Sport

Eks-jockeystjerne vender tilbake til idretten: – Det er et virus som er vanskelig å få bort

Hun ble betegnet som verdens beste kvinnelige jockey. Nå er Yvonne Durant tilbake som trener.

Yvonne Durant i sitt rette element. Hesten Cool As Ice har hun god kontakt med.
  • Mette Bugge
    Journalist

47-åringen løste trenerlisens i 2017 og startet smått opp med fire hester. Foran denne sesongen, som starter på Øvrevoll torsdag, har hun 17.

På midten av 90-tallet var det Durant som ble champion i denne sporten der menn og kvinner konkurrerer på lik linje. Fire ganger beseiret hun alle sine mannlige konkurrenter gjennom en lang sesong på Norges eneste galoppbane.

Norge har aldri senere hatt en kvinne som har vært på dette nivået.

Espen Ski, som selv skulle komme til å bli den beste jockeyen litt senere, sier at for ham var Durant et idol, en jockey han er stolt av å ha ridd mot.

Svenske Fredrik Johansson, som også har lagt opp etter å ha vært i toppen over mange år, mener at hun i verdenssammenheng er den beste kvinnelige jockeyen han har sett.

Les også

Norsk galoppstjerne vant i Dubai – red inn 28 millioner

Yvonne Durant liker seg i stallen der hun kan godprate med hestene.

Nå har Durant og 17 hester sin base i Skoger i Drammen. Der han familien slått seg ned etter å ha bodd både i Sør-Afrika og Sverige.

Dette anlegget eies av Randi Nilsen, og her har flere storheter vært sjefer før henne: Terje Dahl, Tony Frick og Rune Haugen.

– Hva trigger deg til å bli trener?

– Det ligger i blodet. Det er et virus som er vanskelig å få bort, ler hun.
Hennes far Raymond Durant var tidligere en storhet i denne idretten, som jockey og trener. Datteren fikk sitte på hesteryggen allerede som treåring. Da hun var 15 vant hun løp for første gang.

– Hva blir målet kommende sesong?

– Det er å få det beste ut av de hestene vi har. Enten det er en god eller litt dårligere hester må vi få dem til å nå sitt beste nivå, legger hun til.

Durant har lang erfaring som trener, fra årene 2000 og 2001 i Norge og fra Sverige i 2006 til 2011. I nabolandet ble hun svensk championtrener i 2008.

Les også

Oppsiktsvekkende Frp-forslag: Vil åpne kasino på travbanene

– Fordelen er at jeg rir hestene mine selv i trening, Det er det ikke mange trenere som gjør, sier hun.

Kvinner som trenere er ikke uvanlig her i landet. Det er like mange kvinner som menn som har det yrket, mener Durant, og nevner Cathrine Erichsen, Annike Bye Hansen og Tina Smith.

Durant er veldig glad for at flere hesteeiere har valgt henne, og har også startet samarbeide med en eier, Stall RH, som tidligere var knyttet til faren.

– Det er fint å få noen som har tro på deg.

– Når du sitter på hesteryggen selv, frister det å bli jockey igjen?

– Noen ganger kan jeg bli litt irritert, fordi jeg kjenner hesten best fra ryggen og ikke fra bakken. Da kan jeg tenke at det hadde vært artig å kunne ri den selv. Jeg kommer til å løse jockeylisens, men det er ikke sikkert at jeg kommer til å bruke den.

Vekten blir i alle fall ikke noe problem, for mens hun slet litt med sine 57 kg i “gamle dager”, veier hun 53 kg nå. Mamma Durant gikk ned i vekt etter at hun hadde fått sine to døtre. De er for øvrig mest opptatt av hest og dans, og ikke hest.

Kanskje blir det løp på hesteryggen også? Yvonne Durant er ikke helt fremmed for det.

Satser på norskfødt hest

Treneren som vokste opp i Bærum, går sine egne veier i sporten.

– Jeg satser på norskfødt hest, som er en liten gruppe. Det er greit å støtte sporten med norsk oppdrett.

Hun har fire toåringer hun er veldig fornøyd med. En treåring skal gå de beste løpene for norskfødte hester, og så har hun to eldre hester som tilhører eliten. Vortex og Fearless Hunter skal være med i storløp som Marit Sveaas og Oslo Cup.

– Har du en hest som kan være med i Derby også?

– Ja, men han har ikke startet ennå og har derfor noen oppgaver å jobbe med før han blir klar, sier treneren om Master Lorenzo. Han er tre år, som er alderen til hester som er meldt opp til Norges største løp i august.

Les mer om

  1. Hest
  2. Sosiale medier