Treneren var mot taktikken som ga bronse

JORDAL AMFI (Aftenposten): Trener Fritz Aanes ville at Oskar «Tåsenplogen» Marvik skulle kjøre på i kjent stil. Bronsevinneren ville det annerledes.

Oskar Marvik, mest kjent kanskje som Tåsenplogen, går til angrep på sin motstander Yasmani Fernandez i bronsefinalen. Marvik vant.

Oskar Marvik ble lørdag kveld den eneste norske medaljevinneren i bryte-VM på hjemmebane.

De kaller ham bare «Tåsenplogen». Oskar Marvik er en virkelig tungvekter og bryter i 130 kilo. Tilnavnet har han fått for sin brytestil. Han bruker sine superkrefter til å brøyte motstanderen av veien.

Lørdag kveld kjørte han hardt og lenge mot chilenske Yasmani Fernandez. Motstanderen tok det første poenget. Marvik tok det andre. Det sto 1–1, men Marvik var bronsevinner fordi han tok det siste poenget.

– Vi fulgte taktikken til mitt store forbilde Stig-André Berge fra Rio-OL. Det funket, sa en rørt og stolt 25-åring etterpå.

Treneren hadde andre planer

Men trener Fritz Aanes ville egentlig ha gjort det annerledes.

– Jeg var egentlig mot taktikken, men han var så skråsikker selv. Jeg nevnte det aldri for ham at jeg vill ha ham til å kjøre på med sin styrke.

Treneren, kjent for å være skråsikker gjennom TV-serien «Hodet i klemme», møtte en annen skråsikker utøver. Før kampen kom Marvik bort til Aanes da de skulle diskutere taktikk.

Oskar Marvik med bronsen som ble den eneste norske medaljen under bryte-VM på hjemmebane.

Han slo fast at han gikk inn for å tape det første poenget på passiv bryting. Det er når dette skjer at den passive må ned på matten og ligge på magen. Aanes spurte om han ville klare å motstå rulleforsøket til motstanderen fra Chile. Det er slik at den som tar det siste poenget i uavgjorte kamper 1–1 som vinner kampen.

– Han svarte: «Ja det gjør jeg». Da sa jeg: «Greit. Jeg støtter deg hundre prosent», forteller Aanes til Aftenposten dagen etter medaljefesten.

Treneren nevnte derfor aldri sitt taktikkforslag. Kampen endte 1–1 og Marvik tok da det siste poenget. Seier.

Kok i hallen

Da var det ellevilt i Jordal Amfi. Det kokte, og han tok et skikkelig tak på trener Fritz Aanes og kastet ham i matten i ren eufori over å ha tatt medalje i et VM, Attpåtil et VM bare en liten kjøretur hjemmefra.

– Å fy fader og tusen takk til alle som heiet i dag. Det ga meg enorm energi og var ekstremt nervepirrende. Men uten publikum hadde jeg aldri klart dette.

Få snakket om ham før VM, men han skulle bli den første til å ta medalje i mesterskapet. Han blir også den eneste norske medaljevinneren i mesterskapet på hjemmebane.

Han hadde brøytet seg vei til kvartfinalen. Rett nok tapte han den, men ettersom hans motstander gikk helt til finalen, ble det rekvalifisering. Den vant han og fikk bryte om bronsen. I bryting deles det ut sølv, gull og to bronsemedaljer.

Lovende lenge

VM-bronsen er bare et steg på veien. Planer har han for videre satsing.

– Dette er drøm rett og slett. Og for min del: Vi skal ploge videre, sa han til det norske folk via NRK.

Trener Aanes har lenge visst at han hadde en bryter i verdensklasse i nettopp Marvik.

– Han er en utøver jeg har ventet lenge på. Jeg trodde han skulle slå gjennom tidligere. Han har hatt litt uflaks med skader og hatt en del motgang. Det var deilig at han slo gjennom på hjemmebane.