Sport

Rognlien om OL-søknadene: - Krakow blir den største utfordreren

Men idrettspresidenten mener Oslo-OL står sterkt i forhold til de fire andre søkerbyene.

Børre Rognlien hadde med seg en paraply fra vinter-OL på Lillehammer i 1994 på jobb dagen etter at Oslos befolkning stemte ja til å søke om OL i 2022.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Fredag sendte Norge inn sin søknad om å få arrangere vinter-OL i 2022. Etter fristen som gikk ut fredag klokken fem, er Oslo, Krakow (Polen), Almaty (Kasakhstan), Lviv (Ukraina) og Beijing (Kina) de fem søkerbyene som fortsatt er med i kampen.

Børre Rognlien, president i Norges idrettsforbund, har ikke satt seg inn i detaljene rundt alle søknadene, men anser Krakow som Norges største utfordrer.

— Jeg vil tro Polen blir den største utfordreren, selv om de må arrangere alpinøvelsene i Slovakia. Polen er et stort land som ikke har hatt OL før og som har et stabilt styresett. I tillegg er interessen for vintersport voksende der, sier Rognlien til aftenposten.no.

Tror 2008-OL kan felle Kinas søknad

Rognlien har uttalt at han føler at Norge står sterkt som søker, blant annet på grunn av et mer nøkternt budsjett enn sine konkurrenter.

— Vi har en søknad som bygger på betydelig gjenbruk. Sånn som situasjonen er etter Sotsji, så vil det være en fordel for oss at vår søknad blir på mindre enn 10% av det som ble brukt på Sotsji-OL, sier Rognlien.

Det er ventet at spesielt Kina vil bruke betydelig mer ressurser på å gjøre Beijing til et attraktivt alternativ for IOC. Men Rognlien ser svakheter med stormaktens søknad.

— Det største problemet for Kina er at Beijing hadde sommer-OL i 2008. I tillegg skal Sør-Korea arrangere vinter-OL i 2018, mens Tokyo skal ha sommer-OL i 2020. Så Asia vil arrangere OL veldig mange ganger de neste årene. På en annen side er de store i markedet, oppsummerer Rognlien.

87 sider

Ifølge NTB bestod søknaden av 87 sider, fordelt på 11 kapitler. Søknaden omhandler temaer som visjon og konsept, arenaplasseringer, transport, sikkerhet og finansiering.

Rognlien forteller at de siste dagene har vært ekstra hektiske i forbundet, men at de nå vil avvente reaksjoner og spørsmål fra IOC.

I juli 2014 skal IOC ha gått gjennom søknadene og på bakgrunn av dem valgt ut kandidatbyer.

Hvem som får arrangere vinter-OL i 2022 blir først offentliggjort 31. juli 2015, under IOC-kongressen i Kuala Lumpur.

München og Stockholm ble av mange sett på som sterke kandidater til å få arrangere OL, men de har begge trukket seg.

Les også

  1. OL-søknad på 87 sider levert

  2. Idrettsforbundet knallhardt ut mot dopingdokumentar