Sport

– Å se hvor mye det betydde for andre, gjorde OL-gullet veldig mye større

Ekstasen etter vinterens store høydepunkt har ikke helt lagt seg. Lørdag kan Øystein Bråten (22) krone en allerede eventyrlig sesong.

2017/18-sesongen var eventyrlig for Øystein Bråten – med OL-gullet som det store høydepunktet. Han mener han fortsatt har mye som kan forbedres.
  • Sindre Trygsland

– Det er ganske rart å tenke på at jeg tok OL-gull. Det har gått opp for meg, men det er veldig spesielt, sier Bråten.

Aftenposten møter ham i Oslo sentrum. Utenfor skinner solen, men om noen dager skal han kjøre X Games på Fornebu. Med unntak av TV-opptredener i kjølvannet av OL, har det ikke vært mye oppstyr rundt Bråten den siste tiden.

Selv om han tok den gjeveste medaljen som finnes. Mens det har vært side opp og side ned om langrennsløpere og alpinister, er 22-åringen kanskje den norske gullvinneren det har vært minst snakk om blant folk flest.

Det er tre måneder siden bildene som gjorde ham til kjendis i Norge i en kort periode.

Øyeblikket der 22-åringen fra Torpo omfavnet broren Gjermund og tidligere freeskikjører Andreas Håtveit etter at karrièrens største bragd var i boks. Øyeblikket der Bråten hadde tårer i øynene etter å ha sikret OL-gull i slopestyle.

En overlykkelig Øystein Bråten omfavnes på direkten av broren Gjermund (til venstre) og Andreas Håtveit etter at han tok OL-gull.

Men siden har det altså vært veldig rolig rundt 22-åringen. Det er det flere årsaker til. Han har kjørt et par renn i verdenscupen, og han har fått gjort mye av det han liker best.

– Jeg har konsentrert meg om skikjøring, og ikke gjort så mye annet. Jeg har stått masse på ski. Jeg vil tro det er det som er grunnen til at det ikke har vært så mye, sier han, og forteller om turer i Norge, i Sverige og til Mamoth i California. Han har også jobbet med en kortfilm av ham selv og kompisene på ski.

Dette skrev vi om Bråten etter gullet i Sør-Korea:

Les også

Øystein Bråten (22) gråt da han tok OL-gull. Bak suksessen ligger mange år med norsk folkedans.

Dette betydde mest med OL-gullet

Da Bråten ble presentert på pressekonferansen før X Games i hovedstaden, kom det plystring fra salen. Det er tydelig at gullet fortsatt er ferskt. Det merker han også selv.

Lørdag kan Øystein Bråten krone en allerede minneverdig sesong.

– Det er mange som fortsatt kommer bort og snakker om det. Det er veldig kult at mange har fått det med seg og at mange så på. Det er veldig stas, sier den 22-åringen rolig.

– Var det vanskelig å lande etter en så utrolig opplevelse?

– Jeg synes det gikk fint. Det var dritkult. Det var noen uker der det virkelig sto på og noe skjedde hver dag. Det var kult å oppleve det. Det var mange intervjuer, telefoner og TV-program. På Torpo, der jeg er fra, var det en stor feiring. Det var veldig stort, og det er det jeg tenker tilbake på nå.

– Å se hvor mye det betydde for folk, gjorde det veldig mye større. Familie, venner og folk som jeg kjenner som var der, sto med tårer i øynene. Det var stort, sier Bråten.

Han trekker frem prestasjonene i Dew Tour og X Games, samt gullet i Pyeongchang som høydepunktene denne sesongen.

Gode vinnersjanser

Nå er det én konkurranse som gjenstår. Lørdagens Big Air fra det nybygde giganthoppet på Fornebu.

Han mener egne sjanser til å avslutte sesongen med gull på hjemmebane er «veldig gode», og trekker samtidig frem norske Christian Nummedal som den tøffeste konkurrenten.

Etter konkurransen venter sommerferie, med blant annet Bali-tur med kjæresten.

Tiril Sjåstad Christiansen (til venstre), Mark McMorris, Øystein Bråten og Silje Norendal er blant de største navnene under årets X Games i Norge.

Bråten får trolig en forsmak på Bali-varmen når han kjører på Fornebu lørdag. Denne uken ble det satt varmerekord i Oslo. Aldri før er det blitt målt 27 grader så tidlig. Snowboardstjernen Mark McMorris mente det var «veldig rart» at han skulle kjøre på snø denne helgen, etter å ha opplevd Oslo-varmen i flere dager.

– Du får ikke prøvd det så ofte da, å kjøre når det er så varmt. Men jeg tror det skal gå fint. Det er litt rart, men det er bare å ha på seg mindre klær, så det er digg også, er Bråtens syn på det å kjøre skikonkurranse tidlig på sommeren.

Det blir spesielle forhold under årets X Games. Dette tenker stjernene om det:

Les også

Snowboardstjernen synes det er absurd å være i Oslo-varmen nå

Støtter Sjåstad Christiansen

Nylig ble det klart at Tiril Sjåstad Christiansen bryter med landslaget. Hun vil ha mer frihet til å velge hvilke konkurranser hun kjører og hvilke hun dropper.

Hun sier årsaken er ønsket om også å prøve ut andre ting.

– Jeg støtter valget hennes. Jeg tror det er lurt av henne. Hun har vært så mye skadet, og da frister det ikke å pushe det så mye i konkurranser. Hun har fått seg nok trøkker. Hun får heller bare ta det litt roligere på konkurransesiden og fokusere på andre ting, sier han.

Bråten tror ikke flere vil følge etter det som kanskje er Norges største profil på freeski.

– Jeg tror at landslaget uansett er veien å gå hvis folk har lyst til å kjøre konkurranser.

Les mer om

  1. OL
  2. Øystein Bråten
  3. Slopestyle