- Ble rørt av å se Christensen

Mannen som egentlig ikke var så interessert i håndball er i ferd med å bli en ny, norsk idrettshelt. Espen Christensen fikk håndballgutta til hovedrunden i EM.

STORSPILTE: Espen Christensen redder et skudd under kampen mot Hviterussland.
  • Arne Hole

Hviterussland — Norge 27-29/Kroatia - Island 37-28

KATOWICE: Etter Norges kamp kom den forsinkede julepresangen fra Kroatia. Island ble smadret 37-28. Dermed endte Island siste i puljen og er ute av EM, og Norges tap mot Island strykes. Norge fikk full poengpott med seg videre, og i hovedrunden i Krakow venter Polen, Makedonia og Frankrike.

Les også

Norge fikk hjelp av Kroatia - har et perfekt utgangspunkt før mellomspillet

KOMMENTAR:

Les også

Til Krakow uten hornmusikk

– Jeg ble rørt av å se på! Espen spilte fantastisk, sier Joakim Hykkerud, som også er i ferd med å bli en liten helt. I Bjarte Myrhols fravær har bamsen på 110 kilo grepet de sjansene han har fått.

ROSER CHRISTENSEN: Joakim Hykkerud var sentral i seieren mot Hviterussland.

Tirsdag scoret han fire på fire forsøk og skaffet tre straffekast. Det var imidlertid ikke så mye vits i, kunne det virke som. Norge fikk ti straffer og brente halvparten av dem.

Les også

Norsk landslagsspiller gikk ned 18 kilo og fant storformen

Men hverken brente straffekast eller brente hundreprosentsjanser kunne stoppe håndballgutta mot Hviterussland. Etter en traurig start med 2–6 etter ti minutter og 12–13 til pause, slapp Norge håndbrekket i annen omgang. Da briljerte ikke bare Espen Christensen, men også fotrappe og fintesterke Christian O'Sullivan. Og Christian Berge hadde igjen følelsen for de riktige byttene som den mest eminente pianostemmer.

– Vi spilte egentlig ikke så verst i første omgang heller, men satte ikke sjansene. I annen omgang ble det mer timing i kryssene med Sullivan, og vi beholder roen. Det liker jeg godt, sier Berge.

Les også

Norge videre i EM etter praktomgang: - Sinnsykt deilig

SPILLERBØRSEN:

Les også

Han var Norges beste mot Hviterussland

Mange helter

Norge var ikke som Hviterussland avhengig av sin store helt, Siarhei Rutenka (ni mål). Bidragsyterne er mange, men Espen Christensen lyste over dem alle. Det selv om han startet med å bidra på do. Ole Erevik startet i mål, men etter bare to skudd forsvant han ut og inn kom Christensen.

– Jeg måtte inn i garderoben og rette på linsen, sier rogalendingen og peker på øyet. Men etter en stund innrømmet han at det var helt andre ting han måtte rette på. Han ville bare ikke at det skulle noen hovedsak. Det ble det da heller ikke. Hovedsaken var at gutten som ikke fikk sin landslagsdebut før han var 27 år, holdt Norge inne i kampen i første omgang og ble matchvinner i den andre – spesielt i perioden da 17–17 ble til norsk 21–17 på fem minutter.

Les også

Keeperhelten forsvant på do

– Jeg er liksom kommet inn i en flyt og har hatt marginene litt med meg i disse kampene – og Ole litt imot. Det er litt vanskelig å forklare hvordan den føles når man lykkes slik og hvordan det føles, sier den beste målvakten i den danske ligaen.

OL-håpet lever

Med fire poeng inn i neste fase går Norge inn på samme nivå som vertslandet Polen, som slo tittelforsvarer Frankrike 31–25 tirsdag. Polen blir motstander i første hovedrundekamp lørdag 23. januar. Så venter EM-favoritten Frankrike 25. og Makedonia 27. – At vi går til hovedrunden med full pott er bra både for VM-seedingen og for OL-kvalifiseringen. Det hadde vært utrolig gøy å komme inn blant topp seks og få noen uker i Brasil, sier Christian O’Sullivan og tenker på OL-kvalifiseringen.

Den tidligere BSK-gutten nøt annen omgang mot Hviterussland og gjorde sin andre mesterkamp på rad, med fem scoringer på seks forsøk og lure bevegelser både for seg selv og lagkameratene.

– Jeg liker offensive forsvar og når jeg kommer i fart en mot en, da er jeg vanskelig å stoppe, sier 24-åringen og smiler.

Mer å gå på

Skal Norge for første gang i historien gå til en semifinale, må laget bli dårligst nummer to når pulje A og B slås sammen og blir Polen (4 poeng), Norge (4), Frankrike (2), Kroatia (2), Hviterussland (0) og Makedonia (0). De to beste spiller semifinaler mot de to beste fra CD-gruppen.

– Vi har mer å gå på. Førsteomgangen mot Hviterussland var egentlig ikke så dårlig. Vi spiller oss til mange sjanser, men brenner dem, sier O'Sullivan. Han får følge av landslagssjef Berge.

– Vi kan være med å kjempe mot de tre andre lagene i hovedrunden.

Men kjempe mener han om seieren!

Hovedrunden

23.1 Polen-Norge kl. 20.30

25.1 Norge-Frankrike 18.15

27.1 Norge-Makedonia 18.15.