Sport

Bjørnsen tar VM-suksessen med knusende ro

Dagen etter VM-finalen slet Kristian Bjørnsen (28) fortsatt med å skjønne hva han har vært med på.

Selv om det ble tap i finalen, sørget 45 VM-mål og strålende defensivt spill for å plassere Kristian Bjørnsen på mesterskapets All Star-lag. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

  • Kristian Oftedal Kvendseth
    Kristian Oftedal Kvendseth

– Det er helt sykt å tenke på at vi sitter igjen med sølv. Jeg trenger nok litt tid før det synker skikkelig inn, sier Kristian Bjørnsen til Aftenbladet.

Litt sliten etter søndagens finale og feiring, men mest av alt fornøyd og full av inntrykk etter to og en halv uke med håndballfest i Frankrike, dro 28-åringen hjem fra Paris mandag ettermiddag. Bjørnsen ble norsk toppscorer i VM og kronet turneringen med å bli tatt ut på All Star-laget. I søndagens finaletap mot Frankrike scoret han fire mål.

– Noe av det kjekkeste er å se hvor mye det har betydd for folk. Vi er jo litt skjermet når vi står midt oppe i det, men jeg har skjønt at mange har engasjert seg hjemme i Norge. Det setter en ekstra spiss på prestasjonen, sier Bjørnsen.

Les også

Sagosen én av tre nordmenn på VMs drømmelag

Seerrekord på TV 2

Søndag kveld benket 1.6 millioner nordmenn seg for å se Norge spille VM-finalen mot Frankrike. Kampen som til slutt endte med norsk tap, 26–33, ga seerrekord for TV 2 og forsterker bare inntrykket av at de norske håndballherrene er en gjeng det er lett å bli glad i. Ujålete, folkelige og sympatiske. Gjennom sin væremåte forsterker de bare inntrykket av at søndagens sølv var godt som gull for en idrettsnasjon som ikke akkurat har hatt mye å juble for det siste året.

De norske sølvguttene. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ta Kristian Bjørnsen, for eksempel. 28-åringen er utdannet matte- og naturfagslærer. Egentlig skulle han undervist fra 5. til 10. trinn i det norske skoleverket. At han ble håndballproff er nærmest tilfeldig. Ikke fordi han ikke var et stort talent, men fordi han egentlig bestemte seg for å satse mer på lesesalen enn på håndballbanen.

Nå er Bjørnsen verdens beste høyrekant og en garantist for scoringer hver gang han går på banen. Det spiller ingen rolle om det er VM, EM eller Champions League han spiller. Bjørnsen scorer uansett. Men noen stjerne, det er han ikke. I hvert fall ikke i egne øyne.

28-åringen bare ler når vi spør hvordan det føles å bli tatt ut på VMs stjernelag.

– Jeg tenker ikke på meg selv som en av verdens beste. Det har jeg aldri gjort. Jeg håper bare jeg klarer å bidra på en god måte for laget. Klarer jeg det, er jeg fornøyd, sier Bjørnsen.

Til daglig spiller han for den tyske bundesligaklubben HSG Wetzlar.

Les også: Fotballlandslaget er dårligere enn Færøyene. Dette er heltene vi trenger akkurat nå.

Tøft møte med hverdagen

Etter finaletapet søndag kveld gikk turen til den norske ambassaden i Paris. Der ventet gratulasjoner fra kulturminister Linda Hofstad Helleland. Etterpå var det bankett med middag, før det ble en skikkelig runde på byen. Selv om skuffelsen var stor etter den tapte finalen, ble smilene bredere utover kvelden.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland gratulerte Sander Sagosen og de andre norske spillerne på ambassaden i Paris etter VM-finalen. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det blir nok tøft å komme tilbake til hverdagen etter dette. Jeg gleder meg egentlig litt også, men det blir annerledes enn det vi akkurat har vært gjennom. Hele mesterskapet har vært en stor opplevelse. Nå gleder jeg meg til å koble av og bearbeide inntrykkene på en skikkelig måte, sier Bjørnsen som nå drar til Gran Canaria på ferie før han returnerer til sitt tyske klubblag.

PS: De fleste spillerne på sølvlaget returnerte til Norge i løpet av mandagen. Gøran Søgard Johannessen og Espen Christensen skulle etter planen lande på Sola mandag kveld klokken 22.40.

Les mer om

  1. Norge
  2. Linda Hofstad Helleland
  3. Frankrike
  4. Håndball-VM