Sport

Bokselegenden Leon Spinks er død

Tidligere tungvektsmester og olympisk mester i boksing Leon Spinks døde fredag. Han ble 67 år gammel.

1978: Leon Spinks (t.h.) overrasket alle og slo Muhammad Ali i 1978.
  • Knut Arne Hansen, VG
    Journalist
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Det melder en rekke amerikanske medier, blant annet Washington Post.

I flere år har Spinks, som ikke må forveksles med broren Michael Spinks som slo Steffen Tangstad i 1986, kjempet mot prostatakreft og andre plager. Spinks hadde blant annet diagnosen TBI (Traumatic Brain Injury), traumatisk hjerneskade, som følge av boksekarrieren.

– Leon kjempet mot flere sykdommer, men han mistet aldri det smilet vi kjenner. I ekte Spinks-ånd kastet han aldri inn håndkleet, sier en talsperson i en uttalelse til Reuters.

Spinks ble olympisk mester i 1976, men ble for alvor en stjerne da han slo Muhammad Ali i kampen om tungvektstronen i 1978, i sin åttende profesjonelle kamp.

Etter 15 runder mot Ali, som er regnet som en av tidenes beste boksere, kåret to av tre dommere Spinks til vinner.

– Jeg husker jeg tenkte at denne gutten er en tøff jævel, sa Ali etter kampen ifølge Washington Post. Spinks var da 24 år gammel.

– Han er fortsatt den største, jeg er bare den siste. Han er fortsatt mitt idol, og det vil han alltid være, sa Spinks selv.

Spinks hadde tungvektstittelen i syv måneder, han tapte omkampen mot Ali i september 1978. Han la opp som bokser 17 år senere i 1995. Da VG møtte han i 2018 er han ikke i tvil om hva som var karrierens høydepunkt.

– Det må være Ali. «I whooped his ass».

2018: Loen Spinks i møte med VG i 2018.

Les også

    Les mer om

    1. Boksing
    2. Kampsport