Sport

- Det blir en ellevill start på Tour de France

Tour-debutant Lars Petter Nordhaug (29) får endelig være med i det aller beste selskap. Selv har han mange gode minner fra åpningsstedet Korsika.

29 år gammel debuterer Lars Petter Nordhaug i Tour de France. Han ser for seg en rolle i laget som vil gi ham mange muligheter til å være med i bruddforsøk.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

PORTO VECCHIO: — Jeg har hørt at Tour de France er vilt, men dette blir enda villere enn vanlig.

Lars Petter Nordhaug er her endelig. Treukersrittet i Frankrike har vært det store målet gjennom en lang og kronglete karriere. Nå har han fått på seg Belkin-lagets helt nye drakter. Det går i svart og lysegrønt.

De fineste i feltet, ifølge Nordhaug.

Sponsoren kom på plass bare dager før Touren startet. Nå er det tid for å senke skuldrene, og nyte tilværelsen på Korsika, hvor de tre første etappene går.

Og det er her det blir vilt, ifølge Tour-debutanten.

Veiene er jo veldig smale og svingete. Jeg har gode minner herfra, og forhåpentligvis er det noe i luften her som gjør meg god, sier han og ler.

Gode Korsika-minner

4.-plassen fra Criterium International på nettopp Korsika i fjor er et av Nordhaugs aller beste resultater. Tre ganger har han syklet det faste vårrittet på øya midt ute i Middelhavet.

Kjører man bil her er det sånn at man føler et behov for å kommentere hver gang det kommer en litt lang slette.

Ellers går det i svinger og bakker.

Flere peker Nordhaug ut som en mann som kan gjøre det bra allerede på etappe to og tre i år, hvor det er flere tøffe korsikanske fjell som skal utfordres.

Formen er veldig god. Jeg har perset på flere av treningsbakkene uten å ta for hardt i, og selv om ikke resultatet viste det, så var jeg i veldig bra slag i NM, sier Nordhaug.

Kapteinen viktigst

Lagets hovedmål er å få Bauke Mollema høyest mulig opp på sammenlagtlisten. 26-åringen og Nordhaug hadde et høydeopphold sammen i Sierra Nevada før Sveits rundt. Og da Mollema vant den andre etappen i Sveits, fikk hjelperytter Nordhaug sin del av æren.

Også i Frankrike rundt håper Mollema på hjelp fra Nordhaug.

- Han har vist god form, og i Sveits var han med i fjellene. Jeg håper han kan hjelpe her og , sier han om kompisen.

Nordmannen sier imidlertid at han ikke er blant de aller nærmeste hjelperne til kapteinen, verken i fjellene eller om det skulle bli sidevind, og at dette kan være med og åpne for ekstra muligheter for ham selv.

Jeg er ikke spesielt låst som hjelper, og jeg vil få mange sjanser. Jeg må bare gripe de mulighetene jeg får, sier Nøtterøs håp i årets Tour.

Han er også glad for at det er flere nordmenn med i feltet. Tidligere har han syklet på lag med både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff.

- Det er godt å kunne snakke litt norsk og i feltet, og ikke bare nederlandsk , sier han og ler.

De fleste på laget, som tidligere het Rabobank og syklet i oransje drakter, er fra landet med det for norske ører noe rare språket.

— Jeg har lært meg litt, i alle fall de viktigste kraftuttrykkene, humrer Nordhaug.

Bare nesten i Sky

I fjor syklet han for Team Sky, men byttet lag for å få enda større muligheter til å få oppfylt Tour de France-drømmen. Det kunne den blitt også i Sky-drakten.

Det kan godt være at jeg hadde vært med her om jeg ble i Sky. Jeg var med i planene i fjor, og var egentlig ikke så langt unna å bli med.

Nå er i alle fall Nordhaug på plass, og frem til starten lørdag er planen bare å senke skuldrene, slappe av og kose seg.

Alvor blir det nok av de neste ukene.

Og slit. Masse slit!

Les også

  1. Hva er tidenes norske Tour-øyeblikk?

  2. Hushovd kjører Østerrike rundt

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Lars Petter Nordhaug