Nederland fulgte opp Norges VM-protest: «Fotballen støtter endring»

Nederlands fotballstjerner sluttet seg lørdag til protestaksjonen mot VM i Qatar. Juventus-stjerne Matthijs de Ligt vil ha med seg flere nasjoner på protesten.

Nederlands spillere entret gressteppet med svarte T-skjorter med påskriften «Football Supports Change» (fotballen støtter endring) før kampen mot Latvia lørdag.
  • NTB

Nederland hadde varslet en slik protestaksjon før kampen mot Latvia i VM-kvalifiseringen. Protestaksjonen Norge startet mot Gibraltar har fått enda en mektig støttespiller.

Nederlenderne, som har fire VM-medaljer opp gjennom tidene, hadde på seg T-skjorter med påskriften «Football supports change», på norsk «Fotballen støtter endring» før kampstart.

Fra før har Tyskland sluttet seg til Norges protestaksjon. Landslagssjef Ståle Solbakken lovet å protestere mot menneskerettskårene i Qatar da Tromsø fikk med seg flere klubber på å kreve en boikott av VM.

Vil ha fellesaksjon

Snøballen har siden rullet fra Tromsø, via den norske T-skjorteprotesten mot Gibraltar til Tyskland og Nederland.

– Det er klart at Fifa legger merke til dette, også når store fotballnasjoner som Nederland og Tyskland kommer etter, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge til NTB.

Nederland-stjernen Matthijs de Ligt varsler at protestaksjonen vil spre seg ytterligere.

– De neste ukene vil vi jobbe med spillerforeningene i andre land for å diskutere hva vi kan gjøre sammen, sier de Ligt ifølge AFP.

– Vi vet at arbeiderne som bygger stadionene for VM i 2022, jobber under veldig vanskelige forhold. Vi kan ikke forholde oss likegyldige til det og ikke gjøre noe, sier Juventus-stopperen.

Norsk oppfordring

Norge fulgte også opp med en ny protestaksjon lørdag. Før kampen mot Tyrkia kom de norske spillerne med en direkte oppfordring til at aksjonen skal spre seg.

«Menneskerettigheter på og utenfor banen. Norge, Tyskland, hvem er neste?» sto det på T-skjortene de norske spillerne viste fram før kampstart.