Sist endte Kollen-festen med kaos, fyll og ulykker. Slik skal lignende scener unngås i år.

I fjor oppsto det kaos under skifesten i Holmenkollen. I år er det gjort grep som skal hindre at det skjer igjen.

Slik så det ut i marka etter fjorårets skifest.
  • Pål Strande Gamlemoen

Fulle tilskuere, et anlegg forsøplet av tomme flasker og bokser, kaos på T-banen og åtte mennesker skadet.

Det var den triste fasiten etter fjorårets skifest i Holmenkollen. Det var under den tradisjonelle femmila, som foregikk lørdagen, det virkelig gikk ille.

Bildet viser hendelsen på Voksenlia stasjon i 2018 hvor en kvinne satt fast mellom toget og perrongen. Flere personer fikk strøm i seg.

Kommunikasjonssjef Emilie Nordskar i Holmenkollen Skifestival håper publikum forlater årets arrangement med en annerledes opplevelse enn fjorårets.

– Vi var forberedt på mange mennesker i fjor, men ikke forberedt på hvor fulle publikum i marka var. Da mange fulle folk ikke hørte på politiet, oppsto det en rekke utfordringer. Dette har vi iverksatt en rekke tiltak for i år, sammen med politiet, Ruter, Sporveien og Oslo kommune, sier Nordskar.

Tidligere rennstart

Nordskar forteller at en av grunnene til at fjorårets fest eskalerte utover det akseptable, var at for mange var svært beruset.

Derfor har arrangøren valgt å fremskynde starten på herrenes femmil. I fjor begynte konkurransen kl. 14.30. Lørdag går starten 10.00.

Det var fullt kaos på T-banestasjonen i Holmenkollen etter lørdagen i 2018.
I april i fjor var det opprydning etter at mye av snøen hadde forsvunnet. Terje Østby er en av de frivillige.

Arrangøren håper det bidrar til at promillen er lavere blant dem som samler seg på gratisplassene ute i marka. Til dem som synes det ble kaotisk ute i skogen i fjor, anbefaler Nordskar heller å kjøpe billett inn til arenaen. Der var det ingen uønskede hendelser i fjor.

– Vi oppfordrer folk i marka til å begrense alkoholinntaket og til å oppføre seg ordentlig, sier Nordskar.

Emilie Nordskar i Holmenkollen Skifestival anbefaler folk å stå opp tidlig.

Stabssjef Martin Strand i Oslo politidistrikt har følgende beskjed til dem som skal ut i marka:

– Jeg vil oppfordre på det sterkeste til måtehold ute blant dem ved løypen. Dette er et familiearrangement.

Han understreker at politiet ikke ønsker å være festbrems.

– Hele greia er jo fantastisk. Med resultatene fra VM og været som er meldt lørdag, håper jeg dette blir fantastisk flott.

Yr melder for øyeblikket overskyet i Holmenkollen mellom klokken 07 og 13 lørdag.

  • Sjekk sist oppdaterte værmelding her

Kollektive tiltak

I fjor oppsto det kaos og trengsel ved T-banestasjonene Holmenkollen og Frognerseteren da for mange skulle ut samtidig.

– Fylla skal ikke ha all skylda, men logistikkutfordringene ble veldig forsterket da folk var så beruset som de var, sier Strand i Oslo politidistrikt.

Mye folk ventet på transport etter konkurransene i 2018.

I år er det iverksatt flere transporttiltak, og det vil være større politi- og vekterressurser til stede på arrangementet. Lørdag vil det kun være mulig å reise til Holmenkollen stasjon. Den er dimensjonert for flere reisende.

Se arrangørens kart over området nedenfor:

I tillegg skal akebakken Korketrekkeren være brøytet og saltet. Dermed kan man gå ned fra Frognerseteren og ned mot sentrum den veien.

– Man kan forvente kø og venting. Det viktigste er at folk smører seg med tålmodighet og tar det som en del av opplevelsen, sier Strand.

Stabssjef Martin Strand i Oslo politidistrikt maner publikum til tålmodighet under helgens arrangement i Holmenkollen.

– Sett på vekkerklokken

Både Nordskar og Strand anbefaler folk å bruke beina.

– Vær tidlig ute og sett på vekkerklokken. Det kommer til å bli mange mennesker og mye kø. T-banen begynner å gå fra sentrum halv syv lørdag morgen. Man kan også gå, slik man gjorde i gamle dager. Er det ett år du skal prøve å gå hele veien opp, kan det være lurt å gjøre det akkurat i år, sier Nordskar.

– Reis opp med godt humør og varm kakao i sekken. Ta gjerne beina fatt når du skal hjem. Reis tidlig på lørdag, spesielt om du skal ta T-bane. Ta gjerne med skiene også, så kan du komme deg greit til Sognsvann når du skal hjem, sier Strand.

På søndag går kvinnene tremil. Da pleier ting å gå noe roligere for seg, men fra 2020 kommer det endringer: Da går kvinnenes tremil på lørdagen. Herrene og kvinnene vil konkurrere på lørdagen annethvert år.