Bekreftet: Russiske friidrettsutøvere får ikke delta i Rio-OL

Voldgiftsretten avslo anken fra de 68 russiske utøverne.

CAS avslo anken til Den russiske olympiske komité (ROC)

Torsdag avslo Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) anken til Den russiske olympiske komité (ROC).

Hele det russiske friidrettsforbundet er dermed utestengt fra OL i Rio, og ingen russiske friidrettsutøvere får lov til å konkurrere.

Det var i juni at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) bestemte å opprettholde suspensjonen av Det russiske friidrettsforbundet.

Sanksjonen ble ilagt i fjor som følge av systematisk doping og manipulasjon av testprosedyrene — avslørt i en WADA-rapport - og IAAF kom fram til at det ikke er gjort nok for å rydde opp i antidopingarbeidet.

I juni klaget ROC, og de 68 russiske friidrettsutøvere som var tatt ut til OL, saken inn til CAS.

Den ble avgjort torsdag. CAS avslo anken, og Rio-OL vil nå foregå uten russiske friidrettsutøvere.

- Politisk beslutning

– Etter mitt syn er dette en subjektiv og politisk beslutning som ikke har et rettslig grunnlag, sier Russlands sportsminister Vitalij Mutko ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Mutko varsler samtidig at flere utøvere vil gå til sivile søksmål for å få delta i OL.

Stavdronningen Jelena Isinbajeva raser etter torsdagens CAS-beslutning.

Den russiske regjeringen sier i en uttalelse at de skal analysere avgjørelsen, men kaller den «dypt beklagelig.»– Kollektivt ansvar er etter vårt syn ikke en akseptabel grunn for å gi en slik straff, sier talsmann for den russiske regjeringen, Dmitri Peskov.

Den russiske stjernen Jelena Isinbajeva fyrer også løs mot CAS.

– Takk, alle sammen, for denne begravelsen for friidretten. Dette var en politisk beslutning, raser Isinbajeva til TASS.

Presidenten i det Europeiske friidrettsforbundet, norske Svein Arne Hansen, er ikke overrasket over torsdagens avgjørelse.

– Jeg hadde blitt mer forbauset om de hadde fått lov til å delta, sier Hansen til NTB.

Russlands sportsminister Vitaly Mutko.

IAAF mener dette er et viktig steg på veien for å bevare friidrettens integritet.

– Mens vi er takknemlige for at våre regler og vår oppfordring til å stå på disse har blitt støttet av CAS, er dette ingen gledens dag. Jeg tok ikke steget inn i sporten for å stoppe utøvere fra å konkurrere. Vi vil fortsette å jobbe med Russland for å lage et rent miljø for utøverne deres slik at de kan returnere til den internasjonale arenaen, sier IAAF-president Sebastian Coe i en pressemelding.

Nå kan hele Russland bli utestengt

Torsdagens CAS-dom kan også bli avgjørende for hva Den internasjonale olympiske komité (IOC) velger å foreta seg etter mandagens rystende WADA-rapport — hvor Russland sitt sofistikerte dopingsystem ble avslørt.

IOC vurderer om de skal utestenge hele Russland fra OL i Rio - og undersøker nå de juridiske mulighetene for det.

Lederne i IOC vil gjennomføre et møte på søndag, hvor de diskuterer en eventuell utestengelse av Russland.

Generalsekretær Matthieu Reeb i CAS informerer journalister om avgjørelsen.

Sentralt i IOCs vurdering er spørsmålet om de skal gå for en kollektiv avstraffelse av hele Russland – og dermed også straffe noen utøvere som ikke er dopet, ikke har vært dopet eller ikke har vært involvert i dopingsystemet.

Ettersom CAS i dag bestemte at det er greit å utestenge 68 utøvere, selv om de ikke er tatt i doping, vil det være enklere for IOC å utestenge hele Russland.

— IOC vil finne ut hvilke konsekvenser det kan bli av å utestenge hele Russland fra OL. De kommer til å gå rettens vei og saksøke oss om vi utestenger dem, sier det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg.

— Å utestenge hele Russland er svært relevant. De har bidratt til å ødelegge idrettens omdømme. Jeg mener IOC bare burde flesket til. De kan ikke være redde for konsekvensene av rettssaker. De får heller sette en standard og ta noen utgifter i advokathonorarer, sier TV 2s ekspert Johan Kaggestad.

Presidenten i det Europeiske friidrettsforbundet, norske Svein Arne Hansen, vil ikke spekulere i utfallet av en eventuell felles utestengelse av Russland fra sommerlekene i Brasil.

– Det er det som blir saken nå. Det blir spennende å se om de går for en kollektiv straff, eventuelt om de går på særforbundene slik som IAAF gjorde her.

Sju grep

I etterkant av mandagens rapport har de foreløpig satt i gang følgende tiltak:

1. Alle personer i det russiske idrettsdepartementet – og alle bakmennene som er nevnt i mandagens WADA-rapport - er utestengt fra OL i Rio. Dette innebærer den russiske idrettsministeren Vitalij Mutko. Han sitter også i styret i FIFA (det internasjonale fotballforbundet), og er sjef for fotball-VM i Russland i 2018. Ifølge rapporten var Mutko, visesportsminister Jurij Nagornykh og direktøren for de russiske landslagenes sportssenter, Irina Rodionova, som laget dopingsystemet som skulle sørge for suksess i OL i Sotsji.

2. IOC har utnevnt en egen kommisjon for å granske personene bak systemet i Russland, inkludert personene nevnt ovenfor.

3. IOC har også utnevnt en kommisjon skal etterforske russiske utøvere, ledere og støtteapparat som var med i Sotsji-OL. De ønsker å finne ut hvilke utøvere fra Sotsji som var dopet, ved å blant annet analysere dopingprøver på nytt. Det kan bli utfordrende: Positive prøver er byttet ut med negative (rene) prøver, mens noen er kastet og ødelagt.

— Vi skal analysere hver enkelt russisk idrettsmann og idrettskvinne. Dette kan resultere i at mange russere blir diskvalifisert og mister sin plassering, sier Heiberg.

4. IOC har bedt WADA-kommisjonen, ledet av Richard McLaren, å fortsette sitt arbeid for å grave fram navn på utøvere og ledere som har vært involvert i systemet. WADA-kommisjonen skal samarbeide tett med den nye IOC-kommisjonen, nevnt ovenfor.

5 . IOC ønsker ikke å ha noe med Russland å gjøre – og ønsker ikke idrettsarrangementer eller møter i Russland. Derfor avlyser de European Games 2019, som skulle vært arrangert i Kazan eller Sotsji.

6. Samtidig oppfordrer IOC at alle vintersportsarrangementer inntil videre skal legges på is. Dette være seg verdenscup, VM, EM og alle andre arrangementer. Det oppfordres til å finne andre arrangører.

7. IOC ber også alle internasjonale særforbund (for eksempel skiforbund, fotballforbund osv.) om å sette i gang full etterforskning mot Russland, og iverksette eventuelle sanksjoner for brudd på antidopingreglene.

Det har vært en rekke dopingavsløringer denne våren. Her ernoen av saken: