Sport

Datoen for nytt FIFA-valg er bestemt

FIFA-styret diskuterte veien videre mandag formiddag.

Sepp Blatter har mye å tenke på om dagen.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

FIFA-styret har mandag formiddag diskutert hvordan organisasjonen skal håndtere Sepp Blatters avgang.

Ifølge CNNhar organisasjonen bestemt at den ekstraordinære kongressen som skal velge sveitserens etterfølger blir holdt 26. februar 2016. Fristen for å registrere seg som aktuell kandidat er dermed 26. oktober.

Foreløpig har den brasilianske legenden Zico sagt at han vil stille, det samme har den liberianske fotballpresidenten Musa Bility.

Flere nyhetsmeldinger det siste døgnet sier at den franske UEFA-president Michel Platini nå har støtte fra de de amerikanske konføderasjonene, Osseania og Europa.

UEFA-president Michel Platini (til høyre) seiler opp som favoritt til å etterfølge Sepp Blatter.

Han skal imidlertid foreløpig ikke ha bestemt seg for om ønsker å gå for toppjobben.— Han har ikke signalisert noe, og vi har foreløpig ikke diskutert noen navn i UEFA-styret, sa Karen Espelund til Aftenposten søndag. Hun sitter i styret i det europeiske forbundet.

Krevde Blatters umiddelbare avgang

Den jordanske prins Ali, som utfordret Blatter i presidentvalget i slutten av mai, krevde før dagens styremøte at Blatter trekker seg med umiddelbar virkning.

Kritikerne mener at sveitseren er uegnet til å lede starten på reformarbeidet som nå skal redde FIFAs omdømme. Blatter har vært president siden 1998, og organisasjonen har siden vært fulgt av rykter og senere avsløringer om omfattende korrupsjon.

— Når han ikke har klart å gjennomføre reformer til nå, så er det ingen grunn til at han skal greie det nå, er innvendingene mot Blatter.

— Reformprosessen kan ikke ledes av Blatter. Vi liker ham ikke, og dette er en mann som trolig er i sjokktilstand. Han var den triumferende og skulle lede FIFA i fire nye år, og han ga det faktisk fra seg etter fire dager. FIFA er en organisasjon som har vært korrupt i over 40 år, sier Greg Dyke, styreleder i Det engelske fotballforbundet til Sky Sports.

De sterkeste Blatter-kritikerne i FIFA ønsket seg i utgangspunktet at ekstraordinær kongress ble holdt allerede i midten av desember i år.

Det var tidspunktet Norges fotballpresident, Yngve Hallen anså som mest aktuelt da han snakket med Aftenposten søndag kveld.

Nå ser det ut til at Blatter har fått styret med på å vente med nytt valg til slutten av februar.

Krav fra Espelund

Karen Espelund hadde i forkant tre hovedkrav til FIFA-møtet mandag.

— For det første må det bli tydeliggjort at leflingen fra Blatter med å stille til valg igjen, må legges helt død. Det må være helt klart at han trekker seg, sier hun til Aftenposten, før hun legger til:

Karen Espelund har jobbet for kvinners rettigheter innen fotball siden 1970-tallet.

— Deretter må man finne et tidspunkt for ny kongress, gjerne så raskt som mulig. Så må man også bli enige om prosedyrene for valget. Dette er en ekstraordinær situasjon og har ikke skjedd tidligere. Det må lages retningslinjer for lansering av kandidater og lignende, sier hun.I tillegg håper den tidligere generalsekretæren i Norges Fotballforbund at man kan komme i gang med samtalen om hvordan reformprosessen i organisasjonen skal håndteres videre.

Vil du lese hele historien om FIFA-skandalen? Da anbefaler vi denne grundige saken: Slik er FIFA-historien: Kofferter med cash, luksusleiligheter til pampenes katter og milliarder under bordet

Les også

  1. Krisemøte i FIFA mandag: - Nå må Blatters lefling med gjenvalg legges helt død

  2. Tidligere FIFA-topp erklærte seg ikke skyldig

  3. Sveits har utlevert den første FIFA-toppen til USA

Les mer om

  1. FIFA