Sport

Oilers uten nøkkelspiller mot Tampere

Tampere-Oilers spilles i kveld klokken 17.30. Slik er statusen før kveldens mesterligakamp.

UVURDELIG: Snorre Hallems rutine blir uvurderlig i kveldens kamp. Foto: PÅL CHRISTENSEN

  • Kristian Oftedal Kvendseth
    Kristian Oftedal Kvendseth

I SLAG: Hvis torsdagens formiddagstrening var noen indikator på kveldens kamp, kan Oilers-fansen glede seg over å ha Ruben Smith mellom stengene. Hundvåg-gutten så meget bra ut. Foto: PÅL CHRISTENSEN

UREDD: 17 år gamle Johannes Johannesen får tillit i Dennis Sveums skadefravær. – Jeg gleder meg, sier den uredde Oilers-backen. Foto: PÅL CHRISTENSEN

FORBEREDELSER: Nick Plastino forbereder seg til kamp. Foto: PÅL CHRISTENSEN

LYTTER TIL SJEFEN: Petter Thoresen tegner og forklarer. – Vi kommer til å kjenne at vi lever i kveld. Det kommer til å gå fort utpå der, sier Oilers-treneren. Foto: PÅL CHRISTENSEN

SMERTE: Petter Røste Fossen lover at det skal gjøre vondt å møte Oilers i kveld. Foto: PÅL CHRISTENSEN

SAMME NOTER: Kristian Forsberg og Christian Dahl-Andersen har funnet tonen. - Jeg får gjøre grovjobben i rundvantet, så får «Foppa» være målscoreren i rekken vår, sier «CDA». Foto: PÅL CHRISTENSEN

HALLEN: Ishallen i Tampere ble bygget i 1965 og har plass til 7800 tilskuere. Foto: PÅL CHRISTENSEN

KATALYSATOR: Nick Plastino er hentet til Oilers for å være den offensive katalysatoren fra backplass. En av grunnene til at han valgte Stavanger, var spill i Champions Hockey League. Foto: PÅL CHRISTENSEN

SPORTSLIG: Pål Gulbrandsen og Pål Higson forsøker å gi et sportslig inntrykk i Finland. Duoen har løpt de drøyt 7 kilometerne fra ishallen til hotellet etter trening de to siste dagene. - Gulbrandsen er tung å trekke, sier sportsdirektør Higson i en kort kommentar. - Han er ikke akkurat noen kenyaner, kontrer Gulbrandsen. Foto: PÅL CHRISTENSEN

SKADET: Dennis Sveum skulle så gjerne vært skadefri og klar til kamp. – Det blir helt forferdelig å se på fra tribuneplass, sier den skadde Oilers-backen. Foto: PÅL CHRISTENSEN

MESTERLIG: Det er dette det handler om. Champions Hockey League. Mesterligaen i ishockey. Foto: PÅL CHRISTENSEN

  • Vi følger kveldens kamp direkte fra klokken 17.30. Chat med Aftenbladets reporter og få alle høydepunktene direkte på Aftenbladet.no.

— Det kribler skikkelig. Dette er en av grunnene til at jeg valgte å gå på en ny sesong i Stavanger. Dette er den beste Oilers-troppen jeg har vært en del av. Vi er klare til kamp, sier Dan Kissel til Aftenbladet.

Les også

Følg Oilers i Champions League og chat med oss underveis

Vi står utenfor bortegarderoben i Tampereen jäähalli i utkanten av den finske storbyen Tampere. Oilers har akkurat gjennomført sine siste forberedelser før kveldens kamp i Champions Hockey League. Den vel 35 minutter lange formiddagsøkten har vært preget av godt humør og lekne Oilers-spillere som tydelig gleder seg til å starte sesongen 2014/2015, og nå surrer spillerne rundt oss i gangene. Alle vet at det blir tøft, men samtidig er ikke smilene langt unna.— Det blir spennende. Vi må gjøre ting enkelt og legge bort alt det kompliserte spillet som kan gi kontringer i mot. Klarer vi det, har vi en god sjanse, sier Nick Plastino – en av nykommerne på årets Oilers-lag.

Han blir utvilsomt en viktig mann i kveldens kamp. Plastino er tiltenkt rollen som offensiv back i årets Oilers-mannskap, og er hjernen i overtallsspillet som må fungere dersom Oilers skal få med seg et resultat fra de finske skogene. Tappara Tampere har vært tapende finalist i det finske SM-sluttspillet de to siste sesongene, og er kjent som et typisk finsk lag. Det vil si gjerrige defensivt, sterkt kollektiv, full fart og tøffe spillere.

— Hvis vi spiller opp mot vårt beste kan det bli en hyggelig kveld. Vi er også et godt lag. Jeg mener vi har en bra mulighet, sier Petter Røste Fossen.

Viktig fravær

Et skår i gleden er skaden til Dennis Sveum. Den gjennomsolide backen sliter med en hofteskade og måtte gi seg bare ti minutter inn i torsdagens trening. Han er uaktuell til kveldens kamp.

