Sport

VM-håpet følte seg helt alene: – Jeg ble stemplet som en sviker av mitt eget folk

Lengdehopper Darja Klisjina våger ikke ta imot det russiske flagget dersom hun vinner kvinnenes lengdekonkurranse i London-VM.

Darya Klishina synes det er vanskelig ikke å få representere hjemlandet.
  • Sindre Trygsland

26-åringen er én av 19 russere som deltar i friidretts-VM i London som «nøytral». Hun får ikke lov til å representere Russland i mesterskapet, siden landet er suspendert for det som skal ha vært omfattende, statsstøttet doping.

Onsdag starter VM for lengdehopperen. Klisjina regnes som en outsider til å ta medalje i konkurransen. I et stort intervju med BBC snakker russeren om utfordringene som følger med ikke å kunne konkurrere for landet sitt.

Les mer om bakgrunnen for de nøytrale deltakerne her:

Les også

Russland er fortsatt utestengt - men 19 russere får likevel stille i VM

Mottok hets

– Dersom jeg vinner, og tar en seiersrunde, vil jeg ikke kunne motta et russisk flagg om noen gir det til meg. Jeg vil ikke ha mer trøbbel. Men hvordan vil det se ut for russere om jeg nekter å ta imot flagget? Hva vil de tenke? Kanskje jeg ikke vil ta seiersrunden, sier hun.

I OL i Rio for et snaut år siden var 26-åringen den eneste utøveren på bane som fikk delta fra Russland. Årsak: At hun hadde bodd i USA og blitt testet jevnlig. Den gangen fikk hun representere landet sitt. Likevel fikk hun beinhard medfart i hjemlandet.

– Det var rapporter som sa jeg skulle konkurrere for den internasjonale olympiske komiteen som en nøytral utøver. Jeg mottok hets, jeg ble stemplet som en sviker av mitt eget folk fordi de trodde på nyheten. Jeg forsøkte ikke å lese kommentaren under Instagram-innleggene mine, men det var umulig, sier hun.

Klisjina forteller at pågangen var enorm under lekene i Brasil. Alle ville ha hennes kommentar på dopingsituasjonen i Russland, og det faktum at nasjonen var utestengt fra friidrettsarenaen.

Les også

Hun sa at erkerivalen «ikke engang så på henne». Dette er historien bak det betente forholdet.

Irritert sølvvinner

– Jeg følte meg alene i OL, fra før, og dette gjorde det verre. Jeg kunne ikke konsentrere meg fullt og helt om å konkurrere, og det er muligens årsaken til at jeg ikke gjorde det så bra som jeg håpet, sier 26-åringen som endte på en niendeplass i Rio.

Darja Klisjina fikk representere Russland i OL i fjor sommer, men sier hun følte seg alene.

I VM i London, som pågår nå, er det 19 russere som konkurrerer som nøytrale.

Tirsdag tok Sergej Sjubenkov sølv på 110 meter hekk. Da han tidligere i mesterskapet ble spurt om å konkurrere som nøytral, ble han tydelig irritert.

– Det eneste som irriterer meg, er dere journalister. For alle spør «Hvordan føles det – hvordan føles det, sa han ifølge svenske Expressen.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Russland
  3. Lengdehopp
  4. London