likt på lagets ryttere og alle som jobber i lagets støtteapparat.

Les også

Alle tror på Kristoff-suksess

I tillegg er det ofte slik at flere av rytterne har kontrakter som gir bedre betalt om man lykkes i de store sykkelrittene.

Ungdomstrøya.

Hvit trøyeOgså kalt ungdomstrøyen. Tilhører den rytteren som er 25 år eller yngre, som har brukt minst tid totalt. Premie til sluttvinneren: 175.000 kroner.

Klatretrøyen.

PolkadottrøyenTilhører den rytteren som leder klatrekonkurransen. I konkurransen belønnes rytterne med poeng når de først passerer kategoriserte fjell. Antall poeng er avhengig av kategori. På fem av etappene gis det dobbelt med poeng. Premie til sluttvinneren: 220.000 kroner.

Spurttrøya

Grønn trøye I innlagte spurter og ved etappeseirer gis det poeng til rytterne. Lederen av poengkonkurransen sykler i grønn trøye. Premie til sluttvinneren: 220.000 kroner.

Ledertrøya.

Gul trøyeDen desidert gjeveste trøyen. Den rytteren som har brukt minst tid kjører i den gule trøyen. Premie til sluttvinneren: 4 millioner kroner.

Andre premier:

Etappeseire: Rytterne får 70.000 kroner for hver etappeseier.

Mest aggressiv: Fire sykkeleksperter avgjør hvem som har kjørt mest aggressivt på hver etappe. Vinner totalt får 175.000 kroner.

Lagkonkurransen: Tiden til de tre beste rytterne på hvert lag legges sammen. På lagtempoetappen brukes lages tid som igjen ganges med fem. Vinnerlaget får 440.000 kroner.

Nyheter:

Bonussekundene tilbake:

De tre første rytterne over målstreken vil i år bli tildelt bonussekunder. (10 for seier, 6 for andreplass og 4 for tredjeplass. Grunnen til at sekundene gjenintroduseres er at de øker mulighetene for at noen tar den gule ledertrøyen fra vinneren av 1. etappe, som er en tempoetappe.

Ekstra bonus for spurterne:

På de klassiske spurtetappene vil det i år bli tildelt bonuspoeng til de 15 første rytterne over målstreken. Endringen vil gi tydeligere belønning til vinnerne av etappene. Dermed vil det bli vanskelig å vinne den grønne poengtrøyen uten å vinne etapper, slik Peter Sagan gjorde i fjor. Poengskalaen som gjelder for de seks spurtetappene: 50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 og 2 poeng.

Les mer om

  1. Tour de France