Sport

Pedersen avblåser egne medaljesjanser i VM: – Frustrerende og kjipt

Sverre Lunde Pedersen mislyktes helt på 5000 meter under VM på hjemmebane.

SKUFFET: Sverre Lunde Pedersen leverte ikke foran hjemmepublikummet på Hamar. – Jeg trener ikke for å være på dette nivået, sier osingen. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

 • Øystein Vik

– Det var frustrerende og kjipt. Jeg hadde forventet mer og håpet på mer, men slik har det vært hele sesongen. Jeg har ikke vært på det nivået jeg har ønsket, sier Sverre Lunde Pedersen.

Osingen tok seg et par minutter i den norske garderoben i Vikingskipet før han kom ut og møtte pressen etter 5000-meteren lørdag ettermiddag. For løpet gikk på ingen måte etter planen for Norges store skøytehåp under VM på hjemmebane. 6.23,61 var et hav bak vinneren Sven Kramer (6.12,33), som hadde sine nederlandske landsmenn Patrick Roest (6.15,10) og Jan Blokhuijsen (6.15,99) hakk i hæl. Dermed ble det en heloransje blomsterseremoni etter 5000-meteren.

Les også

Her er superstjernens oppløftende beskjed til Lunde Pedersen

– Det er det verste som kan skje for norske skøytefans. Ikke et godt syn, sier Norges landslagstrener Sondre Skarli.

– Må skje noe ekstraordinært

Tidligere på dagen hadde Pedersen levert brukbare 36.54 på 500 meter. Et løp som var tregere enn det Kramer, Roest og Blokhuijsen presterte. Men Pedersen var ikke likevel ikke bekymret etter det løpet.

For da han tok sølv under allround-VM i fjor var han lenger bak på 500-meter, men 2. plass på 5000-meteren, 1. plass på 1500-meteren og en solid 10.000-meter, sikret annenplassen bak Kramer sammenlagt.

Og nå trodde Pedersen at den formen var på vei tilbake. At det som så langt har vært en skuffende sesong uten individuelle pallplasser skulle få en positiv avslutning. Men den gang ei.

– Jeg hadde håpet å levere en tid ned mot Blokhuijsen og Roest, men jeg var ikke i nærheten, innser en svært skuffet Pedersen.

Han går nå langt i å utelukke at han kan ta medalje under VM på Hamar.

– Det må skje noe ekstraordinært skal jeg klare det.

En personlighetstest

Kramer, Roest og Blokhuijsen har nå medaljene på vei ned i trikoten allerede. For å synliggjøre avstanden: Pedersen må gå nesten tre sekunder fortere enn Blokhuijsen på 1500-meteren søndag for å komme opp på tredjeplass sammenlagt.

– De andre ligger et solid stykke foran nå, men de må gå to gode skøyteløp søndag. Vi har sett tilfeller der folk har ligget lenger bak enn det Sverre gjør nå, og likevel har tatt medalje, sier landslagstrener Skarli.

Les også

Helgen som kan hindre at sesongen blir et steg tilbake

Mens han og Pedersen blir intervjuet, står nederlandsk presse og snakker med sine overlegne utøvere. Ikke minst soler vidunderbarnet Patrick Roest seg i glansen av suksessen. 21-åringen under opplæring av Kramer og kan bli legendens arvtaker når han etter planen gir seg om et år.

– Det Roest leverte var fryktelig imponerende, sier Pedersen.

Skarli sier hvordan Pedersen står opp mot den nederlandske dominansen søndag blir en virkelig test.

– En slik situasjon avgjør hvilken person og utøver du er. Du må bare se mulighetene. Alle vinnere ser muligheter uansett situasjon. Sverre må være løsningsorientert og ha positive tanker. Det vil skape muligheter. Negative tanker vil bare skape begrensninger, sier Skarli.

Overraskende svakt

Før denne sesongen hadde har ting bare gått oppover i Pedersens karriere. Men 2016/17 har vært en nedtur. Akkurat nå tyder ingenting på at VM på Hamar denne helgen vil endre på det.

– Det har vært en tung sesong. Jeg har ikke hatt noen av dem før. Men det er slikt som kommer i løpet av en karriere og det må jeg forvente. Men det er ikke gøy å gå sakte på skøyter, sier Pedersen. Han vil ikke snakke om eventuelle endringer i støtteapparat og opplegg nå.

– Det må vi ta etter sesongen, sier Pedersen som likevel er klar på at «opplegget ikke har fungert».

Under EM allround ble han nummer fire etter kollaps på den avsluttende 10.000-meteren. Før VM enkeltdistanser ble han syk og klarte ikke å komme på pallen individuelt.

Men før VM på hjemmebane hadde Pedersen forberedt seg godt i Inzell. Ingenting tydet på at han ikke skulle være i form til skøytefesten på Hamar.

– Dette var ikke det jeg hadde verken trodd eller håpet på. Sverre har vært god på trening lenge, og det var ingenting som skulle tilsi at han ikke skulle være god i dag, sier landslagstrener Skarli.

Henriksen på syvendeplass

Fana-kollega Sindre Henriksen ble nummer tre på 500-meteren lørdag med 36,23, og fikk dermed stå på pallen under blomsterseremonien etterpå.

PÅ PALLEN: Sindre Henriksen kom på pallen på 500-meteren, og er nummer syv sammenlagt. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Siden leverte han 6.29,27 på 5000 meter. Dermed er Henriksen nummer syv i sammendraget. Simen Spieler Nilsen er nummer 17.

På damesiden ligger Ida Njåtun som beste norske på sjetteplass etter første dag. Miho Takagi leder foran Ireen Wüst og Antoinette de Jong.

Les mer om

 1. Sverre Lunde Pedersen

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Sverre Lunde Pedersen slo knockout på Kramer, leder VM klart foran 10.000-meteren

 2. SPORT
  Publisert:

  Lunde Pedersen på fjerdeplass da Kramer tok sin niende VM-tittel

 3. SPORT
  Publisert:

  Henriksen sjokkerte i EM: – En drøm som gikk i oppfyllelse

 4. SPORT
  Publisert:

  Sverre Lunde Pedersen om bragden: – Nå har jeg endelig slått ham på 5000 meter. Neste mål er å slå ham sammenlagt.

 5. SPORT
  Publisert:

  Fana-sjefen vil ha Wotherspoon tettere på Sverre Lunde Pedersen

 6. SPORT
  Publisert:

  Lunde Pedersen kollapset og mistet EM-medaljen: – Trolig syk