Sport

Oilers-kapteinen inn i eksklusiv klubb på landslaget: – Jeg er stolt

Oilers-kaptein Kristian Forsberg inn i 100-klubben på landslaget.

Oilers-kapteinen har rundet 100 landskamper for Norge.
  • NTB

De er del av stammen i Norges ishockeylag og har spilt sammen – og mot hverandre – siden ungdomsårene. Under VM i Slovakia runder Kristian Forsberg, Martin Røymark og Mathis Olimb 100 offisielle landskamper.

De tre Oslo-guttene – alle født i 1986 – kjenner hverandre svært godt etter mange reiser og kamper med Norge. Olimb og Forsberg debuterte i VM-sammenheng i 2007, mens Røymark kom inn i laget i 2008-mesterskapet i Canada, der Norge sjokkerte og tok seg til kvartfinale.

Oilers-kaptein Forsberg er den i trioen med flest offisielle A-landskamper. Da regnes kun VM-, OL- og OL-kvalifiseringskamper.

«Foppa» rundet 100 Norge-oppgjør mot Tsjekkia sist helg. Røymark spiller sin 100. kamp mot Østerrike 17. mai, mens Olimb høyst sannsynlig når milepælen i den viktige kampen mot Italia dagen etter.

Les også

Oilers signerte ny spiller - profil er også med videre

Sverige-kampen størst

De tre løperne setter seg ned med NTB og prater om den lange reisen fra årene etter Norges opprykk til elite-VM og fram til i dag. Om oppturene, nedturene, samholdet og opplevelsene.

Det begynte med knallharde kamper for å overleve på toppnivå. Senere har de fått oppleve VM-kvartfinaler, OL-kvartfinale og en og annen seier mot et topplag.

– Da vi kvalifiserte oss for OL for første gang. Og så har du kampen da vi slo Sverige på straffer (VM 2011), sier Forsberg om de største Norge-minnene – og får støtte av lagkameratene.

– Å slå Sverige var sinnssykt. Og så har du alle tre VM-kvartfinalene. OL i Vancouver (2010) var spesielt, at vi klarte å kvalifisere oss dit, sier Olimb og mimrer.

– Følelsen av å lykkes på dette nivået, den er enorm. Man kjemper for det hele tiden, og det er det som driver oss, sier Sverige-proffen.

Les også

Forsberg forlenger med Oilers

Oilers-spillerne Kristian Forsberg (t.v) og Henrik Holm er begge i Norges VM-tropp.

Rutinert gjeng

Kjernen i det norske laget har vært lik i mange år. Samhold og samspill har vært en nøkkel på veien til å holde Norge oppe i det gode selskap.

– Egentlig har hele reisen bare vært bra. Det er en fin gjeng og alltid morsomt å være med landslaget. Alle stiller opp, og vi har det veldig kult på tur, sier Forsberg.

Han og Olimb har bodd på samme rom i samtlige VM.

– Man har jo på en måte vokst opp med dem (Røymark og Olimb). Vi er fra samme årskull og har spilt mot hverandre i alle år. Det er to livlige gutter som jeg har det veldig kult med.

Røymark legger til:

– Vi har spilt sammen helt fra kretslaget som 13-åringer, og senere hele veien på U16, U18 og U20. Og nå er det 12 VM med dette. De er kjempefine gutter som man elsker å ha i et lag. Det er ganske stort å få runde 100 kamper sammen med dem.

Les også

Henrik Holms store VM-sjanse

På godt og vondt

Stoltheten over å ha spilt så mange VM- og OL-kamper er åpenbar, selv om de hevder at de ikke har tenkt så mye over det underveis.

– Å nå 100 kamper er noe man kan være stolt over i lang tid. Det blir kanskje bare morsommere og morsommere å tenke på jo eldre man blir, mener Forsberg.

I årenes løp er det blitt mange tøffe kamper. Gode og dårlige. Noen er glemt, andre husker man svært godt. Også nedturene.

– Det er noen ganger vi har gått på noen ordentlige blemmer der vi har tapt litt mye. Da føler man seg liten, og det er litt flaut, sier Røymark.

Fra Olimb kommer det kontant:

– Det verste var da vi spilte mot Canada i Mannheim (VM i 2010) og tapte 1–12. Det er det verste jeg noen gang har vært med på. Det var grusomt. Det føltes som om alle skudd gikk inn, og vi jobbet i motvind.

Les også

Jobber med utlånsmodell - slik skal Oilers ta vare på talentene

Vil spille kvartfinale igjen

Ingen av de tre tør å spå hvor mange landskamper de får spille. Men de er enige om at det fortsatt er gøy, og at de vil være med videre så lenge de er gode nok og trives.

– Man skal være veldig fornøyd med de kampene man har gjort, og så får man se hva kroppen og alt tåler. Jeg er stolt over å ha nådd 100, sier Stavanger Oilers-profilen Forsberg.

Bare kaptein Jonas Holøs, som er året yngre og har spilt i alle VM for Norge siden 2006, har flere kamper enn de tre veteranene.

– Herfra og ut blir det bare å nyte det man er med på og ta ett og ett VM av gangen. Jeg håper og tror at vi alle kommer til å krige i noen år til. Og så håper jeg vi klarer å komme oss til en kvartfinale igjen. Det hadde vært heftig, sier Olimb.

Les mer om

  1. Stavanger Oilers