Sport

OL-kutt på 8,8 milliarder

Slik skal budsjettet til Oslo-OL slankes.

Fra torsdagens pressekonferanse.

Kostnadene til vinter-OL i 2022 kan kuttes med 8,8 milliarder kroner i statsgarantien og 4,3 milliarder i offentlige utgifter, mener Oslo kommunes OL-etat Oslo2022 og Norges Idrettsforbund.

Søkerkomiteen fikk presentert kuttforslagene torsdag morgen. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) holder fast på at søkerkomiteen allerede har levert sitt anbefalte forslag, at de ikke vil anbefale disse kuttene, men at det er viktig å vise de mulighetene som finnes.

– Vi har levert vårt forslag. Det er gjennomførbart, nøkternt og kvalitetssikret. IOK har hatt en foreløpig vurdering og konkludert med at Oslo har det beste konseptet på de aller fleste områder, sa Berger Røsland på en pressekonferanse torsdag.

I Oslo bystyre onsdag sa Berger Røsland at ved å offentliggjøre kuttlisten kan man likevel vise stortingspolitikerne hvilke muligheter som finnes.

Innsparinger

Innsparingene kan skje blant annet ved å bruke eksisterende anlegg fra Lillehammer og Hamar. Det foreslås blant annet at det ikke bygges skøytehall på Valle. I stedet brukes Vikingskipet på Hamar.

Det er også mulige innsparinger i mediesenter, medielandsbyen og deltakerlandsbyen. Penger kan også spares ved f.eks. å ha fire strømkilder i stedet for seks.

– Mange av innsparingsmulighetene er små i seg selv, men blir til sammen en stor sum, sa Berger Røsland.

Dårlig info

Varaordfører Libe Rieber Mohn (Ap), som også sitter i søkerkomiteen, innrømmet at det nok har kommet for dårlig fram hvorfor Oslo-OL kan være bra for hele landet.

– Vi har ikke vært flinke nok til å presentere dette som et OL for hele landet, sa varaordføreren.

Det er ventet at regjeringen legger fram sin anbefaling for Stortinget om det bør gis statsgaranti i første halvdel av oktober. Det endelige valget av ny OL-by skjer i juli 2015. (©NTB)

Chat med vår journalist her:

Les mer om

  1. OL