Det norske curlingparet til OL-finale. Fra småkrangling til full glede.

Ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kan ta Norges første gull i curling på 20 år. Da de sikret finaleplassen, skjedde det ikke uten frustrasjon på isen.

Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten er klare for OL-finale.
Omgang for omgang12345678
6Norge01010301
5Storbritannia10201010

(Norge-Storbritannia 6–5): Den spontane seiersklemmen til Skaslien og Nedregotten kom etter en enorm snuoperasjon.

– Det smaker godt, sier Kristin Skaslien til Eurosport etter at seieren var et faktum.

Dramatikken varte til siste sekund av semifinalen. Det var helt åpent da det gjensto to steiner. Men Norge hadde fordelen av den siste stenen på stillingen 5–5. Den satt for Skaslien. og Nedregotten. Dermed vant Norge den utrolig spennende kampen 6–5.

– Hun er relativt god. Jeg er kjempestolt, sier Magnus Nedregotten om sin partner etter at hun satte en perfekt siste stein.

Men seieren, som sikret finale mot Italia tirsdag, satt langt inne.

– For en kamp, utbrøt Lars Vågberg i OL-studiet til Discovery etter at seieren var et faktum.

Vågberg, som selv var med på det norske laget som tok OL-gull for tjue år siden, så hvordan det norske laget kjempet og slet. Han påpeker at man ikke får trent på hvordan hodet fungerer i en avgjørende semifinale.

Skaslien og Nedregotten måtte selv heve seg opp fra dypet tidlig i kampen.

Det var først med tre poeng og utklassing i den sjette av åtte runder at Norge gikk opp i ledelsen for første gang. Men 5–4 ledelsen hadde ikke kommet uten frustrasjon på isen.

Steinene gikk ikke Norges vei i starten og curlingparet fra Fornebu slet med å finne flyten.

– Det er et lagarbeid. Vi snakker hele tiden om is og fart. Jeg er trygg på at jeg kan gi steinene til Magnus og at han koster dem på plass, sier Skaslien.

Hun poengterte overfor partneren at dette var ros til ham selv om han var lite mottagelig for det der og da. Han mente han spilte under pari.

Snudde etter kjekling

Samspillet mellom de to har fått mye oppmerksomhet. For fire år siden fikk de til slutt bronsen etter mye dramatikk. Men de to ble også landskjent for de opphetede diskusjonene foran åpen mikrofon under kampene. Det var ikke stille i hallen denne gang heller.

Før britene gikk opp til 3–1 ble småkranglingen hentet frem igjen. Rundt 30 skotter på tribunen var også i kamphumør på det tidspunktet med heftige heiarop.

– Så vi er der igjen nå da, sa Kristin Skaslien til makker og ektemann da stenene ikke gikk Norges vei.

– Ja, nå er vi der igjen, svarte Nedregotten.

– Greit, nå er vi der igjen, kvitterte Skaslien kort.

– Så går vi ut av det og fortsetter som vi gjorde i stad, avsluttet Nedregotten den knappe ordvekslingen.

Muligens var det nettopp denne diskusjonen Norge trengte. For deretter gikk det Norges vei.

Lagene fulgte hverandre i siste delen av kampen. Det norske laget var hardt presset av laget fra Storbritannia i hvite trøyer.

Mens ropene til Skaslien gjallet i hallen begynte de norske stenene å slå ut motstandernes stener. Da viste det norske laget at det ikke var tilfeldig at de kom til semifinalen med fem seire på rad i bagasjen.

– Det er bra, kunne Nedregotten konstatere på stillingen 5–4 i sjuende runde.

Men presset avtok aldri. Før siste runde utlignet Storbritannia til 5–5, men der hadde Norge fordelen av siste steinen. Og de harde norske stenene ryddet boet på vei til den siste avgjørende stenen.

Tredje finale

Seieren og billetten til finalen betyr at Norge kan ta sitt første OL-gull i curling på 20 år. Det har ikke skjedd siden Pål Trulsen og hans mannskap skapte et av de mest minneverdige øyeblikkene under OL i Salt Lake City i 2002. Den gang ble gullet avgjort med millimeterpresisjon i siste øyeblikk.

Også Thomas Ulsrud og hans mannskap spilte OL-finale under OL i Vancouver i 2010. Den gang tok Canada gullet på hjemmebane.

Finalen mot Italia går tirsdag 13.05