Tande vekkes fra koma: Mor og samboeren på plass i Ljubljana

Daniel André Tande (27) har respondert godt på oppvåkningsprosessen. Nå er mor og samboer på plass i Slovenia for å støtte skihopperen som ble lagt i kunstig koma etter det stygge fallet i Planica.

Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Daniel André Tande falt i skiflyvingsbakken i Planica i kvalifiseringen torsdag. Han ble fraktet til sykehus i Ljubljana med helikopter. Han ble lagt i kunstig koma.

Tandes mor og samboeren er nå på plass i den slovenske hovedstaden Ljubljana, melder hopplandslaget i en pressemelding.

Hopplandslagets lege Guri Ranum Ekås forteller dette i pressemelding søndag ettermiddag:

– Daniel har respondert godt på oppvåkningsprosessen i dag. Han har vist blikkontakt, beveger seg og reagerer på tilsnakk. Det er fortsatt tidlig i oppvåkningen, men legeteamet rundt ham i Slovenia er godt fornøyd med utviklingen og gir oss trygghet i forhold til veien videre. Daniels mor og hans samboer har nå ankommet Ljubljana og vil være hos han på sykehuset i den videre oppvåkningsprosessen.

HILSEN: Konkurrenter og lagkamerater tenker på Daniel André Tande og hilste ham med denne hilsenen fra hoppbakken etter rennet i søndag.

Sportssjef Clas Brede Bråthen har vært sammen med Tande hele tiden. Han var også til stede på sykehuset. Han løp ut fra hopptårnet og inn på sletten da Tande falt torsdag. Det ble beintøff ettermiddag og kveld.

– Vi er som en liten familie, vi reiser så mye rundt sammen. Jeg blir glad i utøverne og de menneskene jeg reiser med, og å stå der å se fallet og dramatikken knyttet til fallet i etterkant er en skjellsettende opplevelse. Det er vanskelig å beskrive, sa Bråthen til VG torsdag.

Les også

Granerud-skuffelse i «comebacket»: – Guttene er litt preget i dag

SKIHOPPER: Daniel André Tande under hoppuka tidligere i år.

Tande er tidligere verdensmester i skiflyvning (2018) og har tre VM-gull for lag i skiflyvning (2016, 2018, 2020).

Det ble tysk seier i Planica søndag, Karl Geiger vant rennet foran Ryoyu Kobayashi og Markus Eisenbichler. Johann André Forfang ble beste nordmann på 8. plass, med Robert Johansson på plassen bak.

Tyskland vant lagkonkurransen lørdag, Norge ble nummer fem.