Sport

Stjernene ville streike og spilleropprør truet det svenske landslaget

I kveld spiller de EM-semifinale mot Norge.

Johanna Ahlm (t.h.) og Isabelle Gulldén frontet det svenske spilleropprøret i fjor.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

BUDAPEST (Aftenposten): Det er egentlig ganske vanskelig å se for seg når man går rundt i konferanserommet på spahotellet like ved Donaus bredd i Budapest.

Latteren sitter løst, de svenske spillerne tuller med hverandre og ser ut til å nyte øyeblikket. De er i semifinale i EM. De skal møte nabo Norge til en skandinavisk prestisjeduell. Det er håndballharmoni.

For ett år siden så alt annerledes ut.

Den ene etter den andre av stjernene på laget truet med å trekke seg. Kravet de stilte for å bli var at trener Torbjörn Klingvall trakk seg.

Håndball-VM i Serbia gikk uten at de blågule var med. Da verdens beste skulle til å gjøre opp i finalekampene, ble det klart at trener ønsket var innfridd. Klingvall hadde trukket seg.

— Jeg så ingen fremtid med han som trener. Jeg liker han som person, men kjemien med laget har ikke fungert, sa kaptein og lagets fremste profil Isabelle Gulldén til Aftonbladet.

— Det er klart det var hardt, men vi har valgt å legge det bak oss, og det har vi klart, sier hun til Aftenposten torsdag ettermiddag i Budapest.

Les også

Slik forklarer Sverige-stjernen sykdomsønsket som fikk Norge til å reagere

Trygghet i laget

Danmarks-proffen har vært en av de aller beste spillerne i dette europamesterskapet, og har en stor del av æren for at svenskene er i semifinalen.

Etter at laget tapte 29-30 for Montenegro i siste kamp i hovedrunden var hun så lei seg at hun bare strenet rett forbi de svenske journalistene.

Resultatene senere på kvelden gikk imidlertid i hennes og lagvenninnenes favør, og dermed blir det finalehelg på dem i Budapest.

De gode resultatene gjør selvsagt sitt til at stemningen er så god som den er om dagen.

— Nå er vi spillemessig ett år bedre. Vi har bra trygghet og det er god stemning i laget både på og utenfor banen. Det er selvsagt veldig kult å gå til semifinalen.

Les også

Norges svenske trener: - Jeg er blågul i sjelen

Truet med streik

Johanna Ahlm var også en av dem som valgte å snakke i offentligheten om at hun ønsket at treneren skulle gi seg. Nå trives hun mye bedre.

— Det skal være gøy å være på landslaget, det skal gi energi. Du skal komme der glad, og være enda gladere når du drar. En periode var det ikke sånn. Når det ikke er gøy, så begynner man å lure på hvorfor man egentlig er med, sier hun nå.

Fredag er det på dagen ett år siden Klingvall gikk av som trener for laget, men det hadde murret lenge.

Spillerne var klare i sitt ønske, og truet med å si sin klare mening i mediene og gå til spillerstreik.

- Hva var årsaken til problemene?

— Det er vanskelig å svare på, men det var mange små situasjoner. Jeg ønsker ikke å gå inn på det. Nå er det veldig god stemning.

- Og hva har skjedd siden?

— Det har skjedd veldig mye. Det føles som vi har begynt på null. Det er vanskelig å si hva det er, men det er en lederstil som passer bedre til dette laget. Nå er ting mer direkte, de lytter mer til hva vi tenker om spill, treninger og hvordan vi har det. Kommunikasjonen er bedre.

Sabine Jacobsen er en av dem som skryter av det nye trenerteamet.

— Thomas Sivertsson trente oss på våren, og så kom Helle Thomsen inn i sommer og ble med. De danner en sterk trenerduo. Det er mer fart i spillet, og vi har utviklet oss videre. Det er bedre harmoni, spillerne tror mer på det og vi er blitt bedre på banen. Alt fungerer.

Les også

Dansk «sexy-liste» irriterer svenskene, men ikke Mørk

Frykter norske kontringer

Svenskene nøyer seg imidlertid ikke med å ha kommet til semifinalen. Nå vil de ha mer, og drømmen er selvsagt å spille finale mot enten Spania eller Montenegro søndag kveld.

Ett hinder må forseres. Norge.

— De er gode på kontringer, og spiller veldig raskt. Der har vi av og til hatt problemer, sier Gulldén da vi spør om hva som blir de største utfordringene mot Norge.

Hun har imidlertid en tanke om på hvilket område de svenske kvinnene er bedre rustet enn de norske.

— Vi må bruke musklene, og vi må flytte beina vi og. Vi har fysikken på vår side, vi er større og sterkere. Kanskje ikke i styrkerommet, for der vet jeg at de norske er gode, men vi er høyere, sier Gulldén.

Også Ahlm vet at det blir en tøff oppgave å skulle slå Norge.

— Det er jo litt av en maskin. De bare kjører på. De har kanskje mange nye spillere, men de går bare rett inn i de rollene som allerede finnes.

— Vi må få hull på målvaktene deres. Nå står jo ikke Kathrine Lune, men Silje Solberg har stått veldig bra. Og så har de jo Heidi Løke. Hun kan jo forstyrre spille til ethvert forsvar.

Les også

Legen kjenner kjøret: - Jeg våknet og tenkte på smitteforebygging

Fikk rett i sin spådom

I pressemeldingen som ble sendt ut da han gikk av sa Klingvall at en del ting som han hadde opplevd som småting hadde vokst seg store fordi de ikke hadde blitt tatt tak i i tide. Han mente at mye energi hadde blitt kastet bort på det.

En spådom fikk han imidlertid rett i.

– Nå er det viktig at landslaget kan konsentrere seg om hovedoppgaven, som er å nå EM og gjøre et godt mesterskap, og det ser virkelig lyst ut.

Nå er bare spørsmålet om det er så lyst at de går helt til en EM-finale.

Les også

  1. Sverige-stjernen: - Jeg var litt rund, og det fikk jeg høre

  2. Ida Alstad må kysse Heidi Løke før hver kamp

  3. - Jeg hostet litt, og ble dermed sendt i en taxi

Les mer om

  1. Håndball