Sport

Breddeklubbens brev til kulturministeren: - Ukulturen som har blitt en omdømmekrise må fjernes

Den store breddeklubben Drøbak-Frogn IL har sendtet åpent brev til kulturministeren der de omtaler krisen i norsk idrett.

Styreleder i Drøbak-Frogn Idrettslag, Sven Ombudstvedt, er oppgitt over ledelsen i norsk idrett og sier at det er idrettskrise i Norge.
  • Herman Folvik

— Vi mener norsk idrett er i en omdømmekrise både blant aktive og tillitsvalgte. Anseelsen til norsk idrett er dårligere i dag enn før året startet. Vi så det på vårt ansvar som et stort breddeidrettslag å melde fra, sier Sven Ombudstvedt, eder i hovedstyret til Drøbak-Frogn, til Fædrelandsvennen.

Drøbak-Frogn peker på dårlig ledelse, arroganse, krise rundt Norges herrelandslag og mangel på lederskap i det kritiske brevet.

I det åpne brevetsom ble sendt fra idrettsklubben til kulturminster Linda Hofstad Helleland (H) mandag, skriver Drøbak-Frogn at det er vanskeligere å rekruttere styreverv på grunn av en negativ utvikling i ledelsen av norsk idrett over lengre tid.

Etter dopingrystelsene til Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby på langrennslandslaget, manglende åpenhet i norsk idrett og manglende åpenhet og troverdighet i Norges Fotballforbund (NFF) er norsk idrett i krise, skriver Drøbak-Frogn at deres motivasjon virkelig er ødelagt.

Det var Akershus Amtstidende som først omtalte saken.

Les også

FIS offentliggjør hemmelig Bjørgen-info: - Vanligvis går vi aldri ut med dette

— For mye byråkrati

Klubben med over 3100 medlemmer mener det er for mye byråkrati i idretten som tar for mye tid.

— Det har vært en debatt i Drøbak-Frogn over en lengre periode. Vi har som mange andre idrettslag slitt med å rekruttere folk. Det er en følelse at veldig mye av frivillig innsats går med til å rapportere inn til kretser og forbund, og støtte opp om deres aktiviteter i stedet for å drive egne. Sånn kan det ikke være, forteller Ombudstvedt som også er konsernsjef i Norske Skog.

«De mange godt lønnede stillinger i idrettsbyråkratiet gjør at den frivillige delen blir vanskeligere å utføre. Videre virker ressursbruken på støtteapparat til elitesatsingen meget høy. Vi ser at en breddeklubb som DFI er med å betale for dette, uten at det er like lett å se gevinstene», står det i brevet.

Les også

Reagerer kraftig på Tom Tvedts NRK-intervju: - Jeg tror hele Norge fikk seg en latter

— Utelukkende støtte

I løpet av uka har Drøbak-Frogn opplevd mye enighet etter at kulturministeren mottok det åpne brevet.

- Vi håper denne debatten kan føre fram nye tanker. Det er utelukkende positive tilbakemeldinger. Det kan virke som det er ganske mange som har interesse av dette og er enig i det vi skriver, sier Ombudstvedt.

«DFI vil med dette uttrykke støtte fra grasrota i norsk idrett til regjeringen og kulturministeren i deres arbeid for å forbedre lederskapet i norsk idrett og fjerne den ukultur som har utviklet seg over tid, og i år kulminert i noe som bare kan kalles en omdømmekrise», står det avslutningsvis i brevet.

— Vi må prøve å holde fokus på dette og være med å diskutere for å finne en ny, bedre kurs igjen, sier Drøbak-Frogns leder i hovedstyre.

Les også

Svensk ekspert oppgitt etter Johaug-intervju: – Det er skummelt

NIF tar dette på alvor

Til Akershus Amtstidene sier statsråden dette om brevet:

— Det er flott med grasrotengasjement for idretten. Jeg har tillit til at idretten lytter til alle innspill som kommer, uttaler Helleland.

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) under Rio-OL i sommer.

Konfrontert med Drøbak-Frogns krasse kritikk svarer Norges Idrettforbund følgende:

— Vi i NIF har lest om dette. Vi har derfor allerede opprettet kontakt med leder i idrettslaget, Sven Ombudstvedt. Vi ønsker selvsagt å møte både klubben og Akershus idrettskrets så snart det lar seg gjøre. Klubbens synspunkter tar vi på alvor, og vi ønsker dialog med klubb og krets om saken, skriver Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, i en tekstmelding til Fædrelandsvennen.

Les også

  1. To Zuccarello-mål ikke nok da Rangers tapte

  2. Britisk storavis kaller Norges dopingsaker for «skandaler», men peker ut én mann som bør være lettet

  3. Utskjelt toppdommer gir seg: - Vi er også mennesker av kjøtt og blod

  4. Larsen Kwarasey etterlyser klar beskjed om hvorfor han er benket i RBK

  5. Diomande utestengt i tre kamper for voldelig oppførsel

  6. Arne Scheie om Kongsvinger: – En av historiens største overraskelser

  7. Real Madrids storseier er gode nyheter for Ødegaard (17)

  8. Johaug: - Jeg hylte og skrek. Han ble redd og skjønte ikke hva som skjedde