Filip Ingebrigtsen velger bort mulig VM-gull innendørs for å vinne EM

Filip Ingebrigtsen er i kanonform, men utsetter seg ikke for skadefare og dropper VM innendørs i Birmingham om ti dager.

Brødrene Ingebrigtsen trener mye i Sandneshallen, men Filip, midt i bildet, er utsatt for skader når han løper fort innendørs. Jakobs steg passer bedre.
  • Egil Ø. Nærland

Bronsemedaljevinneren på 1500 meter fra VM i London i august, er overkvalifisert til innendørsmesterskapet 1. – 4. mars.

Han ville vært en klar vinnerkandidat i Birmingham, og det er en tøff beslutning å tørre å velge bort.

EM i Berlin betyr mye mer

Men i visshet om at han er skadeutsatt med sin løpsstil innendørs, og at det er ordinære mesterskap utendørs som virkelig betyr noe, tar Filip ingen sjanser.

For årets store mål er Europamesterskapet i Berlin tidlig i august.

– Du kan fort springa deg i hjel inne. Det har mange erfart, og det er ingen som husker innendørsmesterne, sier trenerpappa Gjert Ingebrigtsen til Aftenbladet.

Yngstemann Jakob har konkurrert mye innendørs de siste 14 dagene, men 17-åringens løpsstil tåler bedre de krappe svingene.

– Filip har vært i så god form den siste tiden at vi måtte roe ned og ta noen økter bassengtrening. Vi må passe på at han ikke kjører for hardt.

Alle tre kan ta nye titler

– Jakob er komfortabel med å komme tilbake i vanlig trening etter noen løp, og nå ser det fint ut med alle, opplyser Gjert Ingebrigtsen.

Han leder treningen for tre brødre som har satt seg store mål inn mot EM i Berlin, Jakob skal i tillegg utfordre to og tre år eldre konkurrenter under VM U20 i Finland.

De har mye å forsvare.

  • Henrik har gull (2012), sølv (2014) og bronse (2016) på 1500 meter.
  • Filip har gull (2016) på samme distanse.
  • Jakob stiller i sitt første EM for seniorer.

Per i dag tyder ting på at også eldstemann, Henrik Ingebrigtsen, skal komme tilbake i toppform etter fjorårets muskeloperasjon i det ene låret.

Gjert: «Øvegidde» av at de gidder

Trenerpappa Gjert innrømmer at til og med han er «øvegidde» av at de gidder.

– Is og snø og regn, masse drittvær, de vet aldri hva som venter, men de skulker aldri en eneste treningsøkt. De som de konkurrerer mot, trener under helt andre forhold, varmt og fint.

Treneren forteller at han jobber med et opplegg i Spania andre halvdelen av mars, inkludert påskeuken.

– Det blir fin avveksling, trening og avkobling samtidig. Du trenger slike avbrekk, mener han.

Gjert Ingebrigtsen håper også at det skal være mulig å utvide høydetreningsperioden i Flagstaff, USA, i april/mai. I utgangspunktet er det planlagt fire uker før Diamond League-stevnet Prefontaine Classics i Eugene, Portland.