Sport

«Det føltes feil å snakke om idrett eller tapt inntekt. Hovedoppgaven var jo å redde liv.»

Karsten Warholm (24) i stort intervju: Om OL-utsettelsen, kiloen han har lagt på seg, legobygging og idrettsutøveres stempel som egoister.

Karsten Warholm sier han gleder seg til å konkurrere, men VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN

 • Erlend Nesje
  Journalist

Verdensmesteren på 400 meter hekk har brukt koronakrisen til blant annet å bygge Old Trafford i lego. Og han har tatt mediepause fordi han ikke helt visste hva han skulle si.

Nå er 24-åringen endelig klar for å snakke igjen.

– Hvordan er det inne i hodet til en utøver som ikke vet når han får gå på jobb igjen?

– Hver gang jeg møter opp på trening, gjør jeg det for å bli bedre og for å ta nye steg. Jeg skjønner hvor du vil, at det er vanskelig nå som det ikke er konkurranser. Men vi må prøve å være litt kreative og ta de konkurransene jeg eventuelt får. Og så handler det om situasjonen vi er inne i, blant annet med stengte grenser. Jeg får ikke pushet grenser i et lite stevne med lite publikum og de rammene som trengs. Men samtidig: kanskje det kan gi meg muligheten til å løpe 400 meter flatt? Jeg har lyst å se hvor god jeg kan bli der også.

– Du vil løpe 400 flatt allerede til høsten dersom det åpnes for konkurranser?

– Ja, det frister. Og det må jo være i år. Neste år er det forhåpentlig 400 meter hekk for «alle penga» dersom det blir OL. Men først må vi se hvordan det blir med konkurranser i høst.

– Der betyr at du prioriterer flatt foran hekk?

– Ikke nødvendigvis. Det avhenger av hvor bra konkurransen er. Om det kommer en bra konkurranse med kul setting på hekk, så tar jeg den. Men jeg kan ikke dra til Bislett for å løpe 400 meter hekk alene.

Karsten Warholm løp 300 meter hekk på tiden 33,78 under «Impossible Games», det var syv tiendedeler bedre enn tidligere bestenotering i verden. Lise Åserud, NTB scanpix

– Hvordan jobber du mentalt for å holde motivasjonen opp i krisetider?

– Her må jeg få skryte av Leif Olav (Alnes). Han er flink til å holde meg i slag, han hjelper meg med å holde øynene på ballen. Min motivasjon er egentlig at jeg har så lyst til å bli en bedre løper. At jeg får trent alt jeg trenger for å bli bedre. Konkurransene er mer et mål for å se hvor arbeidet har tatt meg. Jeg har aldri fått panikk i den situasjonen vi er inne, jeg har aldri vært i nærheten av å være lei meg. I hvert fall ikke på egne vegne, jeg har ikke vært redd for å miste stevner eller inntekter. Det er ikke derfor jeg driver på med dette. Jeg kjører på med mitt «mission» som er å bli enda bedre.

– Er det synd på dere idrettsutøvere?

– Nei. Men jeg syntes det ble litt urettferdig da idretten ble nedprioritert. Jeg opplevde at folk snakket om idrett som uviktig, som om det ikke er noen sin jobb. Det var mitt inntrykk av situasjonen, og det ble feil. Idrett er en jobb på lik linje med andre sine jobber. Og når idrettsutøvere får stempelet som egoister fordi de ønsker å trene på lik linje med alle andre som ønsker å gå på jobb, så føles det misforstått. Jeg føler veldig med de utøverne som trenger pengene ved å konkurrere. Men samtidig var kanskje dette en fin «wake-up-call»: Vi får sett hvor skjørt det kan være. En muskel kan ryke, du kan bli kjørt på av bussen og aldri være i stand til å løpe igjen, eller du opplever en koronapandemi som gjør at du ikke får konkurrert på et år. Alle som er friske, bør i hvert fall være halvveis takknemlige.

Les også

«Høydedyrene» Johaug og Østberg: Reiser så fort de får lov

To av norsk idretts største juveler for øyeblikket: Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm imponerte stort under «Impossible Games» 11. juni. VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN

– I verste fall kan to sesonger av karrieren ryke?

– Jeg håper jo ikke at neste år også går i sluket. Det hadde vært veldig kjipt. Men jeg skal krige meg gjennom det som måtte komme. Alle situasjoner der det blir litt tøft, pleier å luke ut folk, men jeg nekter å bli en del av den mørke statistikken.

