Nordmannen fikk mental hjelp etter den store nedturen. Nå slåss han om ni millioner kroner.

MMA-utøveren Marthin Hamlet (28) har fått en svært lukrativ mulighet. Den tidligere landslagsbryteren skal kjempe om store pengesummer i USA.

Marthin Hamlet skal til USA og kjempe om flere millioner kroner.

29. juni 2019: Han hadde kjempet i tre intensive runder under det gjeve MMA-stevnet i London. Marthin Hamlet dominerte motstanderen og kastet ham i bakken en rekke ganger, men nå begynte han å bli sliten.

Tempoet gikk ned, svetten rant og hvert åndedrag ble et desperat gisp etter oksygen. Så kom motstanderen med et kraftig høyreslag. Da var det ingen vei tilbake. Drømmen om Europas gjeveste tittelbelte brast på brutalt vis.

– Det var tungt der og da. Jeg måtte plutselig sette spørsmålstegn ved alt jeg gjorde, forteller Hamlet.

Før oppgjøret hadde han vunnet fem strake kamper. Ultimate Fighting Championship (UFC), MMA-sportens svar på Champions League, hadde vist interesse for 28-åringen, som byttet ut bryting med MMA i 2014. Plutselig hadde karrieren fått et stort tilbakefall.

– Nå kan jeg se positivt på det. Jeg er veldig takknemlig for at det gikk som det gikk. Jeg lærte veldig mye av det. Jeg lever etter den troen om at alt har en mening, forteller han.

Marthin Hamlet kjempet mot Prince Aounallah i Stockholm i desember.

Kan vinne 9,5 millioner kroner

Hamlet måtte ta en omvei gjennom et mindre stevne i Stockholm, der han slo franske Prince Aounallah på dommeravgjørelse. Nå, omtrent et åtte måneder etter nedturen, har han plutselig fått en mulighet som kan forandre livet hans.

Han har sikret seg en lukrativ kontrakt med organisasjonen Professional Fighters League (PFL) i USA. De ønsker å ha med nordmannen i sin årlige MMA-turnering, som starter i mai. Der er Hamlet vinne én av to kamper for å kvalifisere seg til en kvartfinale.

Vinner han i tillegg semifinalen, venter en gjev finale i legendariske Madison Square Garden i New York på nyttårsaften. Det har vært stedet for et av tidenes største idrettsøyeblikk. I 1971 tapte bokseikonet Muhammad Ali på sjokkerende vis for Joe Frazier i arenaen.

Kampene vil være tilgjengelig for flere millioner mennesker på ESPN – en av USAs største TV-kanaler. Men størst av alt: En finaleseier vil bety svimlende 9,5 millioner kroner i premiepenger.

– Det er sinnssykt mye, sier Hamlet opprømt.

– Det vil endre livet mitt. Du vil få igjen for alt du har ofret og vært igjennom. Det vil være en drøm som går i oppfyllelse, forteller han videre.

Marthin Hamlet var tidligere på det norske brytelandslaget. Nå følger han MMA-drømmen.

Fikk mental hjelp

Hamlet mener han har gode muligheter til å gå helt til topps i turneringen, men er klar på at den lange veien til suksess har vært tøff. Den tidligere landslagsbryteren, med flere EM-medaljer på merittlisten, hadde ikke klart det uten hjelp, poengterer han.

For å ta ytterligere steg har han gjennomført knallharde treningsøkter med OL-veteran og roer Olaf Tufte. Det kommer i tillegg til den daglige treningen på Frontline Academy på Majorstuen i Oslo.

Han har også oppsøkt hjelp for å forandre den mentale tankegangen. Etter tapet i sommer skjønte han at han måtte gjøre endringer.

– Jeg var ikke der jeg ville være mentalt. Jeg nøyde meg med å være middels god. Jeg så ikke for meg å bli best i verden, men det er det som egentlig er målet mitt. Jeg vil ikke være middels, jeg har lyst til å bli best gjennom alle tider. Det er en mental kamp man har mot seg selv, forteller han.

Løsningen ble mentaltrener Erik Bertrand Larsen. Han har hjulpet en rekke andre idrettsprofiler i Norge. Men nå er alt opp til ham selv.

– Alt beror på om du vinner eller ikke. Du kan ikke tenke at pengene bare skal rulle inn på konto, men jeg skal være så godt forberedt som jeg kan, sier Hamlet.