Bjørndalen ber Sverige og Tyskland ta OL-ansvar

Ole Einar Bjørndalen gir ikke opp et Oslo-OL, men innser at motstanden er sterk i Norge.

Ole Einar Bjørndalen håper på OL i Oslo.

Han har fått med seg skepsisen som rår mot IOK og enorm pengebruk.

— Jeg har fortsatt troen på at vi kan få OL til Oslo. Det er viktig å forstå hvorfor så mange er imot. Det er mange grunner til motstanden. Selv tror jeg Norge har godt av å arrangere et OL. Det er mange gode anlegg som vil bli bygget, og det vil heller ikke gå utover resten av landet. Det vil bli bygget like mange utenom Oslo. Resten av Norge vil ikke lide av den grunn, påpeker skiskytterveteranen.

Kan ikke bare delta

Han er opptatt, som idrettspresident Børre Rognlien, av at Norge ikke bare deltar på OL-festene, men også tar ansvar som arrangør.

— Vi er en deltaker og blant de beste nasjonene i verden når det gjelder vinteridrett. Du kan ikke bare delta, men må også arrangere av og til, sier Bjørndalen.

— Men er det da ikke på tide at Sverige, som aldri har arrangert vinterlekene, tar ansvar?

— Helt klart. Sverige og ikke minst Tyskland. Det er veldig synd at Tyskland, som er verdens beste idrettsarrangør, ikke klarte å samle folket, sier Bjørndalen til NTB.

Glad for kritiske spørsmål

München var lenge kandidat til OL i 2022, men motstanden var så stor i Bayern at det hele ble skrinlagt. Tyskland har ikke arrangert vinterlekene siden 1936. Stockholm fikk heller ikke politisk eller folkelig støtte. Nå står Norge igjen sammen med Kina og Kasakhstan.

Det er langt fra noen selvfølge at Stortinget gir statsgaranti for et Oslo/Lillehammer-OL. Frp, som sitter i regjering, har allerede sagt nei.

— Det er umulig for meg å si om det blir gitt statsgaranti. Jeg har troen på det. Jeg har vært med på mange OL og håper vi fortsatt kan arrangere OL i Norge. Jeg er glad for alle kritiske spørsmål. Det kan ikke fortsette med de kostnadsbudsjettene som har vært de siste årene. Det stilles strenge krav fra IOC, men det kan vi påvirke ved å arrangere, sier 40-åringen.

IOC lytter til Norge

Det er kommet kritikk fra flere hold om at Den internasjonale olympiske komité er et pampevelde som nærmest lever i sin egen luksusverden.

— Det er mye negativitet rundt OL nå, men for løpernes del har det aldri vært så bra arrangement som nå. Alt er strømlinjeformet og perfekt. Det eneste som er annerledes er at det er litt færre folk enn under OL i 94. — Det er ingen OL som kan måle seg mot det. Og arrangerer vi OL i 2022, kan vi lage folkefest igjen. Da vil hele Norges befolkning stå bak det. Det er jeg overbevist om, sier Bjørndalen.

Han mener et OL i Norge vil kunne modernisere IOC.

— Det blir viktig å arrangere et OL på folkelig nivå. IOC er veldig innstilt på det. Norge er en så viktig aktør i dette at IOK lytter til kravene fra Norge. Det er bra at så mange er imot her hjemme, for da kommer synspunktene fram og en kan endre hvordan OL skal arrangeres, sier tidenes vinterolympier.

Stortinget må til høsten avgjøre om Oslo-OL skal få statsgaranti. Uten det, er OL-drømmen knust. (©NTB)