– Hva var det første du tenkte da Tokyo-OL ble avlyst?

– Jeg var veldig forberedt. Spesielt Leif Olav var veldig paranoid på viruset helt i starten, men med det ble jeg også tidlig forberedt på alvorlighetsgraden. Jeg skjønte at OL med stor sannsynlighet ble avlyst. Samtidig hadde jeg ikke lyst på et OL når dopingkampen ble satt på pause. Det ville gitt et lite troverdig OL, og det er det siste vi trenger. I tillegg ville det være risiko for smitte. Det ville blitt feil med et OL. Da beskjeden kom, var jeg 100 prosent bak den avgjørelsen, selv om jeg var godt forberedt på et OL. Jeg kjente et lite snev av at det er kjipt, men jeg har ikke gått rundt og vært bitter. Jeg føler at jeg fortsatt har mange år foran meg.

Karsten Warholm skjønte tidlig at det ikke ble noe av Tokyo-OL i 2020. Bildet er tatt i desember. Heiko Junge, NTB scanpix.

– Du er verdens beste nå, men det er ikke gitt at du er det om to år?

– Nei, det er det ikke. Men om jeg bruker denne situasjonen veldig godt, og noen er bedre enn meg når vi en dag kommer ut av denne situasjonen, blir jeg overrasket. Jeg har kommet på et nivå der jeg fortsatt vil være i toppen, dersom jeg ikke blir dårligere. Jeg har satt meg i en fin posisjon sånn sett. Men jeg håper vi ikke mister mer enn det vi allerede har gjort, jeg håper å få konkurrere igjen til høsten. Jeg begynner jo å bli rimelig lei.

– Du løp fortest gjennom tidene på 300 meter hekk på Bislett, og det sies at du er bedre trent enn noen gang?

– Det jeg kan si med sikkerhet, er at jeg er blitt raskere. Jeg løper fortere i toppfart. Det har kanskje gått litt ut over den aller drøyeste utholdenheten, selv om jeg ikke er helt sikker på det. Det blir spennende å se. Jeg følte på 300 meter hekk på Bislett at jeg hadde bra trøkk på siste langside. Jeg føler at jeg er enda bedre enn jeg har vært. Det ville vært fint å få satt det skikkelig på prøve.

Les også

Forretningsmannen Northug har gjort sitt første kupp

Naboer til Bislett heiet på Karsten Warholm under «Impossible Games». Sunnmøringen er fortsatt populær. Heiko Junge, NTB scanpix

– Du ser ut til å ha fått større muskler i løpet av vinteren?

– Jeg har løftet litt mer vekter. Ikke tungt, for Leif er motstander av tunge vekter på meg. Men litt mer frivekter er det blitt. Det er nytt av året. Når jeg ser meg selv i speilet ser jeg større ut, men ingen andre har påpekt det tidligere. Jeg ser også på vekten at jeg er blitt tyngre.

– Hvor mye tyngre?

– Ikke mer enn en liten kilo, men det er jo litt. Det er litt det samme som å bygge en bil, med for mange hestekrefter kan den bli for tung. Det blir en byttehandel hele veien.

Karsten Warholm tok med seg tre priser fra Idrettsgallaen i januar. MARIUS SIMENSEN, BILDBYRÅN

– Hvordan er «ståa» med tåa du skadet under oppvarmingen på Bislett?

– Det gikk veldig fint. Den er ikke blitt noe verre, og hele greia ble mye mindre dramatisk enn det jeg fryktet.

– Bortsett fra noen seanser i forbindelse med «Impossible Games» og en opptreden i bunad på NRK 17. mai, har du styrt unna intervjuer i 2020?

– Det er sant. Og det er nok koronasituasjonen som er årsaken til det. Hva skulle jeg si? Det var en setting jeg ikke var helt komfortabel med, jeg følte at absolutt alle skulle være redaktører. Alle skulle mene noe. Og da slår greia til Leif inn: «Godt gjort er bedre enn godt sagt». Jeg syntes det gikk over stokk og stein, folk mente så mye. Men jeg synes retningslinjene var enkle. De fungerte. Og så visste jeg ikke hvor alvorlig dette ville bli, og da føltes det helt feil å snakke om idrett eller tapt inntekt eller andre ting jeg ikke fikk. Da var jo hovedoppgaven å redde liv. Det var bare å sitte stille i båten og passe på meg selv. Jeg savnet selvfølgelig sport, men på sportssidene handlet det også om korona. Jeg hadde ikke noe å bidra med, bortsett fra smittevern på egne vegne.

