RBK-leder Dyrhaug innstilt som ny skipresident: – Det ble litt vanskelig

Valgkomiteen i Norges Skiforbund har landet på at Tove Moe Dyrhaug er den beste kandidaten til å overta presidentvervet etter Erik Røste.

KAN BLI NY SKIPRESIDENT: Tove Moe Dyrhaug, her avbildet som Rosenborg-leder for et par år siden.

Det skriver forbundet i en pressemelding fredag. Om hun blir valgt blir klart om drøye tre uker. Under skitinget i Molde skal Erik Røste takkes av, mens en ny president skal bli velges.

Tove Moe Dyrhaug har hatt flere roller i Rosenborg, de ni siste årene har hun vært daglig leder.

– Jeg har vel verdensrekord i en klubb med 18 år, så det var mye følelser. Det ble litt vanskelig, da det var mange som ble lei seg. Men mange unner meg dette, det er fint. Også er jeg ikke valgt, jeg er innstilt, sier Tove Moe Dyrhaug til VG.

Det har vært flere tøffe tak i skiforbundet de siste årene. Clas Brede Bråthen-saken, alpinst Henrik Kristoffersen som var i så stor konflikt med forbundet at de møttes i retten og i langrennsleiren har det vært betydelige kommunikasjonsproblemer.

– Ja, det har vært urolig. Det er litt å ta tak i, men sånn er det i toppidretten. Men jeg er løsningsorientert og inkluderende, sier Moe Dyrhaug.

Så snakker hun som en president.

– Det er mange ting å ha fokus mot, anlegg, rekruttering og toppidrett, sier Moe Dyrhaug, som har vært medlem av skistyret i ti år.

– Dersom du ikke blir valgt på skitinget, fortsetter du i Rosenborg da?

– Jeg har en god dialog med styret i Rosenborg, svarer Moe Dyrhaug.

GIR SEG: Avtroppende skipresident Erik Røste, her sammen med Kronprins Haakon og Kong Harald under femmila i Holmenkollen sist sesong.

– Må bygge på den sterke posisjonen

55-åringen har lang fartstid fra idretten. Hun er mor til tidligere langrennsløper Niklas Dyrhaug, men langt mer kjent som daglig leder i Rosenborg i nesten et tiår. I tillegg har hun sittet som medlem av skistyret i like lang tid.

– Sammen med en engasjert organisasjon er mitt fokus å utvikle skisporten videre og bidra til at vi er best mulig rustet til å møte dagens utfordringer og de som kommer. Vi må bygge på den sterke posisjonen skisporten har i Norge for å sikre mest mulig aktivitet både i topp og bredde.

– Lang håndtering med å håndtere press

Valgkomiteens leder, Sverre K. Seeberg, trekker frem Dyrhaugs kunnskap, erfaring og menneskelige egenskaper som deler av grunnlaget for at trønderen er rett person til å lede norsk skisport videre.

– Tove er inkluderende, lydhør, målbevisst og har stor arbeidskapasitet.  Hun har også lang erfaring med å håndtere stort press, noe som er nødvendig i rollen som skipresident, sier Seeberg.

LEDER AV VALGKOMITEEN: Sverre K. Seeberg, her avbildet i 2017.

Vil beholde president på fulltid

Pressemeldingen fra forbundet berører også et annet tema som skal opp som sak på det kommende skitinget.

Avtroppende president Erik Røste har hatt en årslønn på 1.369.000 millioner kroner, samt 238.000 kroner i andre ytelser. Det gir en total på 1,6 millioner kroner.

Akershus skikrets har gjort det klart at de ønsker at presidentvervet endres fra å være en 100 prosent stilling til et styrelederverv, slik det er i andre idretter og i næringslivet. Kretsen mener presidenten bør honoreres deretter.

Valgkomiteen mener på sin side at det er i Norges Skiforbunds interesse at en skipresident har mulighet til å benytte det meste av sin tid til det beste for norsk skisport. Det legges til grunn i innstillingen at skipresidenten har sitt verv som hovedbeskjeftigelse.