Sport

Rått tempo

— Denne seieren tok jeg for Pedro, sa Denis Mentsjov etter å ha overtatt den rosa ledertrøya.

Russiske Denis Mentsjov har nå overtatt både ledertrøyen og favorit tstempelet i Giro d¿Italia.
 • Espen Hansen
  Aftenposten

Russeren snakket om lagkameraten Pedro Horillo Munoz, som sist lørdag kjørte av veien og falt 60 meter ned i en sjakt. Horillo ble fløyet til sykehus og først holdt kunstig i koma, men ble vekket dagen etter.

–Han var forferdelig uheldig. Nå håper jeg bare han kommer tilbake til oss igjen, sa mannen som best behersket den meget spesielle tempoetappen under Italia Rundt i går. 60 kilometer med både stigninger og krappe utforkjøringer som stilte andre krav enn det som er vanlig på flatere tempoetapper.

Ny start.

På forhånd var det mange som mente at årets Giro først startet med denne meget spesielle etappen. Selv om Danilo Di Luca startet dagen med et minutt og 20 sekunders ledelse til Mentsjov, var det ventet at det skulle bli forandringer i sammendraget.

–Men jeg tapte mindre enn mange ventet. Jeg er godt fornøyd. Det er fremdeles mange etapper igjen som passer meg, sa mannen som måtte gi fra seg det rosa plagget. Di Luca ligger nå 34 sekunder bak Mentsjov, mens Levi Leipheimer bare er seks sekunder bak italieneren.

–Mentsjov var veldig sterk, men det viktigste er at jeg klarte meg så bra, sa Di Luca om en etappe han karakteriserte slik:

–Grusom. Den tok jo aldri slutt!

Denis Mentsjov har i flere år vært nevnt blant favorittene til Tour de France. Men både sykdom og skade har stoppet den sterke russeren. Han ble nummer 11 og vant ungdomstrøya allerede i 2003, men skader og sykdom har satt ham tilbake ved flere anledninger.

Trives i Spania.

I Spania Rundt har han derimot ofte truffet med formen. I 2005 ble han egentlig nummer to, men Roberto Heras ble tatt for doping, og Mentsjov fikk seieren. To år senere var han imidlertid sterkest på alle måter.

Edvald Boasson Hagen syklet en meget god tempo og ble nr. 24, vel fire minutter bak Mentsjov. Stemningen i nordmannens lag var nok likevel noe trykket i kveldstimene i går. Michael Rogers, som vanligvis er en god temporytter, tapte hele 2.46 min. til Mentsjov.

Men i dag venter en nesten helt flat etappe, og da er Boasson hagen, Mark Cavendish og Team Columbia Highroad tilbake igjen. Eurosport kl. 15.30

 1. Les også

  Di Luca festet grepet i Giroen

 2. Les også

  Armstrong beklager Giro-protest

 3. Les også

  Spansk syklist våknet fra koma