Sport

Faren nektet tennissønnen å ta utdannelse - i går rystet han verdens beste

Utdannelse, det er noe tull. Omtrent sånn tenkte Mike Querrey. Lørdag beseiret sønnen Sam verdensener Novak Djokovic i Wimbledon.

Sam Querrey spilte sin livs kamp da han avanserte i Wimbledon på bekostning av Novak Djokovic.
  • Arne Hole

Sam Querrey (28) kom til Wimbledon-tennisen som forholdsvis anonym for det brede publikum. Nå er det amerikaneren alle snakker om.

Pappa Mike kan sa sin del av æren for at sønnen er blitt en Wimbledon-sensasjon. Han anbefalte nemlig Sam å droppe planene om utdannelse! Det høres ikke helt stuerent ut, men faren hadde selv vært draftet av baseballaget Detroit Tigers. I stedet for å takke ja til tilbudet, valgte han å dra på college. Den «tabben» ville han ikke at sønnen skulle gjøre!

– Spilte jeg godt, ville jeg bli proff. Spilte jeg dårlig ville jeg på college, forteller Sam om den vanskeligste beslutningen i livet.

Les også

Sensasjon i Wimbledon: Verdenseneren slått ut

Har spilt inn 50 mill.

I ettertid kan det virke som om faren kom med godt råd. På sitt beste var Sam ranket som nummer 17 i verden (2011), og på 11 sesonger som proff han han spilt inn 50 millioner kroner. I tillegg kommer inntekter fra sponsoravtaler. Sam skulle ha hatt en god collegeeksamen og påfølgende kremjobb for å matche den inntekten. Dessuten ville han ikke kunnet leve av det han liker aller best, å spille tennis.

Verdensener Novak Djokovic er ute av Wimbledon. Her takker han Sam Querrey for kampen.

Med litt mer suksess i Wimbledon kommer den største lønningen i karrièren.

Hadde 0-8 mot toppene

28-åringen fra San Francisco hadde vanskeligheter med å finne ord da han ble intervjuet etter å ha slått verdenseneren ut av Wimbledon i 3. runde med settsifrene 3–1. Ikke så rart. Prestasjonen går inn i Wimbledon-historien som en av de største overraskelsene.

Querrey hadde riktignok slått Djokovic en gang tidligere – på åtte forsøk – men det var i en mindre turnering. I Grand Slam hadde den lange amerikaneren (1,98) den stusselige statistikken 0–8 i møte med nummer-en-seedede spillere.

I Wimbledon hadde han bare én gang tidligere tatt seg til 4. runde (2010) og totalt hadde han kommet til fjerde runde i en av de gjeveste turneringene bare fire ganger.

Greier han å slå franskmannen Nicolas Mahut i neste kamp, blir det enda et eventyr å fortelle for den Las Vegas-bosatte.

Match over to dager

De som fulgte matchen mellom Djokovic og Querrey måtte være utholdende. Den startet fredag og ble avsluttet lørdag klokken 18 på grunn av gjentatte regnavbrudd.

Mange mente det var en fordel for Djokovic at det ble avbrudd fredag. Da var serberen nokså utenfor og kom under 0–2 i sett. Det andre settet brukte amerikaneren bare 22 minutter på å vinne 6–3. Lørdag gikk matchen til tie break i fjerde sett. Djokovic hadde sine sjanser, men Querrey sto imot og kunne innkassere sin største triumf noen gang.

Fantastiske server

De som fulgte kampen på TV kunne ikke unngå å legge merke til californierens fantastiske server. De har han imponert med også tidligere, og han holder «verdensrekorden» i serveess: Ti på rad mot James Blake i 2007. Mot Djokovic hadde Querrey selvfølgelig ikke ti på rad, men 31 totalt. Det bidro godt til seieren, selv om han selv snakket om at han så mange ganger greide å bryte gjennom.

Lørdag ble flere av sensasjonsmannens server målt til over 200 km/t. Ikke så overraskende, for han har 227 km/t som pers.

Det er mer fart i vente.

Les også

  1. Serena Williams på knockoutens rand – gikk videre

  2. Verdenseneren på vei mot flaut tap da regnet stoppet kampen

  3. Sensasjon i Wimbledon: Verdenseneren slått ut

  4. Djokovic nærmer seg rekord etter ny seier

  5. Wozniacki ute av Wimbledon

Les mer om

  1. Tennis