— Det er fryktelig kjipt. Alle hockeyspillere er vant til å spille med smerter, men det går bare ikke. Jeg klarer ikke bidra med 50 prosent en gang, og da er det ikke vits, forklarer Sveum. Han gruer seg til å se kampen fra tribunen.

— Jeg kommer til å være kjempenervøs. Det verste jeg vet er å se kampene fra tribunen. Det er mye lettere å spille selv. Heldigvis har vi gode spillere som kan gå inn å gjøre en jobb når jeg ikke kan være med.

Inn for Sveum kommer 17 år gamle Johannes Johannesen. Den fysisk sterke backen fikk spilletid i eliteserien forrige sesong, men hadde ikke ventet å bli kastet inn mot et av Europas beste lag på direkten.

— Jeg gleder meg veldig. For min del handler det om å gå på skøyter og spille enkelt. Det er da jeg er god. Jeg skal ikke gjøre noe fancy, bare jobben min, sier den modne 17-åringen.

Slik stiller Oilers

Framover i banen kan Petter Thoresen glede seg over å kunne velge fra en skadefri spillertropp. Ut fra torsdagens trening var det tydelig å lese at rekken med Josh Soares, Kristian Forsberg og Christian Dahl-Andersen får fornyet tillit. Ikke overraskende, siden trioen har vært Oilers’ mest målfarlige i sesongoppkjøringen.

— Ting har fungert bra. Det er kjekt å spille med så gode spillere. Jeg tror vi kan skape trøbbel for finnene i kveld, sier canadiske Soares til Aftenbladet.

Jean-Michel Daoust, forrige sesongs kanskje beste Oilers-spiller, er endelig spilleklar etter en skadeplaget oppkjøring. Han tar plass mellom Dan Kissel og Tommy Kristiansen.

— Jeg ble kjempeglad da både Daoust og Kissel valgte å forlenge med Oilers. Vi kjenner hverandre enda bedre i år, så jeg tror vi kan heve nivået vårt enda et hakk. Jeg gleder meg skikkelig til å komme i gang nå, sier Tommy Kristiansen om rekken som var lagets beste forrige sesong.

I tredjekjeden har Petter Thoresen valgt å sette sammen Petter Røste Fossen, Snorre Hallem og Stian Høygård. Røste Fossen lover at de finske spillerne skal få kjenne det når hans rekke er på isen.

— Vi kommer til å kjøre på. Tempo og fysikk blir viktig. Så håper jeg at vi kan bidra enda litt mer offensivt denne sesongen. Jeg jobber mye med å bli mer målfarlig, sier årets Ironman.

Fjerderekken i kveldens mesterligakamp kommer til å bestå av Peter Lorentzen, Mathias Trettenes og Lukas David – en rekke som trolig ville vært førsterekke i de aller fleste andre norske lag. Nettopp den formidable bredden i årets Oilers-lag blir viktig mot Tampere.

Smith starter

På backplass må Henrik Solberg og Nick Plastino regne med mye istid i kveld. Det samme må Adrian Veideman som spiller med Johannes Johannesen. Mats Larsen Mostue og Daniel Rokseth utgjør det tredje og siste backparet.

I mål er Ruben Smith selvskreven fra start etter det gode sluttspillet forrige sesong.

— Jeg tror vi kommer til å kjenne at vi lever i kveld. Spesielt backene våre. Det er veldig viktig at vi har den rette innstillingen og er med fra start, sier trener Petter Thoresen.

Må ta hensyn til dårlig is

Den store snakkisen i Oilers-laget etter de to første treningsøktene i Finland, er kvaliteten på isen i Tampereen jäähalli. Ishallen er viden kjent for å elendig iskvalitet, noe som innebærer at både vertene og gjestende lag må forenkle spillet veldig. Da Oilers trente torsdag, var det tydelig at flere spillere slet. Pucken ville rett og slett ikke ligge flatt på køllebladet, noe som gjorde både pasninger og avslutninger til en utfordring.

— Men det er likt for begge lag. De kommer til å legge mye pucker på mål, så vi må være våkne hele tiden, sier keeper Ruben Smith.

— Jeg tror vi skal prøve å gjøre det minst mulig komplisert med puck, sier Nick Plastino – som får en ekstra utfordring som back i overtallsspillet til Oilers.

— Det handler om å gjøre riktige taktiske valg. Vi må vite når vi kan ta sjanser og når vi må gjøre det enkelt, sier sportsdirektør Pål Higson – som er meget spent på å se hvordan Oilers matcher nivået til det finske storlaget.

— Jeg er ganske sikker på at det blir en jevn kamp. Men forrige gang Tappara spilte mot et norsk lag var i 1987. Ishockey i Norge har forandret seg mye siden da. Jeg tror vi kan overraske.

  • Vi følger kveldens kamp direkte fra klokken 17.30. Chat med Aftenbladets reporter og få alle høydepunktene direkte på Aftenbladet.no

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers