Sport

Stolte Oilers-spillere etter nesten-sensasjon

Heroisk innsats, fysisk tøft spill og litt flaks foran mål gjorde at Oilers spilte 2-2 mot KHL-laget Donbass Donetsk. Bare straffeskonkurransen hindret sjokkseier.

FORNØYDE: Oilers spilte bra mot Dombass.
  • Lars Fisketjøn
TAP: Men Oilrs kjempet heroisk.

OILERS-DONBASS 2-2 (2-3 etter straffeslag):

ROUEN (Aftenbladet): ROUEN (Aftenbladet): Det ble et knepent tap for Stavanger Oilers i den første kampen i superfinalen av Continental cup i franske Rouen fredag kveld. Motstander var KHL-laget Donbass Donetsk, som ligger på tredjeplass i sin avdeling av verdens nest tøffeste liga.

Dette gir oss veldig mye energi i framtiden.

Scoringer av Juha-Pekka Loikas og Nick Schaus sørget for et meget sterkt 2-2-resultat etter ordinær tid, og i spilleforlengelsen var Oilers nærmest seieren da de spilte nær to av de totalt fem minuttene i overtall.

Det ble ingen scoringer, og i stedet gikk kampen til straffekonkurranse. Christian Dahl-Andersen og Peter Lorentzen scoret på lagets to første sjanser, men Martin Strandfeldt bommet på den tredje og Dahl Andersen på den fjerde. Dermed ble det knepent tap etter en kamp Oilers virkelig kan være stolte av. Donbass er regjerende mester, og store favoritter.

  • Jeg er veldig fornøyd med det vi presterte. Det var en utrolig tøff kamp, men vi spilte bra, og var også nære ved å vinne. Dette gir oss veldig mye energi i framtiden, sier kampens første målscorer, Juha-Pekka Loikas, til Aftenbladet.

Smith var Oilers beste

Ruben Smith spilte en strålende kamp i mål for Oilers, og holdt laget inne i kampen i de periodene da Donbass presset som verst. Han var skuffet umiddelbart etter kampslutt, men tror ikke den skuffelsen varer lenge.

  • Det er kjedelig at vi ikke holdt helt inn, for det hadde vært en vanvittig prestasjon. Akkurat nå er jeg skuffet, men når vi får summet oss litt tror jeg nok vi skal være stolte av dette. Vi hadde dem på gaffelen, og da er det veldig synd vi ikke klarte å vinne, sier Smith.

Donbass stilte med flere spillere med meritter fra både NHL, KHL og internasjonale mesterskap.

  • Det var kult å spille. Det gikk veldig fort, og Donbass-spillerne var både gode, raske og sterke. Men vi fightet utrolig bra, og gjorde det vanskelig for dem. Det er veldig bittert at vi ikke klarte å bikke seieren i vår favør i straffekonkurransen. Pucken spratt litt min vei underveis i kampen, men den gjorde ikke det i straffekonken, sier Smith.

Høyt tempo

Den første perioden startet jevnspilt, med høyt tempo fra Donbass og veldig fysisk spill fra Oilers-spillerne. Godt hjulpet av en utvisning på Nick Schaus etter snaut 6 minutters spill tok ukrainerne initiativet i kampen, og skapte flere fine sjanser som Ruben Smith reddet sterkt. Etter 11 minutter ble Dan Kissel utvist, og måtte gjennom nok en vanskelig undertallsperiode. En blanding av meget godt forsvarsspill, og en liten porsjon flaks, hindret nok en gang baklensmål. Nærmest var Donbass 13 minutter ut i kampen, like etter at Kissel var tilbake på isen. Smith stoppet et skudd, og pucken ble liggende løs et lite sekund. De rødkledde KHL-stjernene jublet for scoring, men både måldommer og hoveddommer avviste jubelen.

Mot slutten av perioden våknet i stedet Oilers, og både Peter Lorentzen, Juha-Pekka Loikas, Jean-Michel Daoust og Dan Kissel skapte en halvsjanse hver før Oilers plutselig fikk uttelling i periodens siste minutt. Kurt Davis skjøt fra skrått hold langt ute i banen, men Donbass-keeper Michael Leighton mistet pucken mellom beina. Loikas pirket den løse pucken over mållinjen, og sendte Oilers til pause i en noe heldig ledelse.

Utlikningen som måtte komme

Oilers fikk virkelig blod på tann etter lederscoringen, og kom meget offensive utpå isen i midtperioden. Det var tydelig at spillerne var bestemte på å holde pucken mer i laget, og det lyktes de også med innledningsvis. Det virket som Donbass ble tatt litt på senga over at deres langt mindre merriterte motspillere våget så mye med puck.

Men etter hvert som perioden skred fram tok ukrainerne gradvis over mer og mer av både spillet og sjansene. Puckene haglet rundt ørene på Smith. En traff tverrligger, en i stangen, og mange reddet Oilers-keeperen på en meget overbevisende måte.

Men til slutt skjedde det som nærmest ble uunngåelig. Donbass var inne i ett av sine mange, lange angrep, og pucken ble sendt ut til backen Jan Kolar en drøy meter innenfor blålinjen. Med et vanvittig direkteskudd feide den tsjekkiske landslagsbacken pucken knallhardt i mål helt oppe under tverrliggeren. Smith spratt opp det raskeste han kunne, men ble bare stående å sprelle i luften mens Donbass-spillerne jublet for scoring.

Da gjento det snaut tre minutter av midtperioden, og Oilers gjorde et forsøk på å gjenerobre ledelsen før pause, men det endte kun med halvsjanser.

Fantastisk avslutning

Den tredje perioden startet i roligere tempo enn de to første, men maskineriet til Donbass virket fast bestemt på å ta den høyst ventede seieren. Slik så det også ut etter 38 minutter da Yevgeni Dadonov kom alene med Smith, fintet ut Oilers-keeperen, og sendte sitt lag i ledelsen.

Ukrainerne hadde nok trodd at resten av kampen skulle bli en transportetappe, men sakte men sikkert klarte Oilers å åle seg tilbake i kampen. Og 2,35 minutter før slutt skjedde det de færreste i Ile Lacroix trodde på. Nick Schaus skjøt fra blålinjen, og traff keeper Leighton i underarmen. Pucken falt ned foran mål, og Tommy Kristiansen utliknet for Oilers. På dette tidspunktet hadde det kommet veldig mye lokale franskmenn i hallen som gjorde seg klare for Rouen Dragons sin kamp mot italienske Asiago etterpå. Med Oilers-poeng mot Donbass øynet franskmennene en sjanse til å vinne hele Continental cup på søndag, og dermed kastet hjemmefansen seg med på de opp mot 1000 tilreisende Oilers-supporternes heiarop.

Oilers møter hjemmelaget Rouen Dragons lørdag kveld, og Asiago fra Italia søndag ettermiddag.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers