Armstrong: – Jeg var bare sykkelrytter

Myndighetene i USA stevner flere toppsyklister som vitner. De skal foran en storjury forklare seg i dopingsaken rundt Floyd Landis.

Lance Armstrong (midten) har hatt et elendig Tour de France så langt. Hjemme i USA venter heller ikke hyggelige oppgaver.

Det melder den anerkjente avisen New York Times tirsdag. Lance Armstrong er en av syklistene som av Landis anklages for doping. Ifølge avisen er flere av vitnene som stevnes, fortsatt aktive syklister.

Siden etterforskningen rundt dopinganklagene nå er blitt en føderal sak, vil de som eventuelt lyver under ed kunne bli straffet med fengsel. Nettopp løgn under ed var årsaken til at tidligere sprinter Marion Jones ble dømt til seks måneders fengsel i etterkant av dopingetterforskningen mot henne.

Det var ikke mitt selskap. Jeg hadde ikke noen stilling, styreverv eller noe inntjening via dem.
Lance Armstrong

Armstrong, Radioshack-manager Johan Bruyneel, George Hincapie og flere andre som var en del av sykkellaget US Postal mellom 2000 og 2005 er anklaget for systematisk doping og svindel.

Etterforskerne, som ledes av den kjente antidopingetterforskeren Jeff Novitzky, er spesielt interessert i personene som finansierte sykkellaget, som ble sponset av det amerikanske postvesenet og eid av selskapet Tailwind Sports, ifølge avisen.

Det spekuleres også i om Armstrong var en del av eierskapet.

– Det var ikke mitt selskap. Jeg hadde ikke noen stilling, styreverv eller noe inntjening via dem. Jeg var rytter på laget. Jeg kan ikke si det klarere enn det , sa Armstrong til journalister før onsdagens Tour de France-etappe.

– Da postvesenet sponset laget var jeg rytter på laget og under kontrakt med Tailwind Sports. Jeg hadde ikke noe med posten å gjøre. Ingenting. Det er mye informasjons som flyter rundt, og jeg, den som antakelig kjenner situasjonen best, vet at dette veldig upresist. Det mest opplagte misforståelsen er at jeg var lagets eier. Det er fullstendig feil, sa Armstrong.