Ny Champions League-triumf: Katrine Lunde tidenes håndballdronning

BUDAPEST (VG) (Vipers-Ferencvaros 28–24) 43 år gammel fortsetter hun å sope inn titler. Katrine Lunde ble historisk med sin syvende Champions League-triumf.

– Jeg er veldig stolt, og veldig sliten, sier Lunde til VG etter at pokalen er løftet.

Foran et rekordstort hjemmepublikum – 20.022 tilskuere i Ungarn – leverte hun det samme keeperspillet som har gitt henne legendestatus de siste 20 årene: 16 redninger gir en redningsprosent på 46. Helt rått i en finale.

– Lunde tar det hun skal, og litt til. En redningsprosent på 46 prosent er rett og slett fantastisk, sier Viaplay-ekspert Karoline Dyhre Breivang.

– Hva er det med deg og finaler?

– Jeg vet ikke helt jeg. De jobber bra foran meg, også er det jo gøy å spille finaler da., sier Lunde til Viaplay og legger til at det blir en rolig feiring med familien som er på plass i Ungarn.

Kristiansand-klubben vant sin tredje strake CL-tittel i suksesstrener Ole Gustav Gjekstads siste kamp for Vipers.

– Jeg har det veldig bra. Er litt sliten, men det var en god avslutning og en fantastisk kveld, sier Gjekstad til Viaplay.

– Gruer du deg til å slutte?

– Nei, jeg gleder meg. Nå er jeg sliten. Det har gått litt opp for meg at jeg har ledet denne gjengen for siste gang, også var det en fantastisk avslutning.

– Han har betydd mye for klubben, men som han sier: Spillere og trenere går. Så da får man heller snakke om dem som kommer, sier Lunde om Gjekstad.

Ingen kan matche Lundes syv titler fra opprettelsen av Champions League i 1993. 

Nora Mørk, Bojana Popovic, Ausra Fridrikas og Vipers-venninnen, Jana Knedlikova, kommer nærmest med seks triumfer.

– Folk kaller deg en legende?

– Det er veldig koselig det. De viser at man har vært med lenge og at man har vært i en god posisjon. Så det er gøy, sier Lunde.

Men VG gjør oppmerksom på at Spartak Kyivs mangeårige midtpunkt, Zinaida Turtchina (72), i sin tid vant forløperen Champions Cup hele 12 ganger.

  • Katrine Lunde vant Champions League med søsteren Kristine Lunde-Borgersen i Viborg i 2009 og 2010, før det ble to nye triumfer med Györ i 2013 og 2014. De tre siste sesongene har Vipers fra hjembyen Kristiansand vunnet den aller gjeveste tittelen i Europa.
STORKAMP: Katrine Lunde levert igjen en stor finale.

– Det hadde jeg aldri trodd da jeg dro hjem, sier hun til VG.

– Det er veldig gøy, sa hun til VG etter EM-finalen mot Danmark i november.

Lunde gikk illsint inn til pause. Hun leverte en praktredning fra FTC-høyrekanten Antje Malenstein, men et Vipers i undertall klarte ikke å stoppe skuddarmen til Szandra Szöllosi-Zacsik i de siste sekundene.

Det kokte like mye i Ferencvaros-fansen som i Lunde.

Vipers ledet «bare» 14–13 etter å ha vært i front med fem mål på det meste. Men Ole Gustav Gjekstad valgte å rullere på laget da det gikk som best. Anna Vjakhireva, Jamina Roberts og Marketa Jerabkova fikk mer hvile enn mot Györ lørdag.

I SENTRUM: Anna Vjakhireva leverte en ny stor kamp.

Da de største Vipers-stjernene kom tilbake på banen var de ikke i samme rytme som frem til 9–4-ledelse. Vjakhireva leverte fire mål og fem assist, men også banens beste misset inn mot hvilen.

Dermed var Katrine Lunde forskjellen ved pause. Hun ledet 6–2 i redninger på Ferencvaros-målvaktene. Og det skulle komme mange flere.

Andre omgang startet med Vjakhireva tilbake på sporet. Hun sendte Vipers i tomålsledelse. Før Katrine Lunde leverte en ny kanonredning på Malestein. Jamina Roberts fulgte opp med to superraske mål på fjærlette ben.

Vipers var tilbake i firemåls ledelse.

Silje Waade fikk tillit fra start i Vipers-forsvaret. Hun traff ikke på alt, men spredde aggressivitet og taklingsvilje rundt seg.

Resten tok Katrine Lunde seg av.

UT MED TOMORI: Zsuzsanna Tomori fikk rødt kort av de bosniske finaledommerne.

Så smalt fjorårets Vipers-spiller Zsuzsanna Tomori til Vjakhireva i pannen.

– Det er rødt kort. det er ikke til å lure på en gang, meldte Viaplay-ekspert Gunnar Pettersen.

Dermed var midtpunktet i FTC-forsvaret ute 25 minutter før slutt.

Resten ble nesten enveiskjøring. Sunniva Næs Andersen løp de rosa inn til en ledelse som aldri kunne ryke.

Vipers lekte seg til Champions League-tittel nummer tre.