Karsten Warholm vurderer å bytte ut 400 meter hekk med 400 meter flatt til høsten. Cornelius Poppe, NTB scanpix

– Hvor mye tenker du på verdensrekordtiden 46,78?

– Veldig lite. Vi er flere karer som nærmer oss den. Jeg har absolutt ikke konkludert med at jeg har den i lommen. De hundredelene jeg mangler, er veldig dyre, de kommer ikke lett. Jeg er mer opptatt av trening, å kjenne på det nivået jeg har sammenlignet meg med tidligere. Jeg ville heller tatt en gullmedalje i et mesterskap enn verdensrekord. Men som Ole Brumm sier: «Ja takk, begge deler». Det fine med idretten er at du må gjøre deg fortjent til det.

– Hvordan ser arbeidsdagene dine ut?

– Det blir mye trening. Men jeg har ligget mer på latsiden etter trening. Det har vært mye hvile og restitusjon. Og så har jeg stilt mer opp for samarbeidspartnerne mine, oppgaver jeg normalt pleier å ta til høsten. Hvis det åpner seg igjen til høsten, vil jeg forberede meg mer i ro og mak. Jeg har hatt litt å gjøre, så det ikke er blitt for stille.

Karsten Warholm. Heiko Junge, NTB scanpix

– Oppholder du deg mye innendørs på grunn av korona-situasjonen?

– Njaaa ... Jeg har bygd mye lego. Sykt mye faktisk. Jeg har bygd Old Trafford i lego. Jeg har bygd fire biler, Tower Bridge, Disneyslottet og London-bussen. Jeg har bygd sååååå mye lego!

– Ada Hegerberg ble frontfigur for Nike nylig, du det samme for Puma i fjor. Hva kjennetegner den nye norske idrettsgenerasjonen?

– Hvis du sammenligner historiene våre, er de relativt ulike. Men det som kjennetegner oss, er sulten etter å levere. Etter min mening er det den største drivkraften du kan ha i idretten. Å holde øynene på ballen og jobbe for å bli en bedre idrettsutøver i stedet for å ta de godbitene som kan komme på si.

I fjor overtok Karsten Warholm Usain Bolts rolle som friidrettens frontfigur i utstyrsgiganten Puma. Med det fikk han også en årlig grunnlønn på nærmere tre millioner kroner. Her sammen med den norske konsernsjefen Bjørn Gulden under pressekonferansen i fjor sommer. Fredrik Hagen, NTB scanpix

– United-stjernen Marcus Rashford fikk statsminister Boris Johnson til å snu og fortsette å gi skolebarn gratis mat i sommerferien. Hvilke refleksjoner gjør du deg om utøvere som faktisk bruker sin stemme i samfunnsspørsmål?

– Det elsker jeg av hele mitt hjerte. Mange idrettsutøvere gjemmer seg bak at idrett og politikk ikke skal blandes sammen, men dessverre er det godt blandet sammen fra før. Det er bare å se på pampeveldene i de forskjellige idrettene. At utøvere står opp og bruker sin stemme til noe positivt, er noe av det stiligste jeg vet om. Det er dritkult å se at utøvere ikke bare har det i beina, men kan gjøre seg refleksjoner. Det ser ut til at han har vært med på å gjøre verden til et bedre sted.

– Kunne du tenke deg å gjøre noe lignende?

– Det blir feil motivasjon. Det må kjennes riktig, du kan ikke bare ta tak i saker for å få skryt. Det må komme helt fra hjerteroten, noe du genuint ønsker å endre. Jeg håper at jeg er en person som kan si fra, uansett om det er politisk eller i sosiale medier. Jeg liker å tro det. Jeg håper også at jeg kan bruke min posisjon til noe positivt.

Les mer om

 1. Friidrett
 2. Karsten Warholm
 3. Leif Olav Alnes

Relevante artikler

 1. MENINGER

  «Hvordan ville du reagert på å miste fem år av yrkeslivet?»

 2. SPORT

  Warholm har ett mål for høstsesongen

 3. SPORT

  Skadet tåen like før rekordløpet – Warholm kunne ødelagt alt på oppvarmingen

 4. SPORT

  Warholm har ombestemt seg - vil til storstevne

 5. SPORT

  «Pappfigurer og en lyshare slår aldri Bislett-brølet»

 6. SPORT

  Rekordjagende Warholm vurderer å kjøre bobil til Sverige