Sport

Nord- og Sør-Korea vil sende felles OL-søknad

Sør-Korea og Nord-Korea har bestemt seg for å sammen søke om å arrangere de Olympiske sommerleker i 2032.

Sør-Koreas president Moon Jae-in (venstre) har blitt enig med Nord-Koreas leder Kim Jong-un om å sende en felles søknad om å arrangere sommer-OL i 2032.

Det kom fram i en felles erklæring fra den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un onsdag morgen.

Skulle planene bli en realitet, vil det være første gang at ett og samme OL blir holdt i to land. I onsdagens erklæring kom det ikke fram noen detaljer rundt den varslede søknaden, verken om hvilke byer som er aktuelle eller hvor langt man er kommet i planleggingsarbeidet.

Les også

Premier League-stjernen spiller for å unngå 21 måneders militærtjeneste

God tid

Den internasjonale olympiske komité (IOC) pleier tradisjonelt å tildele OL sju år før lekene avvikles. Det vil gi de to koreanske landene tid fram til 2025 med å sette sammen en fullverdig søknad.

Sør-Korea har tidligere arrangert sommer-OL én gang. Hovedstaden Seoul var vertsby i 1988. I februar ble vinter-OL holdt i Pyeongchang.

De koreanske planene om 2032-OL vil få konkurranse fra Tyskland, som allerede har annonsert ønsket om å arrangere sommerlekene i flere byer i delstaten Nordrhein-Westfalen. Indias OL-komité har også vist interesse for OL om 14 år.

Les også

Den ukjente OL-helten: Måtte skaffe seg manager, fikk heftig lønnsøkning og større selvtillit

Mer samarbeid

I pressemeldingen sendt fra Seoul onsdag sies det også at Moon og Kim har bestemt seg for å samarbeide om store sportsarrangementer, som blant annet sommer-OL i 2020, som avholdes i Japan.

Nord-Korea deltok i år under vinter-OL i sørkoreanske Pyeongchang. Der stilte de to koreanske landene et felles kvinnelag i ishockeyturneringen.

(©NTB)

Les mer om

  1. OL
  2. Nord-Korea
  3. Sør-Korea