Sport

I 2010 måtte hun reise hjem fra EM, i 2012 ble hun vraket fra OL. Nå er Stine Bredal Oftedal sjef for VM-laget.

SJEF: Stine Bredal Oftedal er blitt kaptein på håndballandslaget. Etter solide tilbakeslag i 2010 og 2012, har 24-åringen fått sjefsrollen.
  • Arne Hole

FREDRIKSHAVN: Stine Bredal Oftedal synes hun har drømmejobben. Bor og spiller håndball i Paris. Og er i «paradis» med landslaget. Også etter søndagens kamp mot Tyskland?

– Jeg var bare åtte-ni år gammel da jeg fortalte mamma at jeg skulle på landslaget. Og jeg fikk det jo til da, sier 24-åringen og smiler bredt. Hun har grunn til det.

Stine tilhører den gylne 91-årgangen som også innbefatter Nora Mørk og Amanda Kurtovic. De vokste opp på hver sin kant. Stine spilte på Fjellhammer og tilhørte landets beste tidlig i årsklassene.

Jonas Wille var trener i Fjellhammer, men da han havnet i det daværende eliteserielaget Stabæk som trenerkollega med Håvard Mamelund, tok han med seg Stine. Det ble en ny hverdag – så slitsom at hun i dag ikke helt skjønner at hun holdt ut.

Les også

Tyskland har nesten gitt opp allerede: - Norge må ha en dårlig dag

På farten fra åtte til åtte

– Jeg gikk på WANG Toppidrett, og når jeg var ferdig der, tok jeg bussen til Nadderud og trente med Stabæk. Det var fra klokken åtte til åtte nesten hver dag. I dag skjønner jeg ikke hvordan jeg holdt ut. Det er ikke til å sammenligne med disse dagene her, sier Stine under et halvtimes møte med pressen lørdag formiddag.

Hun er i vinden som aldri før og topper intervjulisten. Det betyr ni intervjuer på en halv time. Tre minutter på hvert medium. De journalistene som har fått bestilling hjemmefra på portrettintervju over to sider sliter litt.

Les også

Løke startet bursdagsfeiringen en dag for tidlig

Harde tilbakeslag

Mot Spania scoret Stine sitt mål nummer 200 på landslaget. Hun er blitt en av bærebjelkene. Det ingen tvil som hvem som skal styre skuta, selv om Nora Mørk også har sine sterke meninger. I 2010 var Stine bare dekkspike – og måtte til og med mønstre av før EM-gullet var i boks. Hun fjernet fra troppen.

– Det er kontraster, ja. Jeg har fått meg noen smeller, men det vokser man på, sier Paris-spilleren, som husker godt meldingen forrige gang det var mesterskap i Danmark.

Thorir Hergeirsson følte at han trengte mer skyts. Han hentet inn Linn Jørum Sulland. Én måtte ut. Det ble Stine. Så satt hun og så at Sulland skjøt Norge til EM-gull.

Hun var med igjen på landslaget ved neste korsvei, men fikk en ny smell i 2012. IOC tillot bare 14 spillere i troppen. Stine forsvant ut igjen før OL i London.

Gjett hvem som gjerne vil til Rio!

Les også

Danmark ga Norge VM-fordel

Har lekse å gjøre i forsvar

Geir Oustorp er tidligere landslagsspiller som nå følger VM som NRK-ekspert.

– Stine går mer direkte på mål enn hun gjorde før. Da ble det for mye tvers over. Nå har hun både gjennombrudd og skudd. Det gir selvtillit. Men hun har mye å jobbe med defensivt. Det blir litt for flatt, mener Oustorp. Også landslagssjef Thorir Hergeirsson ønsker seg bedre forsvarsspill over lengre tid. Men det er ikke høyden til forsvarsspillerne det kommer an på.

– Det er dynamikken, jobbingen ut og inn det kommer an på – ikke høyden.

Bra for Stine Bredal Oftedal. Hun er bare 1,68. Men stor likevel.

Les mer om

  1. Håndball