Sport

Boonen til topps

Tom Boonen gikk til topps i massespurten som avsluttet fredagens 12. etappe i Tour de France. Thor Hushovd endte på 5.-plass.

Tom Boonen spurtet til seier. Thor Hushovd (helt til høyre) kom på femteplass.

LES OGSÅ: Sponsorene flykter Alt om Tour de France To utbrytere lå lenge foran, men eventyret var over 1500 meter før mål for deres del. Da overtok spurtlagene scenen, og Boonen som kjører i den grønne sprinttrøya, var sterkest. Erik Zabel fra Milram-laget klarte annenplassen med Robert Hunter på 3.-plass.

– Det gikk fort på slutten, og det var hardt, for vinden kom inn fra siden. Jeg lå lenge på hjulet til Julian Dean, men vi ble sperret litt inne og hadde ikke noe annet valg enn å kjøre som vi gjorde, mente Thor Hushovd i et intervju med TV 2 etter innkomst. Han ligger fortsatt på 4.-plassen i kampen om den grønne trøya.

Kurt Asle Arvesen gjorde nok en gang manns jobb i feltet underveis på etappen, men kom ikke med i noe utbrudd.

– Jeg følte meg veldig bra i dag, men kom dessverre ikke med i noe brudd. Det er lenge siden jeg har følt meg så bra som jeg gjorde i dag, sa Arvesen til TV 2. Det lover godt for den norske CSC-kapteinen før rittet søndag går inn i Pyreneene.

Plutselig bak

– Det så bra ut veldig lenge, men plutselig kom både Julian Dean og Thor (Hushovd) langt bak. På meg virket det som om Dean brukte for mye krefter på å komme i posisjon og komme seg fram, mente Atle Kvålsvoll overfor NTB etter den vel 178 kilometer lange etappen fredag.

Det ble en merkelig etappe, der franske Pierrick Fedrigo og spanieren Amets Txurruka stakk av etter bare 57 kilometer. De opparbeidet seg en solid ledelse og holdt lenge unna for hovedfeltet, men 1500 meter før mål var det slutt.

– Sykkelsporten er uforutsigbar. Vi trodde på en massespurt torsdag og en etappe for utbryterne i dag (fredag). Så ble det akkurat motsatt, sa Kurt Asle Arvesen som kjørte i mål et stykke bak i hovedfeltet.

Ingen bombe

– Det var ingen bombe at denne etappen ble som den ble. De beste sammenlagtrytterne var nok mest interessert i en rolig dag i og med at det er tempoetappe lørdag. Dessuten var det bare to mann i brudd foran, og det gjorde også sitt til at tempoet ikke ble høyere og at det ikke ble skikkelig støting i den siste bakken, slo Kvålsvoll fast.

Michael Rasmussen som var under skikkelig press fredag, beholdt den gule ledertrøya. Presset han var utsatt for, var det danskens eget sykkelforbund som ordnet, for det ble kjent at han ikke ville få anledning til å kjøre VM for danskene etter at han ikke har overholdt meldeplikten.

Siste ord er nok ikke sagt i denne saken, for Rasmussen som er den heteste rytteren i sykkelsporten akkurat nå, har også sterk støtte fra mange hold.

Den første skikkelige testen må han gjennom på tempoetappen lørdag. Han skal virkelig kjempe for å beholde den gule trøya, men så går rittet rett inn i Pyreneene, og der er dansken sterk igjen. Han er ei fjellgeit og leder fortsatt kampen om klatretrøya.

Sterk Boonen

– Spurten var tøff, så det var virkelig sterkt av Tom Boonen å spurte som han gjorde i dag, mente Thor Hushovd etter etappen. Selv var han nok litt skuffet over at han ikke kom litt lenger fram, særlig etter fadesen og nedturen på torsdagens etappe, der han sov da toget gikk og ble fullstendig frakjørt.

– Jeg vant den siste spurten før vi gikk inn i Alpene. Nå klarte jeg det samme før vi går inn i Pyreneene. Det er bra for moralen min, sa Tom Boonen etter den klare spurtseieren fredag.

– Det var deilig å vinne i dag, for torsdag var jeg skikkelig uheldig som ble innblandet og hindret av velten like før mål, sa Boonen.

– Jeg føler meg ikke dårlig i det hele tatt, for jeg har ikke avgitt noen positiv test. Det eneste som er skjedd er at jeg har fått en advarsel på grunn av meldeplikten. Noe mer har jeg ikke å tilføye, sa Michael Rasmussen etter fredagens 12. etappe i Tour de France. Han starter også på lørdagens tempoetappe i den gule trøya.

Les mer om

  1. Tour de France