Sport

Storhallmangel og økonomi stoppet mulig hjemmebane for gutta i OL-kval

Norges Håndballforbund søkte aldri om å få arrangere herrenes OL-kvalifisering i tiden 7.-10. april. Årsaken er økonomi og at ingen visste om en storhall var ledig..

Norges Håndballforbund søkte aldri om å få arrangere herrenes OL-kvalifisering i tiden 7.-10. april.
  • Arne Hole

— Dette skjedde før min tid, men det jeg vet er at det lå økonomiske og praktiske vurderinger bak, sier håndballpresident Kåre Geir Lio.

Da søknadsfristen gikk ut 14. desember visste heller ikke NHF at Norge ville havne i OL-kvalifisering. Det skjedde først da Norge tok en av de to OL-kvalplassene som lå i potten i EM i Polen.

— På det tidspunktet vi måtte ha søkt, var Norge det eneste laget i denne gruppen som ikke allerede var kvalifisert. De øvrige nasjonene hadde dermed atskillig bedre tid til å planlegge et slikt arrangement, forklarer Lio.

IHF forlanger hall med plass til 6000 tilskuere. I Norge finnes det bare tre slike; Håkons Hall, Spektrum og Stavanger Idrettshall. Med så store økonomiske forpliktelser og risiko ble det bestemt at Norge ikke skulle søke. Det var heller ikke anledning til å søke og eventuelt trekke søknaden på et senere tidspunkt.

Les også

Glem skuffelsen, nå er dere i folkets hjerter!

Kroatia, Danmark og Bahrain var alle klare for OL-kvalifisering før Norge ble det. Kroatia og Danmark ble det gjennom sin VM-innsats i fjor, mens Bahrain har sikret seg plass gjennom asiamesterskapet.

— I ettertid er det lett å se at det hadde vært en god ting å ha hjemmebane i kvalifiseringen, men tenker vi økonomisk er det ikke noe annet enn billettinntektene vi ville ha fått. Alle de andre rettighetene ligger hos IHF, forteller Lio.

Les også

EM-heltenes VM-skjebne avgjøres i Stavanger

Travel organisasjon

Kommunikasjonsansvarlig i håndballforbundet, Kirsten Birkeland, kan fortelle at også det organisasjonsmessig lå bak avgjørelsen om ikke å søke OL-kvalifiseringen.

— Det skal også til en del menneskelige ressurser for å arrangere, og vi har EM-kvalifisering og to firenasjoners med jentene. Det er en grense for hvor mye vi kan belaste organisasjonen og de frivillige som skal være med å arrangere, sier Birkeland.

Jentene har hjemmekamp mot Romania i EM-kvalifiseringen 13. mars (borte 9. mars). I tiden 17.-20. mars skal det spilles firenasjoners i Oslo-området med Brasil, Tyskland og Spania som gjester.

Den første uken i juni er det to nye EM-kvalifiseringskamper, mot Hviterussland og Litauen.

Fra 14. juli skal jentene ligge på 12 dagers hjemlig samling som den siste oppkjøringen til OL i Rio. I den perioden skal det også spilles en firenasjoners med Danmark, Frankrike og Romania. Turneringen skal gå i Norge, men sted er ennå ikke bestemt.

Les også

Slik kan Norge komme til VM selv med tap i kvaliken

Må reise til Bahrain?

Det kan synes klart at herrenes OL-kvalifiseringen vil bli lagt til Kroatia eller Bahrain. Danmark har også søkt, men har allerede fått OL-kvalifiseringen for damer. Det skal mye til om danskene får begge.

Prioriterer IHF økonomi, vil det kaste mest av seg å arrangere i Kroatia. Tenker Hassan Moustafa PR og utbredelse av håndballen, kan kvalifiseringen fort havne i øystaten i den persiske gulf. Flere av tipsene fra folk som er inside i håndballmiljøet går på Bahrain. Laget er for øvrig ikke så dårlig som mange tror og kan vise til knepent tap mot VM-sølvvinner Qatar. Likevel vil nok de to OL-plassene stå mellom Kroatia, Danmark og Norge.

Etter OL-kvalifiseringen venter to play off-kamper til VM 2017 for håndballgutta, borte og hjemme mot Slovenia i tiden 10.-16. juni.

Les også

Dansk klubbleder rasende på Norge: - Jeg er rystet. Det er totalt skandaløst

Hør Aftenpodden Sport:

Les også

  1. Håndballgutta sikret seerrekord for TV3

Les mer om

  1. Håndball